H «σιωπή» της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί… πολλούς ενόχους

H «σιωπή» της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί… πολλούς ενόχους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Λαμία η απόφαση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης να μη δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχείρησης στα ψυγεία της οποίας, έπειτα από έλεγχο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες κρεάτων ακατάλληλων προς κατανάλωση. H εν λόγω επιχείρηση βρίσκεται «πάνω» στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας. Πρόκειται για ένα από τα έξι συνολικά εστιατόρια – βενζινάδικα της περιοχής, όπου σταματούν πολλά πούλμαν των ΚΤΕΛ όλης της Βόρειας Ελλάδας, τουριστικά λεωφορεία αλλά και Ι.Χ.

Κατάσχεση

Αμέσως μετά τον εντοπισμό τους τα ακατάλληλα τροφίμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Από την αστυνομία δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση της κατάσχεσης και καταστροφής, όχι όμως η επωνυμία της επιχείρησης, στο πλαίσιο της απόφασης της Ελληνικής Αστυνομίας να μη δίδονται στοιχεία κατηγορουμένων ή συλληφθέντων, η οποία ετέθη σε εφαρμογή πριν από μία εβδομάδα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο και έγινε γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους και, κυρίως, στους επαγγελματίες οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ, που σταματούσαν στα καταστήματα της περιοχής. Φυσικό επακόλουθο ήταν, καθώς επισήμως δεν ανακοινώνεται ποια επιχείρηση είχε στα ψυγεία της χαλασμένα κρέατα, η ζημιά να επιμερισθεί εξίσου σε όλους. Τα λεωφορεία σταμάτησαν εδώ και μερικές ημέρες να σταματούν στα καταστήματα αυτά. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα της επιχείρησης, διότι βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Ανακοίνωση

Την ίδια στιγμή στην απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να μην ανακοινώνονται τα στοιχεία και τα ονόματα των συλληφθέντων ή των υπό αναζήτηση ατόμων, προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει ότι με την τακτική αυτή αλλοιώνονται βασικά στοιχεία της είδησης. Αναφέρεται επίσης ότι «έργο των δημοσιογράφων είναι να καταγράφουν με ακρίβεια τα γεγονότα και πολύ περισσότερο στο αστυνομικό ρεπορτάζ, όπου η αναφορά στοιχείων πρέπει να γίνεται, καθώς αφορά ποινικά κολάσιμες πράξεις».

Τηλεφωνικά

Την ίδια στιγμή οι δημοσιογράφοι της Ηπείρου ζήτησαν από την τοπική Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να τους δοθεί κάποια απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που να κατοχυρώνει την απόφαση για έκδοση δελτίων συμβάντων χωρίς στοιχεία. H αντίδρασή τους ήταν ιδιαίτερα έντονη όταν πληροφορήθηκαν ότι σχετικό έγγραφο δεν υπάρχει και οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν γίνει τηλεφωνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή