Απολογείται ο Σάββας για «όλους και για όλα»

Απολογείται ο Σάββας για «όλους και για όλα»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα με τη μέρα ανεβαίνει ο ανακριτικός πυρετός, καθώς πέραν του όγκου εργασίας και τη μάχη με τον χρόνο που δίνουν προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες, οι τρεις εφέτες-ανακριτές κ. Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, Πάνος Πετρόπουλος και Χάρης Μπίρμπος είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αρχίσουν να καλούν σε συμπληρωματικές απολογίες τούς κατηγορούμενους ως μέλη της «17 Νοέμβρη» που ήδη βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού. Και αυτό γιατί σήμερα, ο άνθρωπος που -κατά ένα μεγάλο μέρος- «συνέβαλε» στην εξάρθρωση της οργάνωσης, ο Σάββας Ξηρός, αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου και να επαναλάβει, όπως όλα δείχνουν, τα όσα υποστήριξε προανακριτικά.

Εντός της εβδομάδος

Την Παρασκευή, ο εφέτης-ανακριτής επισκέφθηκε τον Σάββα Ξηρό στον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να λάβει απολογία του. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα ο 40χρονος αγιογράφος είχε ορίσει επισήμως πλέον, ως συνήγορο υπεράσπισής του τον δικηγόρο κ. Γ. Αγιοστρατίτη.

Ο Ξηρός ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί σήμερα, αλλά δεν αποκλείεται ο ίδιος να εξαντλήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος και να ζητήσει και δεύτερη προθεσμία. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι εντός της εβδομάδας ο εφέτης-ανακριτής θα έχει στα χέρια του την απολογία του ανθρώπου που προανακριτικά «μίλησε για όλους και για όλα».

Νέες κατηγορίες

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Σάββα Ξηρού, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος αναμένεται, αφού τη μελετήσει, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα δικογραφία, να απαγγείλει σε βάρος κάποιων εκ των κατηγορουμένων και νέες κατηγορίες για τις οποίες θα κληθούν να απολογηθούν συμπληρωματικά ενώπιον του εφέτη- ανακριτή.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Σάββα Ξηρό, είναι βέβαιο ότι μετά την απολογία του θα κριθεί προφυλακιστέος. Ωστόσο η μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του δεν αναμένεται να γίνει προτού δώσουν «το πράσινο φως» οι θεράποντες γιατροί.

«Ξαφνικό» ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και η πολύωρη κατάθεση σε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που μετέβη στην Ικαρία, του θείου των αδελφών Ξηρών Αργύρη Τσακαλία -πρώην μοναχού- σχετικά με τη δράση των ανηψιών του. Παράλληλα με αυτόν κατέθεσε και ο Ηλίας Γαγλίας, τον οποίο αναφέρει στην απολογία του ο Κωνσταντίνος Τέλιος.

Οι άλλοι κρατούμενοι

Εν τω μεταξύ περίπου δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από τη μέρα που οι πρώτοι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στα ειδικά διαμορφωμένα κελλιά υψίστης ασφαλείας του Κορυδαλλού. Με αφορμή την «ανακοίνωση διαμαρτυρίας» του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου σημειώθηκαν αλλαγές κυρίως όσον αφορά «τεχνικά» προβλήματα. Πλέον στους 14 κρατούμενους επιτρέπεται να διαβάζουν εφημερίδες και να ακούν ραδιόφωνο, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν τηλεοράσεις και καρτοτηλέφωνα, – οι συνομιλίες ωστόσο θα παρακολουθούνται.

Παράλληλα, διαμορφώθηκαν ειδικά κελλιά σε περίπτωση που κάποιος από τους κρατούμενους αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λυθεί και το θέμα της συνομιλίας των κρατουμένων με τους δικηγόρους τους, που ως σήμερα διεξάγεται μέσω τηλεφώνου και πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια.

Πήρε τη δικογραφία

Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες, επετράπη στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να τη μελετήσει. O Γιωτόπουλος ζήτησε και παρέλαβε μέσω της συντρόφου του Μαρί Πινό βιβλία μαθηματικών γραμμένα στα γαλλικά. O Βασίλης Ξηρός ζήτησε και έλαβε βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ λογοτεχνικά βιβλία έχουν λάβει και οι υπόλοιποι.

Παράλληλα, υπό ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο, δύο εκ των κρατουμένων, ο Κωνσταντίνος Τέλιος ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης ο οποίος έχει πρόβλημα με την καρδιά του. Μάλιστα, στον Ψαραδέλλη έγιναν ήδη αιματολογικές εξετάσεις και καρδιογράφημα, ενώ πλέον του παρέχεται φαγητό χωρίς αλάτι, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πίεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως εξετάζεται για όλους τους προφυλακισθέντες ως μέλη της «17 Νοέμβρη», το ενδεχόμενο να τους χορηγείται ειδικό συσσίτιο πρωτίστως για λόγους ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή