Πιάσαμε τιμές Ευρώπης

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα της «K» σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύει ότι ταυτόχρονα με τη νομισματική ενοποίηση επιτεύχθηκε και σύγκλιση τιμών, καταρρίπτοντας για την Ελλάδα τον μύθο της φθηνής χώρας. Από τη σύγκριση τιμών 80 καταναλωτικών αγαθών και βασικών υπηρεσιών προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι τιμές των Αθηνών είναι περίπου ίδιες με αυτές της Ρώμης, του Μονάχου, του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Οι τιμές βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, το γιαούρτι, τα γλυκά, ο καφές, η ζάχαρη, οι εφημερίδες και άλλα, είναι ταυτόσημες με εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρ’ ότι εισοδηματικά οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.

Το επίσημο, χωρίς τον υπολογισμό της παραοικονομίας, μέσο ελληνικό εισόδημα καλύπτει το 70% του μέσου κοινοτικού, με αποτέλεσμα να τίθεται αυτομάτως ζήτημα σύγκλισης και στο πεδίο των αμοιβών. Μια τέτοια, όμως, ευθεία εξίσωση στο επίπεδο των μισθών θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στην καταστροφή. Αν αναδεικνύει κάτι αυτή η σύγκλιση τιμών και η απόκλιση εισοδημάτων με την Ευρώπη, είναι το έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, το οποίο αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Η κάλυψη αυτού του ελλείμματος συνιστά και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική πολιτική, η οποία δεν έχει παρά να δει την Ιταλία, που, με αιχμή την υψηλή παραγωγικότητα, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα, έχει μετατρέψει και αυτή ακόμη τη μεγάλη παραοικονομία της σε πλεονέκτημα, σε σημείο που το εθνικό εισόδημα να είναι μεγαλύτερο της ισοδύναμης πληθυσμιακά Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή