Πρώτα δασικοί χάρτες, μετά κτηματογράφηση

Πρώτα δασικοί χάρτες, μετά κτηματογράφηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα να επιλύονται τα δασικά προβλήματα και ύστερα τα ιδιοκτησιακά είναι η άποψη των περισσότερων εμπλεκομένων φορέων στην κατάρτιση του Κτηματολογίου, όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες.

«Η κατάρτιση των δασικών χαρτών πρέπει να προηγείται δύο με τρία χρόνια της κτηματογράφησης μιας περιοχής», υποστηρίζει στην «K» ο κ. Δημήτρης Τσομπανίκος, δασολόγος και συνιδιοκτήτης του δασοτεχνικού γραφείου «Ελληνικά Δάση». «Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες ξεκινάει από το γεγονός ότι από την αρχή δεν ανατέθηκαν ξεχωριστά. Βασικός στόχος του Κτηματολογίου ήταν η διασφάλιση των δημόσιων εκτάσεων και δη των δασικών. Παρόλα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα, όπως φαίνεται».

Αλλαγή χρήσης

«Το πρόβλημα των δασικών εκτάσεων είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια την Ελλάδα», λέει στην «K» ο κ. Θανάσης Πρέσβελος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ). «Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Δασαρχείων, τα 100 εκατομμύρια στρέμματα από τα 134 εκατ. του συνόλου της χώρας είναι δασικές εκτάσεις. Είναι σαφές ότι από την εποχή που συντάχθηκαν οι χάρτες βάσει των οποίων δηλώνουν τα δασαρχεία τις δασικές εκτάσεις, μεγάλα τμήματα αυτών έχουν αλλάξει χρήση – νόμιμα ή παράνομα. Ποιος λοιπόν θα αποφασίσει τώρα για τον δασικό χαρακτήρα τους;». Είναι αλήθεια πως έχει υπάρξει μια υπερβολή σε αυτές τις δηλώσεις. Ενα μεγάλο τμήμα της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου έχει δηλωθεί ως δασικό, ενώ κάποτε φημολογείτο -χωρίς να επιβεβαιωθεί ποτέ- πως ακόμα και η περιοχή που βρίσκεται η κατοικία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στο Χαλάνδρι έχει δηλωθεί ως δασική περιοχή!

Ο τίτλος ιδιοκτησίας

Λύση γι’ αυτό προτείνει ο κ. Νίκος Ιωνάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Αγρονόμων Μηχανικών: «Εμείς έχουμε προτείνει να καταγράφεται ο ιδιοκτήτης και να σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κτήμα διεκδικείται και από το ελληνικό Δημόσιο. Το Κτηματολόγιο συντάσσεται με βάση τη δήλωση του καθενός. Οταν θα έρθει η ώρα για τον τίτλο ιδιοκτησίας αυτός θα δοθεί με βάση τη διαδικασία που ο νόμος ορίζει. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει στοιχεία να αποδείξει ότι είναι δικό του, δεν θα είναι πλέον».

Για τον κ. Τσομπανίκο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. «H νομοθεσία λέει ποιες είναι δασικές εκτάσεις. Από εκεί και πέρα είναι δουλειά της πολιτείας και όχι του εκάστοτε μελετητή να αποφανθεί για το τι έχει αλλάξει τελικώς χρήση και τι όχι», λέει. «Απλώς αυτό έπρεπε να έχει προηγηθεί, γιατί τώρα εν μέσω των εν εξελίξει προγραμμάτων αυτή η κατάσταση δημιουργεί καθυστερήσεις, αλλά κυρίως αναστάτωση που εγκυμονεί κινδύνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή