Το ένα 45άρι–σύμβολο «μίλησε» για πολλά γεγονότα

Το ένα 45άρι–σύμβολο «μίλησε» για πολλά γεγονότα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μόλις πήρα στα χέρια μου τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, ανατρίχιασα». Με τα λόγια αυτά περιγράφει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τα συναισθήματά του μπροστά στην εργαστηριακή απόδειξη ότι ένα από τα 45άρια που κατασχέθηκαν στις γιάφκες της «17 Νοέμβρη» είναι ένα από τα δύο πιστόλια-σφραγίδες της οργάνωσης. Οπως, λοιπόν, διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα Εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών, το 45άρι πιστόλι που βρέθηκε πεταμένο μαζί με άλλα όπλα στην μπανιέρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως, έχει χρησιμοποιηθεί σε έξι επιθέσεις της οργάνωσης. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πιστόλι χρησιμοποιήθηκε:

– Στη δολοφονία των αστυνομικών Παντελή Πέτρου και Σωτήρη Σταμούλη, στις 16 Ιανουαρίου του 1980.

– Στη δολοφονία των Νικολάου Μομφεράτου και Παναγιώτη Ρουσέτη, στις 21 Φεβρουαρίου του 1985.

– Στη δολοφονία του Αλέξανδρου Αθανασιάδη – Μποδοσάκη, την 1η Μαρτίου του 1988.

– Στη δολοφονία του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989.

– Στον τραυματισμό του βουλευτή Ελευθερίου Παπαδημητρίου, στις 21 Δεκεμβρίου του 1993.

– Στη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου, ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς, στις 8 Ιουνίου του 2000.

Στη δολοφονία του Μποδοσάκη είχε χρησιμοποιηθεί μόνο αυτό το πιστόλι. Σε όλες τις άλλες επιθέσεις τα μέλη της οργάνωσης είχαν χρησιμοποιήσει και άλλο όπλο. Στον τραυματισμό του κ. Παπαδημητρίου είχε χρησιμοποιηθεί ένα 38άρι περίστροφο, το οποίο έχει ήδη περάσει από βαλλιστική εξέταση. Στη δολοφονία Σόντερς είχε χρησιμοποιηθεί το αυτόματο G3 και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί και δεύτερο 45άρι. Να αναφέρουμε εδώ ότι μετά τη δολοφονία Σόντερς, από τις Διωκτικές Αρχές, για λόγους που εξυπηρετούσαν την πορεία των ερευνών, δεν είχε αναφερθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν χρησιμοποιήσει το G3. Το στοιχείο αυτό αναφέρθηκε από τους ίδιους τους εκτελεστές της «17 Νοέμβρη» σε προκήρυξη που έστειλαν και επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων από τις Διωκτικές Αρχές. Οπως είχαν αναφέρει τότε στην προκήρυξη οι εκτελεστές του Σόντερς, πρόθεσή τους ήταν να ολοκληρώσουν το χτύπημα με το αυτόματο. Εκείνο όμως, μετά τον πρώτο πυροβολισμό, μπλόκαρε και έτσι χρησιμοποίησαν το 45άρι.

Το συγκεκριμένο πιστόλι είναι ένα από τα δύο «ιστορικά» όπλα της «17 Νοέμβρη». Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο 45άρι, τόσο χρονικά, καθώς εμφανίζεται από το 1980 και μετά, όσο και αριθμητικά, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί σε μικρότερο αριθμό χτυπημάτων. Το πιστόλι βρέθηκε με γεμιστήρα, αλλά έχει σβηστεί ο αύξοντας αριθμός σειράς του. Από τις Διωκτικές Αρχές δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ανάμεσα στα όπλα που έχουν κατασχεθεί στις γιάφκες βρίσκεται και το άλλο «ιστορικό» 45άρι. Διατυπώνεται, ωστόσο, η εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται το όπλο εκείνο να έχει επιλέξει να πάρει μαζί του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος φέρεται να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που επισκέφθηκε τη γιάφκα πριν φθάσουν εκεί οι αστυνομικοί. Αυτός είναι που έριξε τα όπλα στην μπανιέρα σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει επιβαρυντικά στοιχεία.

Εκτός από τις βαλλιστικές εξετάσεις που συνεχίζονται, έχει εισέλθει σε δεύτερη φάση η συλλογή αποτυπωμάτων από τις δύο γιάφκες. Οι χώροι έχουν σφραγισθεί και ψεκάστηκαν με ειδικές χημικές ουσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουσίες αυτές θα βοηθήσουν στην «αποκάλυψη» αποτυπωμάτων που δεν εντοπίσθηκαν κατά την πρώτη έρευνα των Αρχών.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι από τους χώρους αυτούς έχουν περάσει άτομα πέρα από τον στενό επιχειρησιακό κύκλο της οργάνωσης. Ανθρωποι που εντάσσονται στο λεγόμενο υποστηρικτικό «δίκτυο». Πολλοί από αυτούς έχουν κληθεί και εξετασθεί. Στην πλειονότητά τους έχουν δεχθεί ότι εκτέλεσαν συγκεκριμένες ενέργειες για λογαριασμό μελών της οργάνωσης, δηλώνοντας όμως ότι δεν ήξεραν πως έκαναν κάτι παράνομο.

Εκτιμάται ότι στις γιάφκες θα εντοπισθούν αποτυπώματα αρκετών από αυτούς τους ανθρώπους και οι ισχυρισμοί τους θα καταπέσουν, καθώς θα αποδεικνύεται φυσική παρουσία τους σε χώρο που συνδέεται με τη δράση της «17 Νοέμβρη».

Γρίφος η προέλευση

Η προέλευση των 45αριών πιστολιών της «17 Νοέμβρη» είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει έντονα τις διωκτικές αρχές και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια σειρά από διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τις καταβολές των ανθρώπων που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό, αρχικά, και τον ηγετικό, στη συνέχεια, πυρήνα της οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 45άρι που, όπως ανακοινώθηκε χθες, έχει χρησιμοποιηθεί σε έξι δολοφονικές επιθέσεις, δεν προέρχεται από κάποια από τις γνωστές και καταγεγραμμένες περιπτώσεις κλοπής οπλισμού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από ανθρώπους που γνωρίζουν, το όπλο αυτό είναι πολύ παλιό και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η προέλευσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή