Υπ. Γεωργίας: σιγή ιχθύος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει 19 μήνες από την ημέρα που το WWF Ελλάς κατέθεσε στο υπουργείο Γεωργίας πρόταση για την ίδρυση κλειστού καταφυγίου ψαριών στο Καστελόριζο. H πρόταση δεν ήταν ιδέα της ίδιας της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Παρότι συνήθως τέτοιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται από οργανώσεις όπως το WWF, συναντώντας συχνά την αντίθεση ή τουλάχιστον την απροθυμία των τοπικών φορέων, η ιδέα έφτασε στο WWF Ελλάς από τους ίδιους τους ψαράδες του νησιού. Οι τελευταίοι, τρομοκρατημένοι από τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή τους, και σε αναζήτηση λύσης, έμαθαν για τα καταφύγια ψαριών, που αποτελούν επιστημονικά αποδεκτό εργαλείο διαχείρισης των αλιευτικών πόρων παγκοσμίως και θέλησαν να το εφαρμόσουν σε μια θαλάσσια περιοχή του νησιού τους, έκτασης 1,5 τ.χλμ.

Πριν δυο χρόνια

Το WWF ανταποκρίθηκε, πέρασε εκεί -χρηματοδοτώντας το ερευνητικό πρόγραμμα με ιδίους πόρους- δύο χρόνια και τους τελευταίους 19 μήνες το μόνο που ζητεί από την πολιτεία είναι μια νομοθετική ρύθμιση που θα δημιουργήσει και τις νομικές πλέον προϋποθέσεις να δημιουργηθούν και στη χώρα μας -όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο- κλειστά καταφύγια ψαριών. H «K» είχε αναφερθεί στην περίπτωση αυτή με δημοσίευμά της πριν από δύο περίπου μήνες, όταν η κατάσταση ήταν πια ώριμη και η απάντηση του υπουργείου Γεωργίας αναμενόταν με αγωνία από την τοπική κοινωνία, το WWF και τους ίδιους τους ψαράδες.

Παρ’ όλα αυτά, δύο μήνες μετά το δημοσίευμα, το υπουργείο Γεωργίας διατηρεί ακόμη «σιγή ιχθύος». Σε ερώτηση της «K» στον σύμβουλο του υπουργού Γεωργίας, κ. Ανδρέα Λάνκη, ο τελευταίος έδειξε να έχει άγνοια ακόμη και για το αν η πρόταση έχει φτάσει στα χέρια του υπουργού, επιχείρησε να υποστηρίξει ότι δεν συμφωνούν όλοι οι ψαράδες με το εγχείρημα και άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο -απασχολούμενο σε αυτή τη φάση με άλλα θέματα- θα κάνει μάλλον αρκετό καιρό ακόμα να απαντήσει στην οργάνωση και στην τοπική κοινωνία -αν απαντήσει τελικά ποτέ. Ανεξαρτήτως βέβαια του γεγονότος ότι η υπόθεση του Καστελόριζου είναι τώρα πάρα πολύ επίκαιρη. Κι αυτό γιατί υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία καταφυγίων ψαριών στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ υπάρχει και δυνατότητα χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας του Γ΄ ΚΠΣ. Εκτός αυτού, ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Δρυς, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας καταφυγίων ψαριών σε δήλωσή του. Οι δηλώσεις, όμως, είναι εύκολες, η πράξη είναι που έχει σημασία, και το WWF Ελλάς -που έχει ξοδέψει στο ερευνητικό πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια 150.000 ευρώ- δεν μπορεί να παίζει για πολύ καιρό ακόμα το ρόλο που η πολιτεία έχει αποποιηθεί.

WWF Ελλάς:

Αδυνατούμε πλέον μόνοι

«Προσπαθήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με δικούς μας πόρους να αποδείξουμε το εφικτό ενός καταφυγίου ψαριών στο Καστελόριζο», λέει στην «K» ο διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας. «Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι τοπικά τα πράγματα προχώρησαν σωστά, το υπουργείο Γεωργίας αδυνατεί να πάρει σαφή θέση 19 μήνες μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.

Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την ανάγκη ίδρυσης καταφυγίων ψαριών στην Ελλάδα και ας κωφεύει το υπουργείο Γεωργίας. Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, όμως, δυστυχώς, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από το κράτος, αδυνατούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας. Θα αναγκαστούμε να διακόψουμε την παρουσία μας στο νησί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή