Γιάννη Σερίφη δείχνει και ο Σάββας

Γιάννη Σερίφη δείχνει και ο Σάββας

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή του Γιάννη Σερίφη στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» από την ίδρυσή της έως το 1983 επιβεβαιώνει στην απολογία που έδωσε την 11η Αυγούστου, ενώπιον του εφέτη-ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο Σάββας Ξηρός. O ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε ακούσει από άλλα μέλη της οργάνωσης, ο Γιάννης Σερίφης συμμετείχε και στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος που είχε αναφερθεί στη συμμετοχή του Γιάννη Σερίφη στη συγκεκριμένη δολοφονία -στην οποία φέρονται να συμμετείχαν ο «Λάμπρος» και η «Αννα» της «17N»- είναι ο Παύλος Σερίφης.

Ο Σάββας Ξηρός αναφέρεται επίσης στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο λέγοντας ότι «είναι πιθανό να μας εκμεταλλεύτηκε ιδεολογικά και οικονομικά», αλλά και στα οικονομικά της οργάνωσης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο παραχωρούσε κάποια χρήματα στα μέλη της για ρεύμα και ενοίκιο, ενώ υπήρχε πρόνοια και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρατίθενται ακολούθως, αυτούσια αποσπάσματα της απολογίας του Σάββα Ξηρού:

Τότε, στο μαγειρείο…

«Τον Γιάννη Σερίφη μία φορά τον συνάντησα πριν από πολλά χρόνια πριν ενταχθώ στην οργάνωση σε κάποιο μαγειρείο που είχε ανοίξει με τον θείο μου Αργύρη Τσακαλία. Το μόνο που μου είχε πει ο Τσακαλίας για τον Σερίφη είναι ότι παρατάει συνέχεια την οικογένειά του και τρέχει από ‘δω και από ‘κει. O Χριστόδουλος μου είχε πει, αν θυμάμαι καλά εδώ και πέντε χρόνια, ότι σε κάποιο αμφιθέατρο μετά από κάποια ομιλία τον πλησίασε ο Γιάννης ο Σερίφης και του πρότεινε ευθέως αν ήθελε να γίνει μέλος της «17N». Τότε είχε γίνει πανικός στην οργάνωση γιατί ο Σερίφης απευθύνθηκε σε κάποιον άγνωστο, δηλαδή στον αδελφό μου, και μάλιστα ο «Λάμπρος» διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά του του είπε: «Πώς του πρότεινες να γίνει μέλος, τον ξέρεις;». Και ο Σερίφης απάντησε: «Ξέρω τον θείο του τον Τσακαλία». Από ιστορίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης είχα ακούσει ότι ο Γιάννης ο Σερίφης είχε λάβει μέρος στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, στην δολοφονία του Γουέλς. O Σερίφης ελάχιστο διάστημα μετά τη στρατολόγηση του Χριστόδουλου το 1983 διαφώνησε με την οργάνωση και αποχώρησε. Είμαι σίγουρος ότι αποχώρησε, διότι δεν ασχολήθηκε κανένας μας μαζί του ούτε εκείνος με εμάς».

«Εκ των υστέρων θεωρώ ότι είναι πιθανό ο «Λάμπρος» να μας εκμεταλλεύτηκε ιδεολογικά και οικονομικά. Αλλά τότε του είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη. Αν και κατά καιρούς αναρωτιόμουν για τα οικονομικά της εταιρείας διότι πίστευα ότι τα χρήματα που ξοδεύονταν σε ανάγκες ήταν περισσότερα από αυτά που υπολόγιζα… H οργάνωση είχε τα έξοδα των ενοικίων και τα έξοδα των μελών όταν πηγαίναμε για δουλειές. Οταν κάποιο μέλος έμενε άνεργο έπαιρνε κάποιο ποσό, ίσα – ίσα για να συντηρείται. Πολλές φορές μόνο για το ενοίκιο και το ρεύμα. H «17N» κάλυπτε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μελών αλλά όχι των οικογενειών τους».

«Είχα κάνει προσπάθειες να απαγκιστρωθώ από την οργάνωση δύο φορές. Την πρώτη φορά ήταν το 1995 όπου είχα συγκεντρώσει μια ομάδα από καλλιτέχνες, περίπου 8-10 άτομα, και συμβουλευτήκαμε δικηγόρο για το πώς να φτιάξουμε ένα πολιτιστικό κέντρο και να έχει ο καθένας μας το δικό του εργαστήρι. Σκοπός μου ήταν με αυτό το κέντρο να απασχολούμαι όσο το δυνατό περισσότερο για να έχω μια ισχυρή δικαιολογία απέναντι στον «Λουκά» και να ελαττώσω τη συμμετοχή μου στην οργάνωση μέχρι του σημείου να απαγκιστρωθώ εντελώς. Επειδή επισκεπτόμουν το παιδί μου είχα στενές σχέσεις με τον Κουφοντίνα και αυτός θα γνώριζε αν εγώ είχα κάποιο πραγματικό λόγο να απόσχω από την οργάνωση. Μετά τον τραυματισμό μου, στην επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη, τους είχα δηλώσει ότι λόγω του DNA δεν πρέπει να μετέχω σε επόμενες ενέργειες της οργάνωσης, ούτε καν σε κλοπή αυτοκινήτου. O «Λάμπρος» έβγαλε το συμπέραμα ότι οι Αρχές δεν είχαν το DNA, όπως γράφτηκε και σε προκήρυξη, και μου είπε ότι μπορώ να συμμετέχω κανονικά».

Ο Σόντερς

«Πρώτος πυροβόλησε ο «Λουκάς» και μετά έπαθε εμπλοκή το G3. Ταυτόχρονα βλέπω τον Σόντερς να έχει ανοίξει την πόρτα και να γέρνει στο κάθισμα. O «Λουκάς» μετακινήθηκε πολύ πάνω στη μοτοσικλέτα προσπαθώντας να βγάλει το άλλο όπλο. Εγώ νόμιζα ότι κάποιος πεζός μας επιτίθεται από πίσω και έβγαλα το δικό μου 45άρι και προκειμένου να φύγουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα, πυροβόλησα 4 φορές.

Για τον Σωτήρη Κονδύλη, τον «Αρη» της «17N» ο Σάββας Ξηρός λέει ότι «δεν είχε καμία συμμετοχή μετά τον Σιπαχίογλου. Είχαμε όμως επαφές μέχρι και ένα μήνα πριν τον τραυματισμό μου. Οι επαφές γίνονταν για να μαθαίνουμε νέα για το αν τον παρακολουθούσαν ή αν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με την ασφάλεια της οργάνωσης».

Στα Σεπόλια

«Πρώτος πυροβόλησε ο «Λουκάς» και ο «Αρης». Οταν άδειασε το πιστόλι του «Λουκά» πλησίασε τον Χριστόδουλο που είχε την τσάντα με τα όπλα και τις χειροβομβίδες και του είπε να του την δώσει. O «Λουκάς» έριξε χειροβομβίδες κατά του πρώτου αστυνομικού. O οδηγός του περιπολικού δεν αντέδρασε και βρισκόταν στη θέση του και έτρεξε ο Λουκάς και τον πυροβόλησε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή