Τρεις ληστείες με μεγάλη λεία στο μικροσκόπιο των Αρχών

Τρεις ληστείες με μεγάλη λεία στο μικροσκόπιο των Αρχών

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ληστείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Διωκτικών Αρχών, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό είτε να έχουν διαπραχθεί από μέλη της «17 Νοέμβρη» είτε τα χρήματα που εκλάπησαν να κατέληξαν στην οργάνωση-φάντασμα. Εδώ και χρόνια έχει εκφραστεί η πεποίθηση ότι τα μέλη της οργάνωσης εξασφαλίζουν χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους μέσω ληστειών που διαπράττουν. Μάλιστα, από την Αστυνομία θεωρείται βέβαιο ότι η «17 Νοέμβρη» βρίσκεται πίσω από τις ληστείες σε βάρος της Εθνικής Πετραλώνων, που στοίχισε τη ζωή του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη και αυτής σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Πατησίων.

Πριν από τρεις μήνες

Μία από τις ληστείες που εξετάζονται τώρα έγινε μόλις πριν από τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου. Στόχος των ληστών ήταν χρηματαποστολή εταιρείας σεκιούριτι, που είχε αναλάβει τη μεταφορά χρημάτων για λογαριασμό του OTE και συγκεκριμένα του υποκαταστήματος στην οδό Παλαμά 3, στα Κάτω Πατήσια, κοντά στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Οι υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι παρέλαβαν το μεταλλικό κιβώτιο, το οποίο περιείχε περίπου 130 εκατομμύρια δρχ. Μόλις επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό τους, τους πλησίασαν δύο άγνωστοι. Με την απειλή όπλων ανάγκασαν τον συνοδηγό να τους παραδώσει το μεταλλικό κουτί. Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσικλέτες που οδηγούσαν συνεργοί τους και επιχείρησαν να απομακρυνθούν.

Ο οδηγός

Ο οδηγός της εταιρείας σεκιούριτι δεν δίστασε να τους ακολουθήσει και να τους καταδιώξει. Στην οδό Πατησίων, στο ύψος του αριθμού 332, το αυτοκίνητο πλησίασε τις μοτοσικλέτες και κατάφερε να τις ανατρέψει. Οι τέσσερις δράστες χωρίς κανένα δισταγμό άρχισαν να πυροβολούν κατά των διωκτών τους.

Παράλληλα, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν διερχόμενο I.X. αυτοκίνητο. Ανάγκασαν τους επιβάτες να το εγκαταλείψουν και επιβιβάστηκαν οι ίδιοι. Απομακρύνθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και χάθηκαν στα γύρω στενά.

Λίγη ώρα αργότερα, το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στη συμβολή των οδών Αχρίδος και Χατζηδάκι, όπου το εγακτέλειψαν οι δράστες. Λίγο πιο μακριά, στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αχρίδος, βρέθηκε το μεταλλικό κουτί της χρηματαποστολής, το οποίο οι δράστες είχαν παραβιάσει και είχαν πάρει τα χρήματα.

Ασυνήθιστη

Από την πρώτη στιγμή η ληστεία αυτή είχε χαρακτηρισθεί εξαιρετικά ασυνήθιστη. O αριθμός των δραστών, ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν και, κυρίως, η ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν στην καταδίωξη, είχαν προβληματίσει έντονα τις Διωκτικές Αρχές.

Μετά την αποκάλυψη της γιάφκας της οδού Πάτμου η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο, καθώς τόσο το υποκατάστημα του OTE, όσο και το σημείο όπου βρέθηκε εγκατελελειμμένο το I.X. με το οποίο διέφυγαν οι δράστες, βρίσκονται πολύ κοντά στη γιάφκα. Απαντήσεις για το εάν εμπλέκονται στη ληστεία τρομοκράτες αναμένεται να δοθούν από τη βαλλιστική εξέταση των όπλων που βρέθηκαν στη γιάφκα.

Η δεύτερη ληστεία έγινε στις 3 Δεκεμβρίου του 2001 εις βάρος του υποκαταστήματος του OTE στην Πατησίων.

Λίγη ώρα μετά την παράδοση των εισπράξεων της ημέρας στον κεντρικό ταμία εισέβαλε στο κτίριο άγνωστος, ο οποίος ακινητοποίησε τους υπαλλήλους με την απειλή πιστολιού και χειροβομβίδας. Πήρε τις εισπράξεις, περίπου 60 εκατομμύρια δρχ. Εξω από το κτίριο τον περίμενε συνεργός του με μοτοσικλέτα, με την οποία διέφυγαν.

Ο ταμίας

Από το αρχείο έχει ανασυρθεί και εξετάζεται η υπόθεση της αιματηρής ληστείας που έγινε την 1η Ιουνίου του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Στόχος των ληστών είχε γίνει ο ταμίας του νοσοκομείου. Τον περίμεναν νωρίς το πρωί στην είσοδο του περιβόλου. O ταμίας είχε μεταβεί σε τράπεζα για να παραλάβει χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού, περίπου 180 εκατομμύρια δρχ. Μόλις έφθασε στο νοσοκομείο, οι δράστες που περίμεναν, τον πυροβόλησαν χωρίς δισταγμό και πήραν τα χρήματα. Επειτα από έρευνες της Αστυνομίας, για την υπόθεση κατηγορήθηκαν συνολικά έξι άτομα. Πρόκειται για τους Χριστόφορο Μαρίνο, Μιχάλη Αδαμαντίδη, οι οποίοι έχουν πεθάνει και τους Σωκράτη Τσιριμάγκο, Δημήτρη Μπαλντά, Γιώργο Παυλόπουλο, Ιωάννη Τσορωτσιώτη, Γιώργο Βαλέττα και Ιωάννη Λίτσα, οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.

Χρηματοδότηση

Κατά το παρελθόν, από τις Διωκτικές Αρχές έχει εκφραστεί πολλές φορές η πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη ληστεία οργανώθηκε για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Αρχικά αυτή η εκτίμηση είχε συνδεθεί με τη συμμετοχή του Χριστόφορου Μαρίνου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ομάδες. H εκτίμηση εδραιώθηκε όμως όταν, μετά τη σύλληψη των δραστών, δεν βρέθηκαν τα χρήματα της ληστείας. Ακόμη παραμένει άγνωστο πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα.

Η βαλλιστικές εξετάσεις αλλά και η σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να δώσουν απαντήσεις και σε αυτό το ερώτημα. Πάντως, αναμένεται εν ευθέτω χρόνω, όταν τα ευρήματα της γιάφκας καταγραφούν όλα και μεταφερθούν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αφού ολοκληρωθεί η εξέταση άλλων στοιχείων και ευρημάτων, τα οποία θεωρούνται πιο σημαντικά προς το παρόν, να ανασυρθούν από το αρχείο πολλές υποθέσεις ληστειών. H σύνθεση του οπλισμού που βρέθηκε στη γιάφκα κάνει τις Διωκτικές Αρχές να εκτιμούν ότι πιθανότατα είναι μεγαλύτερη η εμπλοκή των μελών της οργάνωσης σε υποθέσεις Ποινικού Δικαίου απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. H εκτίμηση προκύπτει από το γεγονός ότι βρέθηκε σημαντικός οπλισμός, ο οποίο ποτέ δεν είχε «διαφημιστεί» από τα ίδια τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Πιθανολογείται ότι αυτό έγινε ακριβώς για να μην υπάρχει σύνδεση της οργάνωσης με τις υποθέσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή