Μια μεγάλη ιστορία που άρχισε πριν από 130 χρόνια

Μια μεγάλη ιστορία που άρχισε πριν από 130 χρόνια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O σταθμός Φαλήρου των ΗΣΑΠ άρχισε να λειτουργεί από το 1870 απλώς ως στάση του ατμοκίνητου τότε τρένου. Αποβάθρες απέκτησε 12 χρόνια μετά, το 1882. Ομως, μόλις το 1887 μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Σχεδόν ταυτόχρονα ο σταθμός ηλεκτροφωτίστηκε και το Φάληρο έγινε το σημαντικότερο κέντρο αναψυχής των Αθηναίων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 ο ΗΣΑΠ δώρισε στην Επιτροπή Αγώνων ένα γήπεδο που είχε έκταση τριάντα χιλιάδες πήχες προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το ποδηλατοδρόμιο. O σιδηρόδρομος τότε είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Στις 25 Μαρτίου άρχισαν οι αγώνες που κράτησαν οκτώ ημέρες και το τρένο πύκνωσε τα δρομολόγιά του, έτσι ώστε κάθε είκοσι λεπτά να περνά και ένας σειρμός για να εξυπηρετεί τους θεατές.

Ομως, για τον ΗΣΑΠ το Φάληρο δεν είναι μόνο ένας απλός σταθμός. Κατασκεύασε την εξέδρα και τους θαλάμους των λουτρών, έκτισε το θέατρο, χρηματοδότησε την ορχήστρα, κατασκεύασε αγωγό λυμάτων και έκτισε ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο πάνω σχεδόν στην παραλία. Και περίπου το 1890 προτάθηκε να αλλάξει και ο σταθμός προκειμένου να κατασκευαστεί ένας πιο ευρύχωρος.

Ο καινούργιος όμως σταθμός θα σχεδιαστεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1930, και θα αποπερατωθεί το 1934. Είναι ο σταθμός που έχει το Φάληρο μέχρι σήμερα. Το σχέδιό του είναι εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του. Αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές οπλισμένου σκυροδέματος στη χώρα μας. O αρχιτέκτονάς του παραμένει όμως άγνωστος.

Το 1944 τα στρατεύματα κατοχής θα ξηλώσουν την εξέδρα του Φαλήρου και θα μεταφέρουν όλους τους σιδερένιους στύλους στη Γερμανία προκειμένου να κατασκευαστούν όπλα. Μια ολόκληρη εποχή χάνεται…

Τον Δεκέμβριο το υπουργείο Γεωργίας, χρησιμοποιώντας κάθε είδους «τεχνάσματα» και προσπαθώντας να μην αυξηθεί πολύ η παραγωγή -και άρα πέσει η τιμή-, δήλωσε στην E.E. ότι η ελληνική παραγωγή ήταν 1.146.787 τόννοι. Τότε οι παραγωγοί κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας ότι η παραγωγή ήταν πολύ μεγαλύτερη και ότι με τις μεθοδεύσεις του υπουργείου μεγάλο μέρος της θα έμενε εκτός επιδότησης. Στο επιχείρημα ότι αν ανέβαινε η παραγωγή θα έπεφτε η τιμή, σύμφωνα πάντα με τον νέο κανονισμό της E.E., οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούσαν να επιδοτηθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό. Σε μια συνάντηση για να βρεθεί λύση, ο υπουργός Γεωργίας ήταν κάθετος. Δεν γίνεται να παραβούμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Απαγορεύονται οι εθνικές επιδοτήσεις. Ομως τότε, οι βαμβακοπαραγωγοί αντιπρότειναν… ένα δάνειο, που είχε δοθεί σε αντίστοιχη περίπτωση προεκλογικά το 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή