O «ψηλός» και οι άλλοι τρεις του αρχικού πυρήνα

O «ψηλός» και οι άλλοι τρεις του αρχικού πυρήνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O άνθρωπος που ίδρυσε τη «17 Νοέμβρη» φέρεται να έφθασε στην Αθήνα από το Παρίσι αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Αρχίζει να κινείται στους χώρους των αντιδικτατορικών οργανώσεων και προσπαθεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα, υπέρμαχος της ανάληψης ένοπλης δράσης, προκειμένου να επέλθουν ταχύτερα οι επιθυμητές κοινωνικές αλλαγές. Γρήγορα αποκτά το παρατσούκλι «ψηλός», με το οποίο αρχίζουν να τον αποκαλούν οι άνθρωποι του χώρου αυτού. Μαζί του από την πρώτη στιγμή έχει μια νεαρή γυναίκα. Ταυτόχρονα στην Αθήνα, πάλι από το Παρίσι, φθάνει ο Χρήστος Κασίμης, που ιδρύει τον ΕΛΑ.

Δύο άτομα

Μέσα από μια σειρά επαφών και προσεγγίσεων, ο πρώτος καταφέρνει να δημιουργήσει έναν πυρήνα, προσελκύοντας δύο ακόμη άτομα. Πρόκειται για έναν ακόμη προερχόμενο από τη Γαλλία, τον «κοντό» κουκουλοφόρο και για έναν νεαρό, ο οποίος συνδέεται με τον εργατικό χώρο και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη στρατολόγηση μελών. Οι τέσσερις αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης. Καθένας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. O «ψηλός» με προσήλωση και πίστη στους στόχους, αποφασισμένος για δράση, σκληρός. H γυναίκα, ερωτική του σύντροφος εκείνη την εποχή, δείχνει να ακολουθεί λόγω αυτής της σχέσης. O «κοντός» είναι ο πιο «λεπτολόγος» όλων. Ζητάει εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις σε όλα, θέλει να είναι βέβαιος για οποιαδήποτε ενέργεια πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Είναι αυτός που θα εμφανισθεί σαν κουκουλοφόρος στα πρώτα χτυπήματα της οργάνωσης. O νεαρός, τέλος, δείχνει να διακατέχεται από τον ενθουσιασμό και την ορμή της ηλικίας του, τα οποία λίγα χρόνια αργότερα θα διοχετεύσει με συμμετοχή σε άλλες οργανώσεις.

Προκήρυξη

Τον Δεκέμβριο του 1975 δολοφονείται ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της CIA. Σε εκείνη την επίθεση λαμβάνουν μέρος και τα τέσσερα μέλη της νεόκοπης οργάνωσης. O ένας φοράει κουκούλα. Για το χτύπημα αποστέλλεται στις εφημερίδες προκήρυξη, την οποία όμως κανείς δεν λαμβάνει στα σοβαρά. Κάποιοι μιλούν για πόλεμο μυστικών υπηρεσιών και άλλοι, εξαιτίας των μαρτυριών για ύπαρξη κουκουλοφόρου μεταξύ των εκτελεστών, μιλούν για οπαδούς της προσφάτως ανατραπείσας δικτατορίας, που εκδικούνται στο πρόσωπο του Γουέλς το ρόλο της Αμερικής στη διχοτόμηση της Κύπρου. Για το χτύπημα αποστέλλεται προκήρυξη στη «Λιμπερασιόν», η οποία παίρνει το θέμα πιο σοβαρά, καθώς διακρίνει στο κείμενο προβληματισμούς και επιχειρήματα του εκτεταμένου εκείνη την εποχή αντάρτικου πόλεων.

Στην Ελλάδα η «17 Νοέμβρη» αρχίζει να περνάει στη σκέψη και στις συζητήσεις μετά τη δολοφονία του αστυνόμου Μάλλιου, ένα χρόνο αργότερα.

Μετά το 1980 εκτιμάται ότι στην οργάνωση γίνεται η μεγάλη αλλαγή, που θα οδηγήσει στην οριστική της μορφοποίηση. O κουκουλοφόρος εξαφανίζεται από το προσκήνιο και δεν παρουσιάζεται ποτέ ξανά. O νεαρός στρέφει το ενδιαφέρον του προς άλλες ομάδες.

Η γυναίκα δείχνει να προτιμά μια περισσότερο άνετη ζωή και εγκαταλείπει τη δράση. O «ψηλός» αντιλαμβάνεται ότι έχει έρθει η εποχή για ριζικές αλλαγές. Μέσα από το φοιτητικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις εκείνη την εποχή, στρατολογεί τη νέα γενιά εκτελεστών. Πρόκειται ουσιαστικά για τους ανθρώπους, των οποίων τα ονόματα τις τελευταίες ημέρες γίνονται γνωστά και συνδέονται με τον Σάββα Ξηρό. O μεγαλύτερος αδελφός του Ξηρού, Χριστόδουλος, ο Κουφοντίνας και ένας ακόμη άνδρας αποτελούν τον αρχικό πυρήνα εκτελεστών, ο οποίος στη συνέχεια διευρύνεται με την στρατολόγηση νεότερων μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή