Αγώνας δρόμου για το Κτηματολόγιο

Αγώνας δρόμου για το Κτηματολόγιο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση ενηλικίωσης φιλοδοξεί να εισέλθει στο αμέσως επόμενο διάστημα, μετά έξι χρόνια καθυστερήσεων, εμπλοκών, προστίμων και ανακατατάξεων, το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», το Κτηματολόγιο.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο μέσω του οποίου νέα προγράμματα κτηματογράφησης θα ενταχθούν στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι έτοιμο και πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση.

Ταυτόχρονα, τα πρώτα τρία προγράμματα του Κτηματολογίου (A΄ και B΄ Πιλοτικό και A΄ Κύριο) προχωρούν -με τα προβλήματά τους- και συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από τους συντελεστές σύνταξής τους ότι θα προλάβουν τις πιεστικές προθεσμίες που έχει δώσει γι’ αυτά η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να μη χρειαστεί η χώρα μας να καταβάλει το δεύτερο μέρος του προστίμου που μας έχει επιβληθεί.

Παρά την αισιοδοξία αυτή, πάντως, και παρά το γεγονός ότι και χρονικά πλέον το εγχείρημα του Εθνικού Κτηματολογίου ξεπερνά την περίοδο των «παιδικών ασθενειών», σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και συσσωρεύονται με τους δασικούς χάρτες -για την κατάρτιση των οποίων οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο- και τα ιδιοκτησιακά ζητήματα όπως χρησικτησίες, αποδοχές κληρονομιών κ.λπ. Προβλήματα, μέρος των οποίων, όπως αποδεικνύεται, ήταν αναμενόμενο να προκύψει, αλλά λόγω παντελούς έλλειψης εμπειρίας της χώρας μας δεν μπόρεσαν εξαρχής να προβλεφθούν. Λύσεις γι’ αυτά, υποστηρίζουν πολλοί, μπορούν να δοθούν μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων.

Βαθύτερα φαίνεται να είναι τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, καθώς πέραν των καθυστερήσεων που υπάρχουν στη θεώρηση και την ανάρτησή τους, εκφράζονται και προβληματισμοί όσον αφορά την ορθή τους σύνταξη.

Τέλος, διατυπώνονται αμφιβολίες για τον βαθμό ετοιμότητας των υποθηκοφυλακείων, υπό την ευθύνη των οποίων θα λειτουργήσουν τα πρώτα κτηματολογικά γραφεία, να δεχθούν το φόρτο των πρώτων εγγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή