Παραδοσιακός στον ρόλο του πατέρα ο Ελληνας

Παραδοσιακός στον ρόλο του πατέρα ο Ελληνας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσους πατέρες ξέρουμε που αλλάζουν πάνες στα μωρά τους; Που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού με τη συμβία τους; Που ψωνίζουν, ταΐζουν τα παιδιά, τα συνοδεύουν στο σχολείο; Πολύ λίγους, τελικώς, στην εκσυγχρονισμένη και φιλοπρόοδη Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για το ρόλο του άνδρα στην ελληνική οικογένεια. Και αυτοί οι λίγοι πατέρες που έχουν αναθεωρήσει τον παραδοσιακό τους ρόλο, βρίσκονται κυρίως στα αστικά κέντρα, αφού, όπως αποδεικνύεται, στις αγροτικές περιοχές κυριαρχούν τα συντηρητικά πρότυπα για τους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας. Είναι ενδεικτικό ότι στις αγροτικές περιοχές, οι οκτώ στους δέκα άνδρες κρατούν από τον ρόλο του πατέρα μόνο την περηφάνια για τη βιολογική συμμετοχή τους στη γέννηση του παιδιού και απαντούν ότι η πατρότητα «τούς κάνει να νιώθουν πραγματικοί άνδρες».

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι μόλις το 26% των πατεράδων στα αστικά κέντρα ταΐζουν, έστω περιστασιακά, το μωρό. Το ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο στις αγροτικές οικογένειες, όπου μόλις ένας πατέρας στους δέκα ταΐζει πού και πού το μωρό. Σχετικά διαφοροποιημένες είναι οι απαντήσεις των ανδρών (κυρίως, στις πόλεις) που αποφασίζουν να φροντίσουν το μωρό τους κάνοντάς το μπάνιο. Το 67,5% των μπαμπάδων σε αστικές περιοχές απάντησε ότι κάνει συχνά μπάνιο στο μωρό σε αντίθεση με το 15% των μπαμπάδων στις αγροτικές περιοχές, που έδωσε την ίδια απάντηση. «Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα καταδεικνύουν ότι η περιοχή προέλευσης των πατέρων επηρεάζει καθοριστικά τον βαθμό συμμετοχής στη φροντίδα των παιδιών, με τους πατέρες από τις αγροτικές περιοχές να συμμετέχουν λίγοτερο από εκείνους των αστικών περιοχών», τόνισε στην «K» η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη, η οποία διεξήγαγε την έρευνα σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών. «Οι περισσότεροι από τους πατέρες των αστικών, κυρίως, περιοχών που συμμετέχουν στη φροντίδα των παιδιών εξέφραζαν την άποψη ότι προέβαιναν σε μια τέτοια ενέργεια για καθαρά πρακτικούς λόγους, να αντικαταστήσουν, δηλαδή, τη μητέρα όταν εκείνη βρισκόταν στη δουλειά», προσθέτει η κ. Μαριδάκη-Κασσωτάκη.

Μητέρα-αφέντης

Μήπως, όμως, δεν ευθύνονται μόνο οι άντρες που θεωρούν ότι η φροντίδα του μωρού και ένα σωρό άλλες δουλειές του σπιτιού είναι απολύτως γυναικείες δουλειές; Μήπως, δηλαδή, τον συγκεκριμένο αυτόν διαχωρισμό των ρόλων ενός αντρόγυνου, τον συντηρούν και οι γυναίκες με τη στάση τους; «Οι πατέρες από τις αγροτικές περιοχές, που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην περιποίηση των παιδιών τους, απάντησαν ότι οι γυναίκες τους ή και άλλα μέλη της οικογένειας (αδελφές ή πεθερές), προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν από το να ασχοληθούν με τη φροντίδα των παιδιών, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι εκείνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη», τόνισε στην «K» η κ. Μαριδάκη-Κασσωτάκη.

«Η μικρή συμμετοχή των πατέρων που ζουν σε αγροτικές περιοχές στη φροντίδα του μωρού ή και σε δουλειές του σπιτιού συνδέεται και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του γυναικείου προτύπου. Ετσι, η γυναίκα-νοικοκυρά είναι μία γυναίκα δυναμική, αποτελεσματική, εφευρετική, «καπάτσα» που στηρίζει και διοχετεύει όλη τη ζωτικότητά της και τον δυναμισμό της στην εξυπηρέτηση των μελών της οικογένειας και δεν επιθυμεί ανδρική ανάμιξη», ανέφερε μιλώντας στην «K» η ερευνήτρια – κοινωνιολόγος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (EKKE ) κ. Λάουρα Μαράτου-Αλιμπράντη.

Πατέρας-αρχηγός

Απόδειξη για τη μη εμπλοκή του πατέρα από αγροτικές περιοχές στο μεγάλωμα των παιδιών αποτελεί το γεγονός ότι μόλις το 13,7% απάντησε ότι η πατρότητα τού αλλάζει τη ζωή. Στον αντίποδα, το 85% των αστών πατέρων διαπιστώνει ότι η έλευση ενός μωρού αλλάζει τη ζωή του. Είναι σαφές από τις απαντήσεις των ανδρών ότι η πατρότητα για όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές αποτελεί ένα μέσον επιβεβαίωσης του ρόλου τους ως αρχηγών της οικογένειας ενώ για τους πατέρες που ζουν σε αστικές περιοχές αποτελεί περισσότερο μια εμπειρία που θα τη ζήσουν συντροφικά. Το 81,2% των πατέρων αγροτικών περιοχών απάντησε ότι η πατρότητα τους κάνει να νιώθουν «πραγματικοί άντρες», ενώ την ίδια απάντηση έδωσε το 42,5% των πατέρων από αστικές περιοχές. Επίσης, το 90% των πατέρων αστικών περιοχών δήλωσε ότι η πατρότητα τούς γεννά συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητος? το 76% των πατέρων αγροτικών περιοχών απάντησε ομοίως.

«Στις αγροτικές περιοχές, η διαφορετική συγκρότηση των πολιτισμικών προτύπων και η κοινωνικοποίηση στο αγροτικό περιβάλλον συντελούν στη διατήρηση των συντηρητικών προτύπων και αξιών στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής καθώς και παραδοσιακών δομών στην οικιακή καθημερινή οργάνωση», τόνισε η κ. Μαράτου-Αλιμπράντη.

Τα συμπεράσματα αυτά αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι το θέμα της ανατροφής των παιδιών είναι ένα προνομοιακό πεδίο άσκησης εξουσίας για τις γυναίκες, ενώ και οι άνδρες «βολεύονται» στο ρόλο του «απόντα πατέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή