«Αυτός ήταν ο διαχειριστής των όπλων και των χρημάτων»

«Αυτός ήταν ο διαχειριστής των όπλων και των χρημάτων»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη», παρών και συμμέτοχος σε αμέτρητες ενέργειες της οργάνωσης, ψυχρός εκτελεστής, στρατολόγος, διαχειριστής όπλων και χρημάτων είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τις απολογίες των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης. Γνωστός στους περισσοτέρους με τον κωδικό «Λουκάς» -αν και χρησιμοποιούσε και τα ψευδώνυμα «Τάκης» και «Θωμάς»- φέρεται να είναι το δεξί χέρι του Γιωτόπουλου, να ανακοινώνει τους στόχους στα μέλη της οργάνωσης και να συντονίζει από κοινού με τον Σάββα Ξηρό τις επιχειρήσεις.

ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ: «Οταν τον είδαμε να βγαίνει και να μπαίνει από το αυτοκίνητό του (σ.σ. δολοφονία Τσετίν Γκιορκού) ο Λουκάς τον πλησίασε και τον πυροβόλησε με πιστόλι 45άρι και τον σκότωσε» (…) «Στη δολοφονία του Βρανόπουλου εγώ ήμουν οδηγός του δικύκλου με το οποίο μαζί με τον Λουκά πήγαμε στην οδό Σόλωνος και περιμέναμε να φανεί ο στόχος. Οταν φάνηκε ο Λουκάς τον πλησίασε και τον πυροβόλησε από πολύ κοντά» (…) «Είχαμε μαζί μας (δολοφονία Στίβεν Σόντερς) από ένα πιστόλι 45άρι και ο Λουκάς σε συσκευασία κρατούσε ένα G3 πολεμικό όπλο (…) Το σχέδιο ήταν να ακούσω τρεις πυροβολισμούς και να φύγω. Ακουσα όμως μόνο έναν πυροβολισμό και γύρισα να δω τι γίνεται. Είδα χτυπημένο μέσα στο αυτοκίνητο τον Σόντερς και γυρνώντας προς τον Λουκά τον είδα με το πιστόλι στο χέρι και μου είπε περίμενε» (…) «O Λουκάς ήταν 5-6 μέτρα μακριά μου (έκρηξη βόμβας στον Πειραιά 29.06.2002) και με ρωτούσε φωνάζοντας δυνατά «πού είναι η τσάντα πού είναι η τσάντα;». Εγώ κατάλαβα ότι είχα τραυματιστεί σοβαρά και του είπα φύγε»(…) «Τα ποσά έδινε πάντα ο Λουκάς που ήταν και ο ταμίας. Εάν το ποσό ήταν σοβαρό αποφασιζόταν από κοινού από τον Λουκά και τον Λάμπρο».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΣ: «Το δεξί χέρι του Λάμπρου ήταν ο Λουκάς, δηλαδή ο Κουφοντίνας και ο Φώτης δηλαδή ο Ψαραδέλλης. O Λουκάς ήταν κυρίως στο χώρο της εκτέλεσης των επιχειρήσεων» (…) «Την περίοδο εκείνη ο Λάμπρος και ο Λουκάς, πρότειναν σε εμάς τους υπόλοιπους να χτυπήσουμε έναν ανθρώπινο αμερικανικό στόχο» (…) «O Λουκάς μας εφοδίασε με οπλισμό, γάντια κ.λπ. και πυροβόλησαν εναντίον του Μομφερράτου και του οδηγού του, ο Αλέκος και ο Λουκάς» (…) «Αφού φορτώθηκαν τα πυρομαχικά (σ.σ. κλοπή από το στρατόπεδο Συκουρίου) στο NISSAN, ακολούθως τα μεταφέραμε σε άγνωστο προς εμένα, υπόγειο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Εγώ με τον αδελφό μου την επόμενη μέρα επιστρέψαμε στην Αθήνα ενώ στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε ο Λουκάς ο οποίος είχε κλειδιά του συγκεκριμένου διαμερίσματος».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: «O Λουκάς τον πυροβόλησε στα πόδια με περίστροφο (απόπειρα κατά του Ζαχαρία Καψαλάκη), εγώ ήμουν λίγα μέτρα πιο πίσω και κάλυπτα τον Λουκά» (…) «Τον εισαγγελέα (δολοφονία Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη) πυροβόλησε στα πόδια ο Λουκάς 3-4 φορές τραυματίζοντάς τον» (…) «από την δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου εγώ σταμάτησα τη μηχανή και ο Λουκάς έβγαλε το σαρανταπεντάρι και του έριξε (σ.σ. δολοφονία Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη) από το τζάμι 4-5 φορές».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΗΡΟΣ: «Μια φορά που ζήτησα να ρίξω καμία σφαίρα για να μάθω πώς δουλεύει το όπλο που έχω, ο Λουκάς μου είπε ότι «όποτε χρειαστεί το όπλο ρίχνει μόνο του». (…) Θυμήθηκα ότι μέσα στην οργάνωση κάποιον τον αποκαλούσαν φαρμακοχέρη (…) ίσως να ήταν και ο Λουκάς (…). Σε ό,τι αφορά τις μεταμφιέσεις μας κατά τη διάρκεια των ενεργειών της οργάνωσης, μας τα έδιναν αμέσως πριν την έναρξη κάθε επιχείρησης ο Λουκάς ή ο Σάββας και τους τα ξαναδίναμε αμέσως μετά το τέλος της επιχείρησης. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με τον οπλισμό».

ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΙΦΗΣ: «O «Τάκης» μου συνέστησε τον Τζωρτζάτο και τον Σάββα Ξηρό (…). Μετά την επιχείρηση δώσαμε τα όπλα στον «Τάκη» (…). Μετά από λίγο καιρό ο Τάκης μου είπε ότι θα κάναμε επιχείρηση στο Πολεμικό Μουσείο για να πάρουμε δύο μπαζούκας. Πριν κατέβουμε από το αυτοκίνητο ο Τάκης μας έδωσε όπλα, περούκες και γυαλιά».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: «(σ.σ. Σεπόλια) O Τάκης έβγαλε από την τσάντα και μου έδωσε το όπλο λέγοντάς μου «πάρτο να μη γίνει τίποτα» (…). Σε συζητήσεις που είχαμε στη συνέχεια ο Κουφοντίνας σε σχετική ερώτησή μου είπε «δεν κατάλαβες ακόμα πού βρίσκεσαι;» (…) O «Τάκης» μου πρότεινε να μου αγοράσει σκάφος αξίας 5-6 εκατομμυρίων επειδή εγώ ασχολούμαι με το ψάρεμα αλλά εγώ αρνήθηκα».

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: «Εδειχνε φτωχός σαν εμένα, δεν είχε αυτοκίνητο, δεν είχε πολλά λεφτά και αυτά που έλεγε για τον τρόπο που πρέπει να αλλάξει η κοινωνία και να γίνει δικαιότερη με έπειθαν. (…) Ολοι ήταν αναστατωμένοι (σ.σ. δολοφονία αστυφύλακα Χρ. Μάτη), ιδιαίτερα δε ο Κουφοντίνας ο οποίος έλεγε ότι «του είπα πολλές φορές να μείνει ακίνητος και εκείνος μου επιτέθηκε». Τις επόμενες ημέρες και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο θάνατος του αστυνομικού μας είχε συγκλονίσει όλους και ιδιαίτερα τον Κουφοντίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή