Νέοι «αδιάφθοροι» με αρμοδιότητα στις φυλακές

Νέοι «αδιάφθοροι» με αρμοδιότητα στις φυλακές

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Φυλακών, που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα στελεχώνεται από επίλεκτους και αδιάφθορους δημοσίους υπαλλήλους, συγκροτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος, προκειμένου να «μπει τάξη στις φυλακές» σε μια εποχή κατά την οποία, όπως είπε, η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων (και οι αποδράσεις βεβαίως) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου οργάνου έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή απόδραση του ισοβίτη Πίτερ Σέντομ με τη βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών, αν και όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, η κατάρτισή του είχε αναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το νέο όργανο συγκροτείται από εννέα μέλη και επικεφαλής ορίζεται, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός. Οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν το Σώμα Επιθεώρησης Φυλακών πρέπει να διακρίνονται, σύμφωνα με ρητή διάταξη του σχεδίου νόμου, «για τις ικανότητες και το ήθος τους, να μην έχουν τιμωρηθεί ή να μην εκκρεμεί εις βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη ευσυνειδησίας και επίγνωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, καθώς και να μη συντρέχουν λόγοι υγείας που τους εμποδίζουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Επίσης προβλέπεται ότι «δεν επιτρέπεται να επιλεγεί στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Φυλακών, υπάλληλος που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου συνδικαλιστικής οργάνωσης ή έχει υπηρετήσει κατά την προηγούμενη οκταετία ή υπηρετεί με οποιαδήποτε ιδιότητα σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, κομμάτων ή βουλευτών».

Αποστολή του Σώματος είναι η διενέργεια τακτικών αλλά και έκτακτων ελέγχων οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας σε όλες τις φυλακές της χώρας, ώστε, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «να ελέγχονται οι συνθήκες κράτησης και η τήρηση των προβλεπομένων μέτρων τάξεως και ασφαλείας, καθώς και των ρυθμίσεων και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων αυτών και των σχετικών εγκυκλίων οδηγιών που αφορούν την έκτιση των ποινών και τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης».

Το Σώμα θα στελεχώνεται με τρεις ακόμη υπαλλήλους, που θα ασκούν καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης.

Τα μέλη του Σώματος Επιθεώρησης θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, ακόμη και την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται «η διερεύνηση, διακρίβωση και δίωξη των εγκλημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως και διαπράττονται στους χώρους των καταστημάτων κράτησης καθώς και η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε πως δεν θίγονται οι αρμοδιότητες των άλλων δικαστικών και ανακριτικών αρχών και «θα υπάρχει αμοιβαία ενημέρωση με το Σώμα Επιθεώρησης και τους δικαστικούς».

Ο κ. Πετσάλνικος συμπλήρωσε ότι περιμένει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις συνθήκες απόδρασης του Αμερικανού βαρυποινίτη Σέντομ, ενώ ανέφερε πως η επιλογή της ψυχολόγου Ολγας Ατζαμόγλου, που τον βοήθησε, είχε γίνει από τριμελή επιτροπή στην οποία μετείχαν ο προϊστάμενος σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. N. Τσίγκος και δύο ψυχίατροι, οι κ. Γ. Μπαρδάνης και Γ. Παπαδουράκης.

Γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τον κ. Πετσάλνικο, τον ενημέρωσαν ότι και στη χώρα τους, με τον μικρότερο δείκτη αποδράσεων, πριν από μερικά χρόνια δραπέτευσε ένας επικίνδυνος εγκληματίας με τη βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών, που ήταν και ψυχοθεραπεύτρια.

Ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε και στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία έχει τον μικρότερο δείκτη αποδράσεων (0,20%) και ακολουθεί η Ελλάδα με σχετικά υψηλό ποσοστό (1,25%), με μεγαλύτερο η Φινλανδία (1,44%), η Σουηδία (1,50%) και η Δανία πρώτη με 2,83%.

«Εκεί ισχύει ο νόμος της μαφίας»

Την προ ημερών δήλωσή του περί «μετατροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης σε υπουργείο απόδρασης κρατουμένων» επανέλαβε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικου.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Πετσάλνικου να δικαιολογήσει την πλήρη διάλυση και διάβρωση του σωφρονιστικού συστήματος. Αναφέρθηκε δε στις περιπτώσεις Πάσσαρη και Σέντομ, μιλώντας για την ευκολία με την οποία κατάφεραν να δραπετεύσουν οι διαβόητοι αυτοί κακοποιοί. Μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση στις φυλακές ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι έχουν μετατραπεί σε τόπο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, όπου εφαρμόζεται ο νόμος της μαφίας. Κατάληξε δε λέγοντας ότι «αυτά γίνονται επί των ημερών των κυβερνήσεων Σημίτη στο κατ’ ευφημισμόν σωφρονιστικό μας σύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή