Τα αρχεία της «17N» – Ετοίμαζαν χτύπημα τύπου Λάντεν

Τα αρχεία της «17N» – Ετοίμαζαν χτύπημα τύπου Λάντεν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εφιαλτικό σενάριο μοιάζει η εικόνα που σχηματίζεται μετά την αποκρυπτογράφηση των ηλεκτρονικών αρχείων της «17 Νοέμβρη», τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «K». Επί δύο ολόκληρα χρόνια, η «17 Νοέμβρη» ετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη. Από το 1990 ώς το 1992, μια εποχή ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και με ανακατατάξεις σε ολόκληρη τη Βαλκανική, η τρομοκρατική οργάνωση απεργαζόταν σειρά σκοτεινών σχεδίων, τα οποία θα μπορούσαν να διαταράξουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, να τη θέσουν υπό κηδεμονία, να υποθηκεύσουν το μέλλον της.

Εκτιμάται ότι η ηγεσία της «17 Νοέμβρη» έστρεψε την προσοχή της στη Θεσσαλονίκη, εκείνη την περίοδο, ακριβώς διότι η συμπρωτεύουσα βρέθηκε στο επίκεντρο εξελίξεων. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο ολόκληρης της Βαλκανικής. Οι εξελίξεις σε Γιουγκοσλαβία και Αλβανία και το διεθνές ενδιαφέρον γι’ αυτές συγκεντρώνουν στη συμπρωτεύουσα αντιπροσωπείες πολλών χωρών, ενώ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διέρχονται σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η «17 Νοέμβρη», που εκείνη την εποχή έχει ενδυναμωθεί, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, μπορεί κυριολεκτικά να καταφέρει οτιδήποτε. Οπως προκύπτει από τις τωρινές έρευνες, για δύο ολόκληρα χρόνια μέλη της οργάνωσης παρακολουθούσαν στενά μια σειρά από στόχους ελληνικών και ξένων συμφερόντων στη συμπρωτεύουσα, χωρίς η δράση τους να γίνει αντιληπτή. Ετοιμάζονταν για άκρως «εντυπωσιακά» χτυπήματα. Ανάμεσα σε αυτά και χτύπημα ανάλογο με αυτό του Αντεν της Υεμένης, όπου μέλη της «Αλ Κάιντα» κατηύθυναν εναντίον πλοίου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ένα ταχύπλοο σκάφος γεμάτο με εκρηκτικά.

Τώρα που φθάνει η ώρα της αλήθειας, θα χρειασθεί σταθερή πολιτική βούληση, ώστε να αποκρουσθούν οι όποιες προσπάθειες αναστολής των ερευνών και επιτέλους να εισέλθει η χώρα σε μια νέα περίοδο αναγεννητικής εξυγίανσης και κάλυψης των θεσμικών ελλειμμάτων που την καταδιώκουν μεταπολεμικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή