To ιπτάμενο junk food

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ’ αρέσει να τρώω στον αέρα. Κι αυτό έχει την εξήγησή του. Ετσι καθώς αιωρούμαι ανάμεσα στον ωκεανό και τον αιθέρα, οι τροφές, που εκ φύσεως έχουν κάτι γήινο, με προσγειώνουν πάλι, για λίγο, πίσω στις ανθρώπινες ιδιότητες. Διότι να μην ξεχνιόμαστε: Δεν είναι φυσικό οι άνθρωποι να πετούν. Και δεν είναι καθόλου φυσικό οι άνθρωποι να πετούν και να τρώνε!

Αλλά τη στιγμή που τρώω το ακαθόριστο ψάρι της Iberia, τυλιγμένο σε έναν ψιλοαηδιαστικό πολτό, ενώ από κάτω μαίνεται ο Ατλαντικός με όλα του τα σκυλόδοντα, είναι σαν να ανοίγουν οι ουρανοί (της γευσιγνωσίας). Σαν να κατεβαίνω από το αεροπλανικό σύμπαν του Ιερώνυμου Μπος ξανά στο σερνάμενο Κολωνάκι. Γι’ αυτό και ποτέ δεν κατάλαβα τους (ανορεξικούς) τύπους τύπου Τyler Brule που πιστεύουν ότι ποτέ δεν πρέπει να τρώμε εν πτήσει, διότι οι αεροπορικές εταιρείες σερβίρουν σκουπίδια και συνήθως αυτά τα σκουπίδια επιδεινώνουν το jet lag. Δεν τρως στον ουρανό με τη διάθεση που τρως στο Kiku ή στο River Cafe. Αλλωστε, εκεί πληρώνεις για ένα δείπνο όσα και για ένα αεροπορικό εισιτήριο. Αντίθετα οι αεροπορικές εταιρείες σε επιβαρύνουν με 3 έως 10 δολάρια ανά γεύμα (τουλάχιστον οι αμερικανικές, σύμφωνα με μια έρευνα στο site της Warner Bros) – και τι μπορείς να αγοράσεις με τρία δολάρια στη γη; Ενα τσίζμπεργκερ και μια κόκα κόλα. Δύο σάντουιτς από το Εverest. Μια φασολάδα στον Μπαϊρακτάρη…

Ας είμαστε ρεαλιστές. Στους ουρανούς τρως για να θυμάσαι ότι δεν είσαι τέρας και ότι κάποτε θα επιστρέψεις στη γη. Στη γη τρως απλώς επειδή πεινάς.

Υπάρχουν βέβαια αναβαθμοί στα ουράνια γεύματα. Στην πρώτη θέση της Singapore Airlines έχω φάει ένα από τα πιο ωραία μου δείπνα: μεγάλες φρέσκιες γαρίδες σε σάλτσα σπαραγγιών και κομματάκια γλυκοπατάτας, καλή σαμπάνια, ένα πιάτο με εξαιρετικά τυριά και, τέλος, φράουλες δροσερότατες. Στην Aeroflot, νομίζεις ότι ακόμα μαίνεται ο αλύπητος ρώσικος χειμών. Μια μεγάλη φέτα ψωμί κομμένη απ’ το καρβέλι, λίγα μπισκότα στο σελοφάν, ένα μυστηριώδες κρέας και λίγο ρύζι τραγανό από το πολύ ζέσταμα. Βέβαια, υπάρχουν και ασκητικότερα: στην Easyjet, σου δίνουν μόνο ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό Spa, για να κρατούν χαμηλά τις τιμές. Στην Egypt Air, το κρέας σχεδόν πάντα μού μυρίζει. Αντίθετα οι ομελέτες που δοκίμασα δυο φορές στις Τουρκικές Αερογραμμές ήταν γευστικότατες. Σπουδαία σάντουιτς φτιάχνουν στην KLM και στην British Airways. Και αξέχαστες θα μου μείνουν κάτι πατάτες φούρνου της El Αl.

Τώρα θα κάνω τη γενίκευση: το φαΐ στους αιθέρες, κατά κανόνα, δεν λέει. Ειδικά στις οικονομικές θέσεις και ειδικότερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη. Μπορεί κανείς να ζητήσει σε αρκετές αερογραμμές ειδικά πιάτα για χορτοφάγους ή παιδιά, αρκεί να το κάνει 24 ώρες πριν από την πτήση. Επίσης μπορεί να πάρει από το σπίτι του δυο-τρία νόστιμα σάντουιτς – αν και μερικά πληρώματα δεν το πολυσυμπαθούν για λόγους μάλλον της ψυχοπαθολογίας. Τέλος, εφαρμόζεται στο Λος Αντζελες (και μπορεί τελικά να πιάσει) μια νέα ιδέα για να τρώμε στα αεροπλάνα: 24 ώρες πριν από την πτήση τηλεφωνείς σε μια εταιρεία, τη Skymeals (http://www.skymeals.com), που σου φέρνει στο σπίτι μενού σχεδιασμένα από διαιτολόγους ώστε να καταπολεμάται το jet lag και η αφυδάτωση, σε ειδικό πακέτο για αεροπλάνα. Αλλά, γενικώς, κανείς δεν είναι τόσο αυστηρός όσο νομίζουμε με το ιπτάμενο φαΐ – προσωπικώς, κάθε φορά που με ξυπνάνε στα μεγάλα ταξίδια για να φάω έστω ένα σάντουιτς, αισθάνομαι σαν παιδί που του δίνουν λίγο από το φυλαγμένο γλυκό. Οσοι πάντως θέλουν να εντρυφήσουν στον Συγκρητισμό των αεροπορικών τροφών, υπάρχει ένα πολύ διασκεδαστικό site, το airline meals (http:// www.airlinemeals.net/).

Ενας νεαρός Ολλανδός πρωτοέβαλε εκεί τη φωτογραφία ενός γεύματός του στις Turkish Airlines και σιγά σιγά τον μιμήθηκαν εκατοντάδες ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο.

Εχει πολλή πλάκα το αποτέλεσμα – είναι ένας αστερισμός από junk food στον ουρανό του κόσμου. Στ.Τσ.

Η ακριβής διεύθυνση είναι: http://www.airlinemeals.net/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή