«Πλημμύρισε» από πλαστά ευρώ εισαγωγής η Βόρεια Ελλάδα

«Πλημμύρισε» από πλαστά ευρώ εισαγωγής η Βόρεια Ελλάδα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τα αλλεπάλληλα κρούσματα κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, πλαστά χαρτονομίσματα των 20, των 50 και των 100 ευρώ έχουν εντοπιστεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, και οι άνδρες της Ασφάλειας εκτιμούν ότι η προέλευσή τους είναι από γειτονική χώρα -πιθανότατα τη Βουλγαρία- και η διοχέτευσή τους στην αγορά γίνεται από μέλη κυκλώματος σποραδικά και με προσοχή για να μην εντοπίζονται εύκολα.

Η «ποιότητα της παραχάραξης»

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς είναι η «ποιότητα της παραχάραξης» των χαρτονομισμάτων. Τα περισσότερα χαρτονομίσματα, τα οποία εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κομοτηνή, δύσκολα ξεχώριζαν από τα γνήσια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι παραχαράκτες έχουν χρησιμοποιήσει μηχανήματα υψηλής ευκρίνειας και τεχνολογίας.

Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, τα περισσότερα από τα πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ εντοπίστηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως στην καταμέτρηση όπου υπάρχουν ειδικά μηχανήματα και οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι περισσότερο προσεκτικοί και έμπειροι. Συνολικά, τις τελευταίες εβδομάδες, σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Κατερίνη και Χαλκιδική έχουν εντοπιστεί περισσότερα από πενήντα πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε ειδικά εργαστήρια της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω έρευνες, απ’ τις οποίες ενδεχομένως να προκύψουν στοιχεία για την προέλευσή τους.

Οι άνδρες της Ασφάλειας διαχωρίζουν από τις άλλες περιπτώσεις την περίπτωση ενός 45χρονου από το Μοσχοχώρι Πιερίας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα έχοντας στην κατοχή του 16 πλαστά ευρώ των 50. Οπως ανέφερε αστυνομικός ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση, επρόκειτο για πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία είχαν όλα τον ίδιο αριθμό και η παραχάραξη μπορούσε να γίνει εύκολα αντιληπτή.

Τα τελευταία κρούσματα πλαστών χαρτονομισμάτων καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Οπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές διευθύνσεις, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ έπειτα από συναλλαγή αγνώστου ατόμου σε υποκατάστημα τραπέζης, ενώ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής συνελήφθησαν δύο γυναίκες από τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες είχαν αγοράσει ρούχα πληρώνοντας με τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν πλαστά.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως η προέλευση των πλαστών χαρτονομισμάτων είναι πιθανόν η Βουλγαρία, καθώς στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί εκεί εργαστήρια παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας κ. Γ. Πετκάνοφ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με την οποία στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται 295 σπείρες που σχετίζονται με εκβιασμούς, διακίνηση γυναικών και ναρκωτικών, παραχάραξη χαρτονομισμάτων και διακίνηση κλεμμένων αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή