INKA: Διαβίωση των Ελλήνων με δανεικά

INKA: Διαβίωση των Ελλήνων με δανεικά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άκριτο δανεισμό καταφεύγουν, για να ζήσουν αξιοπρεπώς, τα τρία πέμπτα (65%) των Ελλήνων, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, ένας στους πέντε δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί καταναλωτής, εφόσον αδυνατεί να καλύψει και τις στοιχειώδεις ανάγκες του (στέγαση, διατροφή), ενώ το 91% των πολιτών δεν έχουν σοβαρές δυνατότητες αποταμίευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα του INKA, μόνο οι δημότες Διονύσου, Εκάλης, Φιλοθέης και Ψυχικού δηλώνουν εισόδημα το οποίο υπερβαίνει το αναγκαίο όριο των 1.643 ευρώ (560.000 δρχ.) μηνιαίως για την αξιοπρεπή διαβίωση μιας τετραμελούς οικογένειας (εξαιρουμένων των δαπανών ενοικίου, απόσβεσης αγοράς και αγοράς ιδιωτικής παιδείας). Την επιστροφή σε κλίμα οικονομικής δυσπραγίας και μιζέριας αναδεικνύουν τα παράπονα των πολιτών στο Ινστιτούτο Καταναλωτών. Ειδικότερα, πρώτη θέση στη λίστα των παραπόνων κατέχει το κόστος ζωής, ενώ πολύ συχνές είναι οι διαμαρτυρίες για τις τιμές τροφίμων, της ΔΕΗ, αλλά και για τις μισθώσεις ακινήτων.

Οπως προκύπτει, εξάλλου, από την 61η Πανελλήνια Ερευνα Τιμών του κέντρου εποπτείας τιμών INKA, αυξήσεις έχουν καταγραφεί στο 71% των προϊόντων, ενώ ο μέσος όρος αύξησης μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και 2002 είναι 10,14%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το κόστος ζωής στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Μάλιστα, στα επώνυμα-τυποποιημένα είδη, οι διαφορές τιμών από τις αντίστοιχες που ισχύουν στην πρωτεύουσα του νομού αγγίζουν το 13%. Οσον αφορά τον αντίκτυπο που είχε το μποϊκοτάζ του Σεπτεμβρίου, το ινστιτούτο επισημαίνει ότι «το τρίτο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο θα έδινε τη χαριστική βολή στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, φαίνεται πως απεφεύχθη μετά την αντίδραση του συνόλου της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, η διαμόρφωση του κόστους ζωής στη χώρα μας μπορεί να συνοψισθεί στη φράση «σταθεροποίηση της ακρίβειας»».

Τέλος, το INKA χαρακτηρίζει ποσοτικά ανεπαρκή τη νέα διαφημιστική καμπάνια για το ευρώ και υποστηρίζει ότι η εκστρατεία πρέπει να στηριχθεί και σε εθνικούς πόρους στον βαθμό που η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις παρενέργειες του ευρώ, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή