Περίεργη κλοπή όπλων σε «τρύπιο» στρατόπεδο

Περίεργη κλοπή όπλων σε «τρύπιο» στρατόπεδο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχαίο γεγονός ή ενέργεια που συνδέεται με τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη»; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τις αρχές από αργά το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια οπλισμού σε στρατόπεδο της Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκλάπησαν τουλάχιστον δύο οπλοπολυβόλα, ένα κιβώτιο με 45άρια και αριθμός αυτόματων G3, σαν αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς.

Η διαπίστωση της κλοπής σήμανε συναγερμό στην ηγεσία του στρατεύματος, που ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος, κατά σύμπτωση, μόλις είχε φτάσει στην Κω για τις καλοκαιρινές του διακοπές. O κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε με τη σειρά του τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη για τις πρώτες εκτιμήσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Το γεγονός ότι η κλοπή συμπίπτει χρονικά με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» προκαλεί εύλογους, κατά πολλούς, συνειρμούς σχετικά με ενδεχόμενη προσπάθεια επίδειξης δύναμης από άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση και παραμένουν ασύλληπτα.

Πολλές κλοπές οπλισμού

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το σύστημα επιτήρησης του οπλισμού των στρατοπέδων έχει αποδειχθεί «τρύπιο», παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ζητηθεί από την ηγεσία του στρατεύματος, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές κλοπές οπλισμού που έχουν συμβεί σε διάφορα στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια, οι οποίες, όμως, ουδέποτε ανακοινώθηκαν. Τις περισσότερες μάλιστα φορές τα απολεσθέντα όπλα εντοπίστηκαν σε μέλη του προσωπικού των μονάδων, που τα είχαν «απαλλοτριώσει» προς ιδίαν χρήση. Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση της Κω πεπειραμένοι αξιωματικοί επισήμαναν ότι στην περιοχή εκπληρώνουν τη θητεία τους στρατευμένοι με καταγωγή από την Κρήτη και την Κάλυμνο, οι κάτοικοι των οποίων επιδεικνύουν μια ιδιαίτερη «έφεση» προς τα όπλα.Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι έρευνες που διαξάγονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να αποκλείουν οποιοδήποτε ενεδεχόμενο. Για το λόγο αυτό μετέβη στο νησί, όπου όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται και ο κ. Παπαντωνίου, ο αρχηγός ΑΣΔΕΝ, ειδικό κλιμάκιο του ΓΕΣ, αλλά όχι και ομάδα της Αντιτρομοκρατικής. Εως χθες το μεσημέρι δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του οπλισμού της αποθήκης, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα του οπλισμού που είχε κλαπεί.

Είναι ενδεικτικό ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ αναφέρεται γενικώς σε «απώλεια οπλισμού από Μονάδα της νήσου Κω» και προσθέτει ότι «διενεργούνται έρευνες από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές για την ανεύρεση του απολεσθέντος οπλισμού και την εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα». O σχετικός έλεγχος έχει επεκταθεί σε ολόκληρο το νησί, ενώ τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και οι υπηρεσίες Ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Η απώλεια έγινε αντιληπτή το βράδυ της Παρασκευής, όταν άνδρες της μονάδας πήγαν στην αποθήκη σκηνικού υλικού, η οποία συνορεύει με αυτή του οπλισμού και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια τρύπα στον τοίχο που τις ενώνει. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι δύο αποθήκες δεν παρουσίαζαν ίχνη παραβίασης και ανάλογη εικόνα προέκυψε και από τη γενική επιθεώρηση του σρατοπέδου. Το γεγονός αυτό ενισχύει την εκτίμηση οι δράστες να προέρχονται μέσα από το στρατόπεδο, εκτός εάν λειτούργησαν ως συνεργοί κάποιων άλλων.

Το τελευταίο 10ήμερο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ δεκαημέρου η διοίκηση της ΑΣΔΕείχε επιθεωρήσει τις αποθήκες και είχε κάνει καταμέτρηση του υλικού και τα βιβλία υπεγράφησαν, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.

Στην περίπτωση, επομένως, που η επιθεώρηση ήταν σωστή, η κλοπή τοποθετείται χρονικά τις δέκα τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να πει ακριβώς πότε. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στις αρχές της εβδομάδας το νησί είχε επισκεφθεί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ. Γ. Αντωνακόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την προόδο λειτουργίας του διακλαδικού στρατηγείου της ΑΣΔΕΝ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή