Ανησυχούμε για το περιβάλλον

Ανησυχούμε για το περιβάλλον

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» στους πολιτικούς να λάβουν γενναίες αποφάσεις για το περιβάλλον δίνουν οι Ευρωπαίοι -και ιδιαίτερα οι Ελληνες- πολίτες μέσω της τελευταίας έρευνας που πραγματοποίησε το Ευρωβαρόμετρο. Ολοι οι Ευρωπαίοι, αλλά ειδικά οι Ελληνες σε χαρακτηριστικά μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο, παρουσιάζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και θεωρούν πως πολιτικοί και νομοθέτες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το περιβάλλον επαρκώς, όταν παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, και τους προτρέπουν να το κάνουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 15 Απριλίου του 2002 σε δείγμα 7.500 Ευρωπαίων πολιτών, αποδεικνύεται ότι -παρότι περισσότερο σιωπηρά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- οι Ελληνες πολίτες ανησυχούν έντονα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ το 82% αυτών (σε σχέση με το 73% των υπόλοιπων της E.E.) θεωρούν ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους σχεδόν όσο και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση!

Πιο συγκεκριμένα, το 90% των Ελλήνων (88,5% του μέσου όρου της E.E.) ανησυχούν για τις εξελίξεις στο θέμα του περιβάλλοντος και της υγείας, που σχετίζεται κυρίως με ζητήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, χρήσης χημικών κ.λπ.

Επίσης το 86% των Ελλήνων (ίδιο ποσοστό με την E.E.) ανησυχούν για τη χρήση των φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων, το 85% (82% της E.E.) ανησυχούν για τη φύση και την βιοποικιλότητα, ενώ το 85,5% (72,5% της E.E.) για τις κλιματικές αλλαγές.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, όμως, παρουσιάζονται οι Ελληνες όχι μόνο για τα παγκόσμια προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και για θέματα που αφορούν την περιοχή που ζουν ή τη χώρα τους συγκεκριμένα, θέματα, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό, η καταστροφή στο φυσικό τοπίο, η ελλιπής διαχείριση των αποβλήτων, η ποιότητα των τροφίμων, η έλλειψη χώρων πρασίνου, καθώς και ο θόρυβος – προβλήματα που ταλανίζουν ιδιαίτερα τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα. H ανησυχία μάλιστα των Ελλήνων και σε αυτά τα θέματα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπόλοιπων Ευρωπαίων, με εξαίρεση δύο ζητήματα: αυτό της ποιότητας των νερών κολύμβησης (38,5% των Ελλήνων, 40% των Ευρωπαίων), γεγονός που θεωρείται αναμενόμενο αφού η Ελλάδα διαθέτει τις καθαρότερες ακτές της Ευρώπης, αλλά και αυτό του κυκλοφοριακού και της εξάρτησης από το I.X., που δεν δικαιολογείται εύκολα δεδομένου του αυξημένου προβλήματος που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.

Τέλος, αυτό που παρουσιάζεται αντιφατικό είναι ότι μολονότι το 81,5% των Ελλήνων πιστεύουν πως οι πολιτικοί και οι νομοθέτες πρέπει να θεωρούν την περιβαλλοντική πολιτική εξίσου σημαντική με την οικονομική και την κοινωνική και ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτήν, μόνο το 50% νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν υπόψιν τους επαρκώς το περιβάλλον όταν παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για άλλους τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή