Iveco Stralis: ο επαγγελματίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βραβείο «Το φορτηγό της χρονιάς» απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα επαγγελματικό όχημα, το οποίο κρίνεται ότι έχει συνεισφέρει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον τομέα των μεταφορών. H κριτική επιτροπή αποτελείται από δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου από 19 ευρωπαϊκές χώρες, από τη Ρωσία μέχρι την Ισπανία και από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία. H επιτροπή αποφασίζει με βάση συγκεκριμένες δοκιμές που γίνονται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε ευρωπαϊκούς δρόμους.

Οι δοκιμές αυτές αφορούν τη δυνατότητα εύκολης οδήγησης που παρέχει το κάθε όχημα. Επίσης, με δεδομένη τη μακρά παραμονή του οδηγού στην καμπίνα, εξετάζεται λεπτομερώς και το κατά πόσον είναι ευχάριστη η διαβίωσή του μέσα σε αυτήν και η εργονομία της. Φυσικά, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, όπως η αξιοπιστία του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης, αλλά και η οικονομία καυσίμου.

Επαναστατικές λύσεις

Σύμφωνα με την ανωτέρω επιτροπή, λοιπόν, το Stralis «…παρουσιάζει επαναστατικές λύσεις στη σχεδίαση της καμπίνας, εστιάζοντας στη βελτίωση της άνεσης του οδηγού…». Αυτό έγινε δυνατόν χάρις στη νέα φιλοσοφία πολυμορφικής οργάνωσης του εσωτερικού του οχήματος, που δημιουργεί περισσότερο ζωτικό χώρο, ενώ παράλληλα προσφέρει και περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε χρήστη.

Το Stralis παρουσιάστηκε στις αρχές του 2002 και ως εκ τούτου το παρουσιαστικό του λίγο θυμίζει τα φορτηγά που είχαμε συνηθίσει έως τώρα. H εξωτερική του εμφάνιση μορφοποιήθηκε (όπως και σε όλα τα σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα) μέσα από εκτεταμένες δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα, ώστε να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο αεροδυναμική σχεδίαση με αρμονικές γραμμές, η οποία θα εξασφαλίζει, εκτός των άλλων, και μια ευχάριστη παρουσία στο δρόμο.

Η καμπίνα του οχήματος Active Space διατίθεται σε έναν τύπο: μακριά και με υπερυψωμένη οροφή. Το εσωτερικό της είναι πρακτικό και διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί άνετα να φιλοξενήσει έναν ή δύο οδηγούς, ενώ ο κατάλογος του εξοπλισμού θυμίζει πολυτελές διαμέρισμα: Εκτός από ίσιο δάπεδο της καμπίνας, το οποίο καλύπτεται από μοκέτα, η καμπίνα διαθέτει ψυγείο, αναδιπλούμενο τραπέζι δύο ατόμων, μία ή δύο (ανάλογα με τις απαιτήσεις) κουκέτες καθώς και πληθώρα αποθηκευτικών χώρων στους οποίους περιλαμβάνεται και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο.

Η θέση οδήγησης είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός εργονομίας και άνεσης, καθώς το κάθισμα του οδηγού διαθέτει πνευματική ανάρτηση, είναι θερμαινόμενο και επιδέχεται σωρεία ρυθμίσεων. Ρυθμιζόμενο σε δύο άξονες είναι και το τιμόνι, ενώ ο επιλογέας ταχυτήτων είναι υποβοηθούμενος ώστε να διευκολύνεται η εναλλαγή των σχέσεων και να μειώνονται οι διαδρομές του.

Οικονομία καυσίμων

Η σειρά Iveco Stralis διατίθεται με πετρελαιοκινητήρες Cursor 10 και Cursor 13, με κυβισμό 10,3 και 12,9 λίτρων αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση η ισχύς κυμαίνεται από 390 έως 430 ίππους, ενώ στη δεύτερη από 480 έως 540 ίππους. Και οι δύο τύποι είναι υπερτροφοδοτούμενοι (με υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας) και ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι. Φυσικά, υπάρχει σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος με τον κινητήρα (μηχανόφρενο), ενώ το κυρίως σύστημα πέδησης διαθέτει αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους άξονες καθώς και όλα τα ηλεκτρονικά επικουρικά υποσυστήματα ασφάλειας (ABS, ΑSR).

Χάρις στην εξελιγμένη τεχνολογία που υιοθετεί, το Iveco Stralis επιτυγχάνει σημαντική οικονομία καυσίμου και λαδιού ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 3, ενώ η άνεση και η ευελιξία διαμόρφωσης της καμπίνας του προσφέρουν δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας των οδηγών που το χειρίζονται. H αυξημένη άνεση σημαίνει και αυξημένη ασφάλεια, αφού έτσι μειώνεται η κόπωση κατά την οδήγηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή