Ενας σύντομος –και διασκεδαστικός– οδηγός της δίκης

Ενας σύντομος –και διασκεδαστικός– οδηγός της δίκης

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρώτη εβδομάδα της δίκης έχει ολοκληρωθεί. Ολα όσα είδαμε, όλα όσα ζήσαμε αυτές τις ημέρες, εικόνες, καταστάσεις, σοβαρά αλλά και ευτράπελα περιλαμβάνονται -και παρουσιάζονται- σε έναν σύντομο, χρηστικό και… διασκεδαστικό «οδηγό της δίκης».

-Τόπος: Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

– Χρόνος: Από την περασμένη Δευτέρα και για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

– Πρόσβαση: Σχετικά εύκολη. Μέσω της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη έως τη διασταύρωση με τη Θηβών και της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, στη συνέχεια.

– Στάθμευση: Μια μικρή «οδύσσεια». H περιοχή γύρω από τις φυλακές είναι πολύ πυκνοκατοικημένη και η απαγόρευση στάθμευσης που έχει επιβληθεί σε ορισμένα σημεία στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας έχει επιβαρύνει την κατάσταση.

– Το ακριβότερο διαμέρισμα του Κορυδαλλού: Είναι παλιό και βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από την κεντρική είσοδο των γυναικείων φυλακών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενοικιάσθηκε από τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς για 6 μήνες, έναντι 38.000 ευρώ!!!

– Δρόμος μετ’ εμποδίων: H πρόσβαση στο κτίριο ανάμεσα στα δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, καλώδια, κάμερες και δημοσιογράφους που βρίσκονται «αγκυροβολημένοι» ακριβώς έξω από αυτό. Τις βροχερές ημέρες, η εικόνα τους προκαλεί οίκτο. Με ήλιο ή με βροχή, πάντως, πιστοί στο καθήκον, τεχνικοί και δημοσιογράφοι βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, έτοιμοι να περικυκλώσουν κάθε διερχόμενο, πρόθυμο να κάνει δήλωση.

– Το αυθαίρετο: H τέντα που στήθηκε την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να στεγάσει τα τηλεοπτικά συνεργεία. Μέχρι στιγμής παραμένει άδεια, καθώς ο καιρός τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν καλός.

– Ηχητική επένδυση: Το προσκλητήριο των κρατουμένων που ακούγεται νωρίς κάθε πρωί από τα ηχεία των ανδρικών φυλακών που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

– Είσοδος: Εύκολη μετά την επίδειξη της κάρτας διαπίστευσης. Εύκολη και για το κοινό. H αστυνομική ταυτότητα κρατείται στην είσοδο και αντικαθίσταται από ειδική άδεια, η οποία επιτρέπει πρόσβαση μόνο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

– Ελεγχος: Αυστηρός και ηλεκτρονικός. Θυμίζει έλεγχο αεροδρομίου. Οσοι εισέρχονται περνούν από μαγνητική πόρτα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, ενώ οι τσάντες περνούν από συσκευή με οθόνη. Highlight, το ομιλόν μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, το οποίο με σαφείς οδηγίες κατευθύνει τον διερχόμενο, προετοιμάζοντάς τον ακόμη και για τον ψεκασμό που θα δεχθεί, με τη φράση «ενεργοποίηση αέρα». Οι όποιες υπόνοιες για επικινδυνότητα της συσκευής διαλύθηκαν έπειτα από γνωμοδότηση του «Δημοκρίτου», που επιβεβαιώνει ότι το αέριο είναι ασφαλές.

– Δεύτερος έλεγχος: Ακριβώς ίδιος με τον πρώτο, γίνεται πριν από την είσοδο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

– H αίθουσα: Στον ίδιο χώρο έγινε η δίκη των Συνταγματαρχών. Ηταν χωρητικότητας μόλις 60 θέσεων και, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της δίκης για τη «17 Νοέμβρη», επεκτάθηκε καταλαμβάνοντας βοηθητικούς χώρους και ένα διάδρομο.

– Κλωβός ασφαλείας: Αποσυντίθεται σταδιακά, με τα γυάλινα μέρη του να έχουν ήδη αφαιρεθεί, ενώ αναμένεται η απομάκρυνση και του μεταλλικού σκελετού. Τους κατηγορούμενους περιβάλλει πλέον αστυνομικός κλοιός.

– Θέσεις: Αυστηρά προκαθορισμένες. Τα λιλιπούτεια έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής (διαμαρτυρήθηκαν από την πρώτη μέρα για τις διαστάσεις και ζήτησαν περισσότερο χώρο) έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν του κλωβού. Πίσω από τους κατηγορούμενους βρίσκονται οι θέσεις των δημοσιογράφων, με γαλάζια σήμανση. Το κοινό έχει εξωβελισθεί στις τελευταίες σειρές καθισμάτων, στις θέσεις με την πορτοκαλί σήμανση. Οι αστυνομικοί που επιτηρούν την αίθουσα επαναφέρουν άμεσα στην τάξη όποιον από τους επισκέπτες επιχειρήσει να καθήσει πιο μπροστά, στις θέσεις των δημοσιογράφων.

– Κάμερες: Τέσσερις σταθερές έχουν τοποθετηθεί μέσα στην αίθουσα, με σκοπό να μεταδίδουν απευθείας εικόνα της δίκης στη διπλανή αίθουσα Τύπου.

– Μικρόφωνα: Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Την πρώτη ημέρα υπήρχαν μικρόφωνα μόνο στην έδρα του δικαστηρίου και στο βήμα του μάρτυρα. Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ακουστικής, τοποθετήθηκαν μικρόφωνα στα έδρανα των συνηγόρων, αλλά και δεξιά και αριστερά του χώρου όπου κάθονται οι κατηγορούμενοι.

– Αστυνομικοί: Μέσα στην αίθουσα είναι άοπλοι, για λόγους ασφαλείας. Συνοδεύουν τους κατηγορούμενους, σχηματίζουν ανθρώπινο τείχος γύρω τους, σε ρόλο ταξιθέτη υποδεικνύουν τις θέσεις του κοινού και κάνουν παρατηρήσεις σε όσους μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

– Κασετοφωνάκια: Κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε διακοπή της δίκης, στην προσπάθεια να αποσπασθεί μια δήλωση από τους κατηγορουμένους. Επιπλέον, τοποθετούνται κοντά στα ηχεία κάθε φορά που κάποιος από τους κατηγορουμένους -συνήθως ο Δημήτρης Κουφοντίνας- ζητεί τον λόγο και απευθύνεται στην έδρα.

-Το άβατο: H αίθουσα Τύπου. H καλύτερη εικόνα και (πλέον) ο καλύτερος ήχος των όσων διαδραματίζονται στην αίθουσα δικαστηρίου. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό ούτε και στους φωτογράφους. Ωστόσο, κάποιοι κατάφεραν να φωτογραφίσουν τη γιγαντοοθόνη και την εικόνα που μετέδιδε.

– Τηλεοπτικοί αστέρες: Είναι όλοι εκεί. Οι άνθρωποι που παρελαύνουν σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους οκτώ μήνες από τα «παράθυρα» της τηλεόρασης είναι εκεί και, ενίοτε, παρακολουθούν τη διαδικασία.

– Οι πρώτες εικόνες της δίκης: Σκίτσα από τους εγκατεστημένους ακριβώς κάτω από τη γιγαντοοθόνη της αίθουσας Τύπου σκιτσογράφους.

-Ανθρωποι για όλες τις δουλειές: H ομάδα του υπουργείου Τύπου, που βρίσκεται συνεχώς στην αίθουσα των δημοσιογράφων, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα του υπουργείου κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου. Αυτή πλήρωσε από την τσέπη της τους καφέδες της πρώτης ημέρας, που αγοράστηκαν σε συσκευασίες μιας χρήσης από το κοντινότερο περίπτερο, και μοίρασε τηλεκάρτες που «έλυσαν» την ίδια μέρα τα χέρια πολλών συναδέλφων. O κακός ήχος, η κακή εικόνα, το κρύο, η ζέστη, η δυσλειτουργία των τηλεφώνων ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που κλήθηκαν να διευθετήσουν οι άνθρωποι του υπουργείου Τύπου.

– Κινητά τηλέφωνα: Ανενεργά την πρώτη ημέρα, από τη δεύτερη ετέθησαν σε λειτουργία, έπειτα από απαίτηση των συναδέλφων, που δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

– Το φάντασμα: Το κυλικείο που είδαμε στα σχεδιαγράμματα και… μόνον εκεί. Στην πραγματικότητα, το κυλικείο υποκαθίσταται από τρία μηχανήματα -ένα για διαφόρων ειδών καφέ, ένα για νερό και αναψυκτικά και ένα τρίτο για σάντουιτς και διαφόρων ειδών γλυκά. O καφές, αν και μηχανήματος, είναι αρκετά καλός, τα σάντουιτς ωστόσο έχουν την τάση να «εξαφανίζονται» γρήγορα.

– Ζωντανές συνδέσεις: Αλλεπάλληλες, με αποτέλεσμα ένα διαρκές πήγαινε-έλα δημοσιογράφων, που πρέπει να βγουν στον αέρα «τώρα», που πρέπει να μεταδώσουν πρώτοι τη δήλωση ή τη μη δήλωση κάποιου από τους κατηγορουμένους, που πρέπει να μεταφέρουν στο τηλεοπτικό κοινό τον σοβαρό ή αστείο διάλογο του προέδρου με κάποιον από του συμμετέχοντες στη δίκη, που πρέπει να γεμίσουν πάση θυσία τον τηλεοπτικό χρόνο.

– Τεχνική υποστήριξη: Πολύ καλή, με υπερσύγχρονους υπολογιστές. Τα προβλήματα δεν λείπουν (μηχανήματα είναι αυτά), αλλά με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας, της πολύ πρόθυμης τεχνικού, επιλύονται γρήγορα.

– Σκοτεινές φιγούρες: Οι μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., που περιπολούν στην οροφή των φυλακών και, ενίοτε, «ξεπηδούν» μέσα από μυστικές πόρτες.

– Meeting point: Ταβέρνα «O Ηρακλής», όπου συγκεντρώνονται κάθε μεσημέρι δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Σπεσιαλιτέ του Ηρακλή: φασολάδα με ρέγγα.

– Περίπτερο: Βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την είσοδο των γυναικείων φυλακών, ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο των ανδρικών. Τις τελευταίες ημέρες είδε την πελατεία του να αυξάνεται κατακόρυφα.

– Αποχώρηση: Μετ’ εμποδίων. H ώρα που «λύεται η συνεδρίασις» είναι η ώρα που στους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα η αποχώρηση να αποτελεί πραγματικό μαρτύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή