O κ. Δρυς «οργώνει» την Ελλάδα

O κ. Δρυς «οργώνει» την Ελλάδα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη κινητικότητα στην κυβέρνηση και βεβαίως στο υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να προετοιμαστεί η «υποδοχή» των αγροτικών κινητοποιήσεων. Υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος των ημερών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η πρώτη σύσκεψη της διεπαγγελματικής οργάνωσης για το βαμβάκι, προκειμένου να σταλεί στις Βρυξέλλες η πρώτη εκτίμηση της φετινής παραγωγής. O υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς, συναντήθηκε χθες με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας.

Επίσης, σήμερα θα μεταβεί στα Χανιά προκειμένου να αναζητήσει λύσεις για τα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη πυρκαγιά στις καλλιέργειες και αύριο θα συναντηθεί με φορείς του Ρεθύμνου. Στόχος της μεγάλης κινητικότητας σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνιακή αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κρίσιμη ωστόσο κρίνεται η αυριανή σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας για την πρώτη εκτίμηση του ύψους της φετινής παραγωγής που το υπουργείο ελπίζει να μείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συνεργασία των βαμβακοπαραγωγών με τους οποίους αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις του υπουργείου δεν είναι και… ιδιαίτερα καλές.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, χθες ξεκίνησε η καταβολή της επιστροφής των 8,5 – 10,5 δρχ. το κιλό, ποσό που διαμορφώθηκε από το ύψος της παραγωγής που η E.E. θεώρησε επιδοτούμενο. Ακριβώς όμως αυτό το ποσό που είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τις 50 δραχμές που είχαν εξαγγελθεί, εφόσον η παραγωγή παρέμενε σε χαμηλότερα επίπεδα, έχει πυροδοτήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες του νομού Πέλλας συνεχίζουν την κατάληψη της Διεύθυνσης Γεωργίας των Γιαννιτσών και μάλιστα απειλούν να σκληρύνουν τη στάση τους μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Γεωργίας, κ. Βαγγέλη Αργύρη, με τον νομάρχη Πέλλας κ. Μιχάλη Καραμάνη που μετέφερε τα αιτήματα των αγροτών. Οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Πέλλας ζητούν να επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή βάμβακος του νομού, στην τιμή που αρχικώς είχε δηλώσει το υπουργείο Γεωργίας. Ακόμα ζητούν να μην εξαιρεθούν από την καλλιέργεια βάμβακος 17.000 στρέμματα, προκειμένου να μειωθεί η παραγόμενη ποσότητα του προϊόντος.

Κανόνες καλλιέργειας

Το υπουργείο Γεωργίας, συνέταξε την πρόταση τροποποίησης, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά στοιχεία της Ελλάδας, των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, των κανόνων δηλαδή που πρέπει να ακολουθούνται από τους παραγωγούς, έτσι ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον από τη γεωργική δραστηριότητα. Οι βασικές αρχές των Κωδίκων ορίζονται από την E.E. και κάθε κράτος-μέλος μπορεί να τους προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες, μέσα βέβαια στα όρια.

Πρέπει να τους εφαρμόζουν όλοι οι παραγωγοί, αλλά ιδιαίτερα όσοι θα ενταχθούν σε αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης ή η βιολογική γεωργία.

Ωστόσο, μέσω της πρότασης, το υπουργείο Γεωργίας μεταθέτει το βάρος της συγκεκριμενοποίησης των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, στις Γεωργικές Διευθύνσεις των νομαρχιών. Μάλιστα,εκτός από τα προϊόντα που ελέγχονται από τους οργανισμούς πιστοποίησης και φέρουν την ανάλογη επισήμανση στις υπόλοιπες γεωργικές δραστηριότητες δεν υπάρχει έλεγχος για τη σωστή εφαρμογή αυτών των κανόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή