Πανεπιστημιακή Γένοβα στα Ιωάννινα

Πανεπιστημιακή Γένοβα στα Ιωάννινα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… πανεπιστημιακή Γένοβα θα μετατραπούν τα Ιωάννινα το πρώτο διήμερο του Μαρτίου. H σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας, που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 1 και 2 Μαρτίου στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ήδη άρχισε να προκαλεί τα αντανακλαστικά της εκπαιδευτικής κοινότητας εν όψει των διαγραφόμενων μεταβολών στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό τοπίο. Χθες η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ AEI (ΠΟΣΔΕΠ), ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στους συλλόγους διδασκόντων των πανεπιστημίων, αλλά και τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της ελληνικής εκπαίδευσης να διοργανωθεί «αντισύνοδος» για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα. Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε -μιλώντας στην «K»- ο νέος γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νίκος Θεοτοκάς, «να εξετασθούν τα προβλήματα των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης συνδυαστικά, διότι το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Βασικό, βέβαια, μέλημα είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Η Ομοσπονδία προτείνει, επίσης, 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία, η οποία -βάσει της πρότασης- θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της συνόδου, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Ειλημμένη, πάντως, είναι η απόφαση της διοικούσας επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ να πραγματοποιήσει το διήμερο 1-2 Μαρτίου ανοικτή συνεδρίαση στα Ιωάννινα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΠΟΣΔΕΠ θα οργανώσει σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους ημερίδες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, το σύστημα πρόσβασης στα AEI και την υπεράσπιση των ενιαίων πτυχίων σε συγκεκριμένες επιστήμες.

Τέλος, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες της αρμόδιας για τα οικονομικά τριμελούς επιτροπής -μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των πανεπιστημιακών και των πρυτάνεων. H ΠΟΣΔΕΠ ζητεί αυξήσεις 20% στους μισθούς των 8.100 μελών ΔΕΠ και των 1.100 συμβασιούχων, αίτημα που εάν υιοθετηθεί -με βάση τους υπολογισμούς της- θα επιβαρύνει ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμόμε 60 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό κονδύλι για τη μισθοδοσία αγγίζει τα 300 εκ. ευρώ.

Κλήρωση φοιτητών για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Σήμερα στις 11 π.μ…. κληρώνει σε ανοικτή και δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, για όσους επιθυμούν να καταλάβουν μία από τις συνολικά 5.000 του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου (www.eap.gr ), όπου θα παρουσιαστούν λίγες ώρες αργότερα οι επιλεγέντες και οι επιλαχόντες, αναμένεται να… πάρει φωτιά, καθώς οι αιτήσεις για τις θέσεις των συνολικά 18 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανήλθαν στις 52.346.

Ως προς τη ζήτηση των επιμέρους προπτυχιακών προγραμμάτων το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στους τομείς της Πληροφορικής και της Οικονομίας. Ετσι, για μία από τις 720 θέσεις του προγράμματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών αίτηση κατέθεσαν 13.278 άτομα (τυχερός, λοιπόν, ο ένας στους 18), ενώ για τις 720 θέσεις του προγράμματος της Πληροφορικής οι αιτήσεις έφθασαν στις 8.551 (εισάγεται ο ένας στους 12). Βέβαια, την πλέον εντυπωσιακή ζήτηση είχε το μεταπτυχιακό για τις «Σπουδές στην Εκπαίδευση», τις 500 θέσεις του οποίου διεκδίκησαν 7.396 υποψήφιοι, ανεβάζοντας την αναλογία επιτυχίας στο 1 προς 148.και ακολουθεί το μεταπτυχιακό για τη «Διασφάλιση Ποιότητας» (4.077 αιτήσεις για 120 θέσεις, αναλογία 1:34).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή