Το τέλος της «17 Νοέμβρη» – Συνελήφθη ο αρχηγός της

Το τέλος της «17 Νοέμβρη» – Συνελήφθη ο αρχηγός της

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικές στιγμές ζει από χθες το απόγευμα η πολιτική ζωή της χώρας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, εκκαθαρίζεται η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης, με τη βίαιη προσαγωγή από τους Λειψούς στην Αθήνα του ανθρώπου που φέρεται να είναι ο ιδρυτής και αρχηγός της «17 Νοέμβρη». Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετέβη αιφνιδιαστικά στο μικρό νησί και προσέγγισε έναν 60χρονο άνδρα, ψηλό, γεροδεμένο με άσπρα μαλλιά και γένεια, με το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος ήταν έτοιμος να επιβιβασθεί στο «δελφίνι» με αρχικό προορισμό την Πάτμο και εισιτήριο για Σάμο, με προφανή τελικό προορισμό τα τουρκικά παράλια. O άνδρας, όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς πώς ονομάζεται, απάντησε «Μιχάλης» αρνούμενος να αποκαλύψει το επώνυμό του. Στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι απάντησε πως «δεν απαντώ σε Νενέκους». Από εκείνη τη στιγμή οι αστυνομικοί ήταν βέβαιοι ότι είχαν στα χέρια τους τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, το πρόσωπο-σκιά της «17 Νοέμβρη», ο οποίος επί 27 ολόκληρα χρόνια κατηύθυνε την πιο σκοτεινή οργάνωση της μεταπολίτευσης. O Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ένα υπερφίαλο άτομο, κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είναι γιος του ιστορικού στελέχους των Αρχειομαρξιστών Δημ. Γιωτόπουλου, ο οποίος συνδεόταν με τον Λέοντα Τρότσκι, τον Μιχ. Ράπτη (Πάμπλο), είχε διατελέσει γραμματέας του Διεθνούς Επαναστατικού Κινήματος και είχε συμμετάσχει στον ισπανικό εμφύλιο.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που οδηγήθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα και από χθες αργά το απόγευμα ανακρίνεται, ήλθε στην Ελλάδα το 1975 από το Παρίσι και επί 27 χρόνια ζούσε σχεδόν ως παράνομος, με τη γυναίκα του Μαϊτέ Πενό, βασκικής καταγωγής Γαλλίδα, που δίδασκε στο Γαλλικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Αργά χθες το βράδυ, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησε το σπίτι του ζεύγους στον Βύρωνα και μετέφερε στα εργαστήρια μια γραφομηχανή και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο Γιωτόπουλος έφθασε στην Αθήνα σχεδόν ταυτόχρονα με τον Χρήστο Κασίμη που ίδρυσε τον ΕΛΑ και συνδέθηκε με άλλα τρία πρόσωπα, τα οποία αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα της «17 Νοέμβρη». Κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της οργάνωσης θα παίξει εργατικό στέλεχος, το οποίο θα είναι και ο συνομιλητής με τον ΕΛΑ. Μετά την αποψίλωση του ΕΛΑ, η ηγετική ομάδα θα καταφέρει να προσεγγίσει νέα μέλη, πειθήνια και άβουλα όργανα, όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός, οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο εκτελεστή χωρίς να έχουν ιδεολογικές ή άλλες απορίες.

Από χθες πολλοί φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς η χώρα περνά οριστικά πια στην εποχή της μετα-μεταπολίτευσης και είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας να εκμεταλλευθεί τη νέα κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή