Ρύθμιση για συντάξεις εκπαιδευτικών

Ρύθμιση για συντάξεις εκπαιδευτικών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευεργέτημα της αναγνώρισης μιας πλασματικής πενταετίας αδιοριστίας δεν θα περιλαμβάνει τελικώς τους εκπαιδευτικούς που υπάγονται στο νέο καθεστώς των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά μόνον όσους προσλαμβάνονταν από την επετηρίδα. Στην αλλαγή του σχετικού άρθρου του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή προχώρησε χθες και θα οριστικοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης, ύστερα από πρόταση του κ. Γ. Αρσένη.

Προκειμένου να λυθεί το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που χωρίς δική τους υπαιτιότητα παρέμειναν αδιόριστοι για πολλά έτη, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας χωρίς να έχουν 35 έτη υπηρεσίας, η ρύθμιση προέβλεπε να παρέχεται σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2003 και μετά, μια πενταετία αδιοριστίας ως συντάξιμου χρόνου και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετίας υπό την προϋπόθεση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών. Παρά τις αντιρρήσεις και πάλι του κ. Αρσένη, ο κ. Φλωρίδης διατήρησε τη δεύτερη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα εθελουσίας εξόδου με μειωμένη σύνταξη στους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει 30ετή υπηρεσία στην ηλικία των 55 ετών, αν διορίσθηκαν πριν από το 1983 και στην ηλικία των 60 ετών σε όσους διορίσθηκαν μετά το 1983.

Για τους νεφροπαθείς

Εξάλλου, ο υφυπουργός αποδέχθηκε τις προτάσεις της αντιπολιτεύσεως για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των νεφροπαθών τελικού σταδίου του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους εξομοιώνει με το καθεστώς των νεφροπαθών του δημόσιου τομέα. Με τη νέα διάταξη θα αρκεί για να συνταξιοδοτηθούν να έχουν δεκαπενταετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

Σφοδρή κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση από τους κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Κ. Μητσοτάκη για τη διάταξη που θέτει χρόνο παραγραφής αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος την πενταετία από τη γέννηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. «Δεν νοείται παραγραφή συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ως η σύνταξη να εξομοιώνεται με την παραγραφή αξιώσεων κατά του Δημοσίου», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε τι οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση αυτή. Ο κ. Φλωρίδης έμεινε ανένδοτος και αποδέχθηκε μόνον η πενταετία να αναφέρεται στην έξοδο από την υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή