O οικοτουρισμός τους διώχνει από τα σπίτι τους

O οικοτουρισμός τους διώχνει από τα σπίτι τους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή της χρονιάς 250 Φιλιππινέζοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Δεν ήταν κακοπληρωτές. Το μόνο τους «αμάρτημα» ήταν ότι κατοικούσαν σε ένα… πολύ όμορφο χωριό, το Αμπουλόνγκ, δίπλα σε μια λίμνη. Ενα πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλλαν στο χωριό, κατεδάφισαν 24 σπίτια και τραυμάτισαν πολλούς κατοίκους, τέσσερα σοβαρά, ο ένας μάλιστα από σφαίρα! O στόχος των Αρχών ήταν να εκκαθαριστεί η περιοχή για να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση. Οχι δεν πρόκειται για πετρέλαιο ή για υλοτομία, αλλά για οικοτουρισμό? για τη νέα μεγάλη επιχείρηση που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Οι προαγωγοί αυτού του «αγνού τουρισμού», ενθαρρυμένοι και από την ανακήρυξή του 2002 σε διεθνές έτος οικοτουρισμού, υποστηρίζουν ότι έτσι βοηθούν τις φτωχές χώρες, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Το Εκουαδόρ, για παράδειγμα, κερδίζει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τους 60.000 επισκέπτες των Γκαλαπάγκος? περίπου τόσα εισρέουν και στην Κένυα από τις διακοπές-σαφάρι. Αλλά με τι κόστος; Οπως καταγράφεται σε όλο τον κόσμο, πληθαίνουν οι περιπτώσεις κοινοτήτων που μετακινούνται βίαια λόγω του οικοτουρισμού. Στο Μπαγκλαντές, στην περιοχή του Μουλβιμπάζα, πάνω από 1.000 οικογένειες βρίσκονται υπό την απειλή έξωσης από τον τόπο τους, για χάρη ενός οικολογικού τουριστικού πάρκου 6.000 στρεμμάτων. Στη Βραζιλία, δύο ψαροχώρια κοντά στη Φορταλέζα δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν τα εδάφη τους. Ενα από αυτά, το Ταταχούμπα, με 150 οικογένειες, είχε την ατυχία να δει την παραλία του χωριού, να ανακηρύσσεται από την «Ουάσινγκτον Ποστ» ως μία από τις δέκα ομορφότερες του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν μία εταιρεία ρίαλ εστέιτ να διεκδικεί 500 στρέμματα για να κτίσει οικολογικό καταφύγιο, δυναμικότητας1500 ατόμων. Το Πράσινο Ακρωτήρι, ένα άλλο χωριό ψαράδων με 1.110 οικογένειες, αγωνίζεται να μη χάσει την παραλία του από αετονύχηδες επιχειρηματίες, που επικαλούνται συμφωνία που υπέγραψαν οι… αγράμματοι ψαράδες!

Μια σειρά τράπεζες και ιδρύματα χρηματοδοτούν αδρά τα προγράμματα οικοτουρισμού (η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει πρόγραμμα 1,2 δισ. δολαρίων για φέτος), αλλά τελικά αυτά στρέφονται εναντίον των ιθαγενών πληθυσμών, που κατοικούν στις προνομιούχες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή