Κωδικοποιημένες οδηγίες προς δημοσιογράφους

Κωδικοποιημένες οδηγίες προς δημοσιογράφους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εξάρθρωση της 17συνοδεύτηκε από πολλά και γνωστά τηλεοπτικά παρατράγουδα (συνέντευξη Ξηρού, ονοματολογία, δημοσιοποίηση φωτογραφιών αδελφών Σωτηροπούλου, κ.ο.κ.). Τέτοιες -και όχι μόνο- καταστάσεις επιχειρεί να ρυθμίσει ο νέος «Κώδικας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών», που συνέταξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προσάρμοσε σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Τύπου, κ. Δρούγκας και παρουσίασε χθες ο υπουργός Τύπου και MME, κ. Πρωτόπαπας.

Σε ισχύ από Φεβρουάριο

Το σχέδιο θα αποσταλεί από το υπουργείο στο ΣτΕ για έλεγχο και στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. O κώδικας υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε ισχύ μέσα στον Φεβρουάριο. Αποτελείται από 17 άρθρα που καθορίζουν τις γενικές αρχές της ενημέρωσης στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την προστασία του τηλεοπτικού κοινού (μη μετάδοση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, αποφυγή διέγερσης και παραπλάνησης του κοινού, μη μετάδοση επιβλαβούς υλικού και εικόνων, απαγόρευση δραματοποιημένης αναπαράστασης γεγονότων), των εμφανιζόμενων προσώπων και των ανηλίκων, αλλά και της ιδιωτικής ζωής. Στην τελευταία γίνεται λόγος για απαγόρευση χρήσης κρυφής κάμερας ή μαγνητοφώνου. Ειδική αναφορά γίνεται σε ειδήσεις σχετικές με την τέλεση εγκλημάτων, όπου απαγορεύεται η χρήση ονομάτων και η αποκάλυψη της ταυτότητας συγγενών κατηγορουμένων προσώπων. Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΕΣΗΕΑ όταν της ζητήθηκε να τοποθετηθεί επί του Κώδικα, ως αρχή τον απέρριψε, θεωρώντας επαρκή τον Κώδικα Δεοντολογίας δημοσιογράφων.

Γενικόλογος στο σύνολο

Δε λείπουν, πάντως, στοιχεία υπερρύθμισης, καθώς η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του, συνέπεσε με το θέμα της τρομοκρατίας, επιφέροντας πολλαπλές αλλαγές στην οριστική μορφή του. Στο σύνολό του, βέβαια, αποτελεί «σοβαρή δουλειά, που δίνει τη δυνατότητα να μπει σε σειρά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί τελευταία» όπως υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας. Εμφανείς οι καλές προθέσεις των συντακτών, διακρίνεται όμως από τάση γενικολογίας, αοριστίας, ασάφειας και «ξύλινης» γλώσσας. Εκ των υστέρων, επιχειρεί να βάλει σε τάξη ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που παραμένει άναρχο και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του διακρίνεται από ποιοτική στάθμη κατωτάτου επιπέδου. Βάσει, όμως, του άρ.2, §1 οι εκπομπές «πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης καθώς και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Στο ίδιο άρθρο, §2, αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος «έχει το δικαίωμα να μεταδίδει ανεμπόδιστα πληροφορίες και σχόλια για να εξασφαλίσει την ενημέρωση της κοινής γνωμης», ενώ στο άρ.16, §3, γίνεται λόγος για μη προβολή «τυχόν εμπρηστικών συνθημάτων ή προτροπής συμμετοχής σε ταραχές ή άλλες παράνομες ενέργειες». Για τα παραπάνω αλλά και για τα υπόλοιπα άρθρα, το 17ο άρθρο, που αποτελεί «οικεία βουλήσει» προσθήκη του υπουργείου Τύπου εν είδει «ερμηνευτικής του Συντάγματος ρήτρας», δεν είναι παρά μπαλαντέρ: «κατά την εφαρμογή των επιμέρους διατάξεων του παρόντος, λαμβάνεται υπόψη η τυχόν ύπαρξη άλλων υπέρτερων αγαθών ή η συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος». Στην εκάστοτε περίπτωση, ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Ο Κώδικας μοιάζει περισσότερο με οδηγία προς δημοσιογράφους, και όχι προς ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Σε ορισμένα σημεία παρεισφρύει στη δουλειά των δημοσιογράφων (π.χ., άρ. 13, § 3 «Εγκλήματα – τρομοκρατία – οργανωμένο έγκλημα: η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές»). H ευθύνη για την τήρηση του περιεχομένου του ανήκει αποκλειστικά στο ΕΣΡ, κι οποιαδήποτε παράβαση θα επισύρει αυστηρές ποινές.

Προκηρύξεις και άδειες

Μέσα στον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τις άδειες (τηλεοπτικές εθνικής εμβέλειας, περιφερειακής, ραδιοφωνικές), μετά τη δημοσίευση του οποίου το ΕΣΡ μπορεί να προκηρύξει τους διαγωνισμούς. Στο επόμενο έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για τις εταιρείες μετρήσεων και δημοσκοπήσεων ενώ ετοιμάζονται Προεδρικό Διάταγμα αντιμετώπισης της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση και σχέδιο νόμου για την ίδρυση οργανισμού γραφείων Τύπου εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή