Διχοτομούνται οι καφετέριες

Διχοτομούνται οι καφετέριες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της Πέννυς Μπουλούτζα

Στα καπνιστήρια και μόνο θα μπορούν οι «εθισμένοι» στο τσιγάρο να… συνεχίσουν τη συνήθειά τους από 1η Οκτωβρίου, ενώ από το τέλος Νοεμβρίου, οι παρέες στις καφετέριες θα «χωρίζονται» σε τραπέζια για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες… Χθες, το υπουργείο Υγείας απέστειλε ερμηνευτική Εγκύκλιο για την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης περί απαγορεύσεως του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς και μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, με την οποία ορίζεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της διάταξης και τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Ετσι, ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, πρέπει να έχουν τοποθετηθεί οι απαγορευτικές για το κάπνισμα σημάνσεις, σε όλους τους χώρους για τους οποίους ισχύει η διάταξη, καθώς και να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλοι χώροι (καπνιστήρια) για τους καπνιστές. Επιπλέον ώς το τέλος Νοεμβρίου οι υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.ά., οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις διαχωρισμού των χώρων καπνιστών και μη καπνιστών. Για τους παραβάτες προβλέπεται έως και τρεις μήνες φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και οι δύο ποινές, ενώ οι υπεύθυνοι εφαρμογής των διατάξεων αντιμετωπίζουν πειθαρχικές ποινές. Στην περίπτωση των μονάδων υγείας, οι παραβάτες ασθενείς παίρνουν «πειθαρχικό εξιτήριο» και οι παραβάτες επισκέπτες «αποβάλλονται» από το χώρο, ενώ ειδικά για τα καταστήματα που δεν θα έχουν διαμορφωμένους χώρους δεν θα ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας τους ούτε θα εκδίδονται καινούργιες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαγορεύεται το κάπνισμα στα κτίρια, που στεγάζονται γραφεία Δημόσιων Υπηρεσιών Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (OTE, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά.), σε χώρους εργασίας, που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού όπως αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων κ.ά. Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα, που αφορούν την απαγόρευση των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας είτε αυτές είναι δημόσιες, είτε ιδιωτικές, αλλά και για τα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια, τα πανεπιστήμια, και γενικά τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικοί χώροι-καπνιστήρια, με ισχυρή εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού και ειδική αναρτημένη επιγραφή με το λογότυπο «επιτρέπεται το κάπνισμα» θα υπάρχουν σε όλες τις προαναφερθείσες υπηρεσίες. Το κάπνισμα απαγορεύεται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή λεωφορεία, τρένα, πλοία και αεροπλάνα εσωτερικών γραμμών και ταξί. Ειδικότερα για τα πλοία μπορούν να διαμορφωθούν καπνιστήρια ανά όροφο, ενώ στα τρένα του ΟΣΕ το κάπνισμα επιτρέπεται στα κυλικεία.

Οσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες (πλην των παραδοσιακών καφενείων, μπαρ και Κέντρων διασκεδάσεως) σύμφωνα με την εγκύκλιο ο χώρος για τους καπνίζοντες θα καταλαμβάνει το πολύ το 50% της αίθουσας πελατών, και δεν επιτρέπεται στα τραπέζια για τους μη καπνίζοντες η τοποθέτηση σταχτοδοχείων. Σημειώνεται ότι στους υπαίθριους χώρους αυτών των καταστημάτων επιτρέπεται το κάπνισμα.

Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε:

– Δημόσιες Υπηρεσίες

– OTE, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κλπ.

– Ιδιωτικές εταιρείες

– Χώρους μακράς αναμονής κοινού (αίθουσες αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων κ.ά.)

– Δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες παροχής υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Φαρμακεία, ιατρεία, κ.ά.)

– Δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εκπαίδευσης

– Νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδότοποι

– Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Επίσης, σε εστιατόρια, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία δημιουργούνται ξεχωριστοί χώροι για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή