ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ KAI MME: Χρονιά – σταθμός το 2004

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ KAI MME: Χρονιά – σταθμός το 2004

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τοπίο στον χώρο των MME στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι προβλέψιμο. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει, ειδικά μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Για πολλές επιχειρήσεις MME αυτό θα σημαίνει περικοπές ή ακόμα και αναστολή λειτουργίας…

«Στη χώρα μας τα MME δεν λειτουργούν ως επιχειρήσεις με την έννοια κόστους – οφέλους, αλλά με γνώμονα άλλες σκοπιμότητες, συμφέροντα και προοπτικές», λέει στην «K» ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας και MME του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιος Παπαθανασόπουλος (φωτογραφία). «Υπό αυτήν την έννοια, οι οποιεσδήποτε προβλέψεις για την πορεία των MME είναι ανάλογες… με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων πέραν του τριμήνου. Παραταύτα, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή σε μέγεθος αγορά με ένα πλήθος MME, που είναι αδύνατον να υποστηρίξει. Μεταβολές θα συντελεστούν, λοιπόν, μετά το 2004, αφού λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει μια «παράδοξη αισιοδοξία» ότι «όλα θα πάνε καλά»».

Πιο συγκεκριμένα, «η κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων, ιδίως των αθηναϊκών, δεν συμβαδίζει με τον αριθμό των τίτλων τους, που ήδη ανέρχονται σε 23. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά οι μικρής εμβέλειας εφημερίδες θα αναγκαστούν να κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα περιοδικά, τα οποία λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τον Τύπο και την τηλεόραση βρίσκονται σε περίοδο αναδιάταξης». Στην τηλεόραση τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξα. «H μείωση της πραγματικής διαφημιστικής δαπάνης έχει ήδη προκαλέσει περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι σταθμοί θα αναγκαστούν σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν με φθηνό πρόγραμμα και ενδεχομένως να δούμε αναστολή λειτουργίας και συγχωνεύσεις μεγάλων σταθμών. Το ραδιόφωνο βρίσκεται ήδη σε περίοδο ύφεσης? είναι ωστόσο βέβαιο ότι πρόκειται να δούμε και ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς εθνικής εμβέλειας, γεγονός που θα προκαλέσει νέες ανακατατάξεις, κυρίως στο πεδίο της τοπικής ραδιοφωνίας. Τέλος, η ανάπτυξη των νέων μέσων, Διαδίκτυο και ψηφιακή τηλεόραση, θα είναι απογοητευτική έως το 2005. Στη συνέχεια, λόγω διεθνών εξελίξεων στο χώρο της επικοινωνίας, θα αποκτήσουν νέα δυναμική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή