H ώρα του «πατριάρχη» ΕΛΑ έφθασε

H ώρα του «πατριάρχη» ΕΛΑ έφθασε

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις απανωτές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας για περισσότερο από έναν μήνα, με καθημερινές αποκαλύψεις, με συλλήψεις, νέα στοιχεία, ντοκουμέντα από τη δράση της «17 Νοέμβρη» να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η ειδησεογραφική «ανάπαυλα» των τελευταίων ημερών δείχνει να ξενίζει. «Αυτό ήταν όλο; Δεκαπέντε στη φυλακή και ο καταζητούμενος Κουφοντίνας; Εδώ κλείνει το θέμα; Τελειώσαμε με την τρομοκρατία;». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που φθάνουν από ένα αδηφάγο κοινό, που πριν καλά καλά συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί, θέλει να μάθει περισσότερα, αλλά, παράλληλα, μέσα από αυτά και ανάλογα ερωτήματα διατυπώνει την αμφιβολία του και την καχυποψία του για το κατά πόσο υπάρχει βούληση για πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Εκλεισε ο πρώτος κύκλος

Οπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν και τις πληροφορίες που υπάρχουν, η βούληση είναι υπαρκτή. Υπαρκτή είναι και η «ανάπαυλα» που καταγράφεται και έρχεται να «δέσει» με τη γενικότερη ραστώνη του Αυγούστου. Αυτή η ανάπαυλα οφείλεται απλά στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου των ερευνών. H άμεση μέριμνα των διωκτικών Αρχών, όπως είχε διατυπωθεί διά στόματος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Φώτη Νασιάκου, ήταν «να βρεθούν στη φυλακή οι πιστολάδες», στόχος που επετεύχθη σε σημαντικότατο βαθμό, με μοναδικό κομμάτι του παζλ που λείπει τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ετσι, περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος κάποιας «δυναμικής» αντίδρασης, ο οποίος θα ήταν πολύ μεγάλος εάν κάποια από τα ενεργά μέλη της οργάνωσης δεν είχαν συλληφθεί. Ασφαλώς και αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Ωστόσο, αυτό θα γίνει με το άνοιγμα του δεύτερου κύκλου, το οποίο χρονικά τοποθετείται λίγο μετά τις 20 Αυγούστου. Τα χαρακτηριστικά αυτού του δεύτερου κύκλου των ερευνών αναμένονται πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον πρώτο. Και εξαιτίας αυτών των διαφορών καταγράφεται αυτό το μεσοδιάστημα «απραξίας». Ποιες είναι οι διαφορές; H πρώτη αφορά τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι συλλήψεις. Αναμένεται ότι από τον χειρισμό της υπόθεσης από τον ανακριτή και τις περαιτέρω έρευνες που αυτός θα διενεργήσει, θα προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για αρκετά άτομα. Τα άτομα αυτά θα συλληφθούν βάσει ενταλμάτων που θα εκδοθούν εις βάρος τους.

Η δεύτερη και σημαντικότερη διαφορά αφορά την επέκταση των ερευνών και των συλλήψεων στις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας, με κυρίαρχο, σε ρόλο «πατριάρχη» όλων των υπόλοιπων, τον ΕΛΑ. Οπως εκτιμούν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, «η ώρα του ΕΛΑ έφθασε». O Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας, η πρώτη τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε στη μεταδικτατορική Ελλάδα με πρώτη εμφάνιση τον Απρίλιο του 1975, κλείνει και τον ιστορικό του κύκλο.

Η οργάνωση έχει σταματήσει τη δράση της τον Ιανουάριο του 1995, με τελευταία ενέργεια την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην ΑΣΟΕΕ. Ωστόσο, η ταυτότητα των μελών της ποτέ δεν έγινε γνωστή, ποτέ δεν τιμωρήθηκαν για τις ενέργειες 20 ετών, ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν στην ελληνική κοινωνία και δεν λογοδότησαν για τις πράξεις τους. Επιπλέον, οι διωκτικές Αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η δράση του ΕΛΑ συνεχίσθηκε ουσιαστικά μέσα από τους Επαναστατικούς Πυρήνες, έναν πυρήνα της οργάνωσης, που δεν συμφώνησε με την παύση των τρομοκρατικών ενεργειών. Τα μέλη του επταμελούς «επαναστατικού συμβουλίου» του ΕΛΑ είναι γνωστά στις διωκτικές Αρχές. Πέραν αυτών, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών της οργάνωσης ανέρχεται σε περίπου 80 άτομα.

Παρακλάδια

Εκτός αυτού, ο ΕΛΑ είναι ο κορμός από τον οποίο σαν παρακλάδια πετάχτηκαν μικρότερες οργανώσεις σε διάφορα χρονικά σημεία της πορείας του. O «πατέρας» ΕΛΑ έχει αναλάβει εκ των υστέρων την ευθύνη για σχεδόν όλες τους τις ενέργειες, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι έγιναν από μέλη του, που για λίγο απομακρύνθηκαν αλλά επέστρεψαν ξανά στην πατρική αγκαλιά.

Πρόκειται για τις οργανώσεις:

– «Ιούνης ’78», τα μέλη της οποίας δολοφόνησαν τον Πέτρο Μπάμπαλη. Το 1985 ο ΕΛΑ χαρακτήρισε την οργάνωση παρακλάδι του και ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα.

– «1η Μάη», που εμφανίζεται το 1987. Στη δράση της περιλαμβάνονται η απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Ραυτόπουλου, η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Βερνάρδου και μια σειρά από χυπήματα με βόμβες. Από το 1990 έως το 1992 η οργάνωση «συνυπογράφει» προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης με τον ΕΛΑ για μια σειρά βομβιστικών χτυπημάτων.

Ολες αυτές τις δράσεις αφορά ο δεύτερος κύκλος ερευνών, ο οποίος αναμένεται να αντλήσει σημαντικά στοιχεία από τις έως τώρα έρευνες για τη «17 Νοέμβρη». Αλλωστε, όπως βεβαιώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., από τα πρώτα πράγματα που επιβεβαιώθηκαν από τις έως τώρα έρευνες ήταν η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει, η «17 Νοέμβρη» προμηθευόταν από τον ΕΛΑ εκρηκτικές ύλες και από εκεί είχε διδαχθεί την τεχνογνωσία των εκρήξεων με τηλεχειρισμό, την οποία ο ΕΛΑ πήρε από τη συνεργασία του με την ομάδα Κάρλος.

Σαν «δεξαμενή»

Η γενικότερη εκτίμηση των διωκτικών Αρχών είναι ότι ο ΕΛΑ λειτούργησε σαν «δεξαμενή» άντλησης στελεχών και για τη «17 Νοέμβρη». O Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στρατολόγησε από εκεί σημαντικό αριθμό μελών. Εκτιμάται λοιπόν ότι στην επόμενη φάση των ερευνών θα συλληφθούν άτομα που έχουν σχέση και με τις δύο οργανώσεις, που έχουν συμμετοχή σε ενέργειες, τόσο του ΕΛΑ όσο και της «17 Νοέμβρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή