Διαβατηριο

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 817 ΤΟΥ RΙΤΖ-CΑRLΤΟΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Από ποιο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης θα έχω την πιο ποιητική εικόνα της πόλης αυτής που λατρεύω πριν καν επισκεφτώ;

Υποσυνείδητα Νεοϋορκέζος

Υποσυνείδητα Νεοϋορκέζος, προτίμησε τις σουίτες του ολοκαίνουργιου Ritz-Carlton, στο Battery Park – κατά προτίμησιν την 817. Είναι δύο τετράγωνα απόσταση από το Ground Zero, και είναι η κορυφαία σουίτα αυτού του ξενοδοχείου που άνοιξε τον περασμένο Γενάρη. Μπροστά σου τα φώτα της πόλης και σε μια γαλάζια αχλύ το Αγαλμα της Ελευθερίας. Βάλε Λου Ριντ κι ένα ουίσκι και κάτσε λίγο ακουμπισμένος στο παράθυρο. Τι πόλη! Και τι νύχτα! Η συγκεκριμένη σουίτα ονομάζεται Liberty και κάνει 950 δολάρια τη βραδιά.

ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

ΤΗΣ ΜΑSΤΕRCΑRD

Αγαπητέ κύριε, είμαι σε απόγνωση. Είμαι στην Μπερκοβίτσα της Βουλγαρίας, μόλις ανακάλυψα ότι μου κλέψανε το πορτοφόλι και επιπλέον, όπου πηγαίνω τα σκυλιά με παίρνουν από πίσω. Ευτυχώς έχω μια mastercard στο σαλέ μου, αλλά αμφιβάλλω αν θα τη βρω κι αυτήν γυρίζοντας. Ξέρετε αν υπάρχουν μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης πελατών που να δέχονται την κάρτα μου;

Τρισάθλιος στη Βουλγαρία

Αγαπητέ Τρισάθλιε στη Βουλγαρία, είμαι πολύ περίεργος να μάθω πού σας κλέψανε. Και πώς! Απ’ ό,τι είδα στο Internet η Μπερκοβίτσα είναι ένα χωριουδάκι με 10 χιλιάδες ψυχές και με απολύτως τίποτα να δει ένας εχέφρων άνθρωπος. Εχω διασχίσει δύο τρεις φορές τη Βουλγαρία με το αυτοκίνητό μου, αλλά τόσο εκκεντρικός δεν υπήρξα ποτέ ώστε να παραστρατίσω εκεί πάνω. Κρύβεστε από κάτι; Ή πιστεύετε κι εσείς ότι τα μόνα αληθινά ταξίδια είναι αυτά που ξεφεύγουν από την πεπατημένη; Το έλεγε και το Newsweek τις προάλλες, σε ένα αφιέρωμά του για το ταξίδι, αλλά δεν νομίζω να εννοούσε την Μπερκοβίτσα!

Εν πάση περιπτώσει, να πάτε στο νούμερο 1 της οδού IvaPanov. Εκεί είναι τα κεντρικά γραφεία της Ενωμένης Βουλγαρικής Τράπεζας (υπάρχουν άλλες δύο, πιο κει – μη τις μπερδέψετε!) και εκεί υπάρχει το μοναδικό μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής. Είναι συμβατό και με Circus και Μaestro – oπότε μάλλον θα κάνετε τη δουλειά σας. Φαντάζομαι ότι αυτή η Μπερκοβίτσα θα έχει σπίτια γύρω γύρω και μια πλατεία στη μέση: λογικά οι τράπεζες θα είναι στην πλατεία του χωριού. Αλλά για να μην έρχεστε σε απόγνωση στο μέλλον -και μάλλον θα έρχεστε, γιατί σας έλκει το παράδοξο- υπάρχει ένα site στο Ιντερνετ που περιέχει όλα τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής για Mastercard σε ολόκληρο τον πλανήτη – ακόμα και στα ψαροχώρια. Είναι το http://www.mastercard.com/cardholderservices/atm/. Ανάλογο υπάρχει και για τη Visa – αλλά δεν έχετε visa, oπότε τι να γράφω!

Αυτό που λέτε για τα σκυλιά, δεν το καταλαβαίνω. Καλή τύχη – θα σας χρειαστεί.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ NA ΡΙΧΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΥΠΝΑΚΟ

(ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΧΙ)

Αγαπητέ φίλε, μπορείς να μου πεις, σε ποιο αεροδρόμιο μπορώ να ρίξω έναν ξεγυριστό υπνάκο, αν ο μη γένοιτο χάσω την πτήση μου κι εκεί κοντά δεν υπάρχει τίποτα εύκαιρο να με φιλοξενήσει;

Υπνοβάτης των Αιθέρων

Υπνοβάτη των Αιθέρων, και μόνο για να πας να κοιμηθείς αξίζει να επισκεφτείς το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, το γιγαντιαίο Changi airport. Υπάρχει ησυχία, ασφάλεια, χώρος να μείνεις μόνος, τέλειο πρωινό όταν ξυπνήσεις και ευγενικοί υπάλληλοι που δεν σε ενοχλούν. Αντίθετα, ξέρεις τι τους πειράζει; Οι φοιτητές που πάνε εκεί για να διαβάσουν – τόσο ησυχία επικρατεί. Υπάρχουν επιγραφές που λένε Απαγορεύονται τα ζώα, το σκεϊτμπόρντινγκ, το κάπνισμα και η μελέτη! Σοβαρολογώ.

Τέλειο για ύπνους είναι και το Schipol στο Αμστερνταμ. Εχει μακριές πολυθρόνες όπου μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος, αφού κάνεις ένα ντους και δώσεις τα πράγματά σου στη φύλαξη. Το Auckland airport της Νέας Ζηλανδίας είναι επίσης τρομερά ήσυχο, γιατί δεν έχει αναγγελίες πτήσεων από μεγάφωνα – θα κοιμηθείς σαν πουλάκι. Στην περιοχή των τράνζιτ ταξιδιωτών έχει ένα μικρό σινεμά με βαθιές πολυθρόνες, σαν κρεβάτι.Τέλεια για ύπνο είναι και τα αεροδρόμια στο Μόναχο, το Τορόντο, τη Μελβούρνη και το Χονγκ Κονγκ.

Οσο γι’ αυτά που πρέπει να αποφεύγεις, τα χειρότερα νομίζω είναι στην Ινδία – ψύλλοι, βρώμα, ζητιάνοι κ.λπ. Αβολα είναι γενικώς τα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή – στο παλιό του Καΐρου, που τώρα το επισκευάζουν δεν υπάρχει χώρος ούτε να κάτσεις. Της Τύνιδας και της Καζαμπλάνκα είναι πολύ τριτοκοσμικά. Τα αφρικανικά, άσε καλύτερα. Επίσης στο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, υπάρχει άνεση και καθαριότητα, αλλά καλά καλά δεν σε αφήνουν να ανασάνεις από τα πολλά μέτρα ασφαλείας, να κοιμηθείς θα σ’ αφήσουνε;

ΜΕ ΤΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ

Στάθη, εσένα τι σε κάνει να ταξιδεύεις;

Ψυχοκόρη της Λόρα Ασλεϊ

Ψυχοκόρη της Λόρα Ασλεϊ, μεγάλη κουβέντα ανοίγεις. Παλιά πίστευα η περιέργεια. Μετά, ανακάλυψα, η φυγή. Τώρα, πιστεύω ο εγωισμός. Αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή