Οι τελευταίοι σε χώρους πρασίνου

Οι τελευταίοι σε χώρους πρασίνου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H Θεσσαλονίκη μαζί με την Αθήνα είναι από τις πρώτες πόλεις στον κατάλογο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, που διαθέτουν τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο, σύμφωνα με στοιχεία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης τα στελέχη της οποίας παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση σχετική πρόταση για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανακοινώθηκε η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου και ελεύθερων χώρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού περίπου μόλις 1,6 τ.μ. πρασίνου αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της πόλης, ποσοστό που δεν διαφέρει και πολύ με αυτό της πρωτεύουσας, ενώ το παγκόσμιο αποδεκτό ποσοστό είναι άνω των 10 τ.μ. ανά κάτοικο. Αναφέρθηκε δε, ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη γειτονική Σόφια ανέρχεται σε 20 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ το πράσινο που καλύπτει Λονδίνο και Βερολίνο φτάνει το 25%. Σύμφωνα με τα στελέχη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης αντί για προσπάθειες αύξησης του πρασίνου, παρατηρείται μια τάση μείωσης και υποβάθμισης των χώρων που έχουν απομείνει. Καθώς δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση οι χώροι πρασίνου θεωρούνται ως απομονωμένες νησίδες «λίγο πολύ αναξιοποίητες» και γι’ αυτό κατά καιρούς «αξιοποιούνται» με τη φύτευση κάποιου κτιρίου ή για τη στάθμευση αυτοκινήτων.

Τα στελέχη της Οικολογικής Κίνησης κ. Γ. Τσιώλας και A. Γεωργόπουλος κατήγγειλαν ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για τη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων στην Περιφερειακή Οδό «στοιχίζουν» στο Σειχ-Σου, απώλεια εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης. Υπολογίζεται ότι όταν οι ανισόπεδοι κόμβοι ολοκληρωθούν, το 2003 ή το 2004, το Σέιχ-Σου θα έχει χάσει συνολικά άλλα 3.000 στρέμματα δάσους και η έκτασή του θα είναι το 1/3 της έκτασης που είχε το περιαστικό δάσος πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997.

Τα κωνοφόρα δέντρα

Η Οικολογική Κίνηση θεωρεί σημαντικό και το πλήγμα που δέχεται το Σέιχ-Σου από τους νηματώδεις μικροοργανισμούς που καταστρέφουν τα κωνοφόρα δέντρα κι εκτιμά ότι το 1/3 των δέντρων έχει προσβληθεί απ’ αυτούς ενώ το 1/10 έχει ήδη καταστραφεί. Το πράσινο υποχωρεί διαρκώς μπροστά στο μπετόν τόνισαν τα στελέχη της Οικολογικής Κίνησης κι όσο «γλιτώνει» παραδίδεται στα αυτοκίνητα ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης το 2004 θα φτάσει τις 400.000 και η αντιστοιχία αυτοκινήτου προς κατοίκους από ένα IX προς τέσσερις που είναι σήμερα, το 2014 θα μεταβληθεί σε ένα προς δύο.

Οι οικολόγοι προτείνουν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πάρκων, ρεμάτων χειμάρρων κι ελεύθερων χώρων που θα συνδέσει τη ΔΕΘ και το Γ΄ Σώμα Στρατού με τις υπάρχουσες σήμερα πράσινες περιοχές ανατολικά και δυτικά της πόλης.

Τηλεφωνικά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή