ΕΟΦ: Προσοχή στο συστατικό Kava – Kava

ΕΟΦ: Προσοχή στο συστατικό Kava – Kava

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παρενέργειες, δυνητικά επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να επιφέρει η χρήση προϊόντων που περιέχουν το φυτικό συστατικό Kava – Kava. O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού καθώς, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία από αναφορές παρενεργειών, η χρήση του Kava – Kava συνδέεται με σοβαρές περιπτώσεις ηπατοτοξικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, της κίρρωσης του ήπατος και της ηπατικής ανεπάρκειας, η οποία μάλιστα σε έξι περιπτώσεις οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος και σε τρεις περιπτώσεις σε θάνατο.

Το φυτικό δραστικό Kava – Kava, που προέρχεται από το φαρμακευτικό φυτό piper methysticum, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ σε προϊόντα με ενδείξεις για το νευρικό σύστημα, όπως άγχος, ένταση και ανησυχία. Στη χώρα μας δεν έχει δοθεί άδεια για την κυκλοφορία προϊόντων με το συστατικό Kava – Kava, ωστόσο είναι πιθανόν να υπάρχει ως συστατικό σε μη εγκεκριμένα προϊόντα, σε φυτικά παρασκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής, διαιτητικά προϊόντα, καθώς και σε ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σοβαρές παρενέργεις του Kava – Kava οδήγησαν την Αυστραλία και τον Καναδά να αποσύρουν πριν από λίγες μέρες από την αγορά τα προϊόντα που περιέχουν το εν λόγω συστατικό. Στη Γερμανία απαγορεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο η κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων, ενώ ο FDA (Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ) εξέδωσε τον Μάρτιο του 2002 ανακοίνωση προειδοποίησης κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή