Γοργό ρυθμό θέλουν να δώσουν οι δικαστές

Γοργό ρυθμό θέλουν να δώσουν οι δικαστές

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόρριψη της βασικότερης ένστασης, αυτής περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, ζήτησαν χθες στις προτάσεις τους ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται για δεύτερη εβδομάδα η υπόθεση της 17N, κ. Χρ. Λάμπρου, καθώς και ο αναπληρωτής του, κ. Βασ. Μαρκής. Παράλληλα, διαφαίνεται σαφώς η πρόθεση του δικαστηρίου για επίσπευση της όλης διαδικασίας. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής φύσης των εγκλημάτων της 17και υποστήριξαν ότι πρόκειται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. «Το πολιτικό έγκλημα κατά το Σύνταγμα είναι προνομιακό. Ενα δημοκρατικό Σύνταγμα είναι δυνατόν να ανάγει σε προνομιακό έγκλημα εκείνο το έγκλημα το οποίο οδηγεί σε κατάργηση του ιδίου, δηλαδή σε κατάργηση της δημοκρατίας; H απάντηση είναι όχι, και κάθε αντίθετη σκέψη παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή. Ουδείς ετόλμησε να ασελγήσει επί της δημοκρατίας και βλασφήμως να ισχυριστεί ότι ήταν πολιτικό το έγκλημα», υποστήριξε ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου και χαρακτήρισε την κατάργηση της δημοκρατίας «κοινό, κοινότατο και ποταπό έγκλημα».

Συμπληρωματικά ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Μαρκής υποστήριξε ότι αφού απορριφθούν οι αιτήσεις να προχωρήσει η διαδικασία στην ουσιαστική εκτίμηση των υποθέσεων. «Δεν μπορούμε να παραλληλίζουμε τη δράση της 17με τη δράση του KKE όταν ήταν παράνομο. Τα επιχειρήματα αυτά είναι περισσότερο ιδεολογικά παρά νομικά».

Την πρόθεσή του για επίσπευση της διαδικασίας -για λόγους οικονομίας όπως είπε χαρακτηριστικά- κατέστησε σαφή και ο πρόεδρος της έδρας κ. Μιχάλης Μαργαρίτης. Ενδεικτική ήταν η προτροπή που έκανε προς συνήγορο υπεράσπισης. «Στα πλαίσια της οικονομίας, ένα επιχείρημα που έχει αναπτυχθεί δεν υπάρχει λόγος να το λέμε πάλι με τα ίδια λόγια», είπε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Χθες ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί της ένστασης που αφορά την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, ενώ από πλευράς πολιτικής αγόρευσε μόνο ο συνήγορος Αμερικανών θυμάτων της 17κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Στην πλειονότητά τους τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση -η οποία θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο- ενώ χαρακτήρισαν τα εγκλήματα της 17αμιγώς πολιτικά. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του συνήγορου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κ. Ιω. Ραχιώτη, ο οποίος, αφού εξήγησε πως η δράση της 17είναι συνυφασμένη με την πολιτική και ότι τα κίνητρα της οργάνωσης όπως και οι σκοποί είναι πολιτικοί κατέληξε: «H Αριστερά που ξέραμε μέχρι τη 17N, ήταν η αμυντική Αριστερά. Ακόμα και όταν πήρε τα όπλα, λόγους άμυνας επικαλέστηκε. H 17είναι η επιτιθέμενη Αριστερά. Δεν διεκδικεί την αθωότητα. Δεν αμύνεται απλά στην πολιτική βία. Δεν προβάλλει αυτοπροστασία. Απαντά σε αυτά που εν πάση περιπτώσει αποτιμά στην Ελλάδα με ανάλογης έντασης βία. Ορισμένες φορές και με οξύτερη βία από αυτό που αντιμετωπίζει η κοινωνία στη συγεκκριμένη περίπτωση». Στο σημείο αυτό ο κ. Ραχιώτης υπέδειξε το σημείο διαφωνίας του A. Γιωτόπουλου με την οργάνωση. «H διαδρομή της 17ήταν έξω από την κλασική αντίληψη για την πολιτική βία, αντίληψη που ασπάζεται και ο εντολέας μου. Και ο ίδιος είπε αυτό που έχει πει όλη η κλασική Αριστερά. Δηλαδή ότι τέτοιες ενέργειες σαν της 17ήταν αναντίστοιχες με την πολιτική περίοδο που έγιναν».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του B. Τζωρτζάτου, κ. Ιπ. Μυλωνάς, υποστήριξε ότι νόμιμος δικαστής είναι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώ σημείωσε επιπλέον ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος ψηφίστηκε το 2001 και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά.

Ενδιαφέρουσα ήταν η αγόρευση του κ. Ηλ. Αναγνωστόπουλου, συνήγορου πολιτικής αγωγής. O κ. Αναγνωστόπουλος υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση του πραξικοπήματος, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε Πενταμελές Εφετείο για ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό έγκλημα όπως ήταν αυτό της εσχάτης προδοσίας. O ίδιος υποστήριξε ότι τα εγκλήματα της 17δεν ήταν πολιτικά. «Στυγνές δολοφονίες είχαμε, αποδοτικές ληστείες είχαμε, τυφλές εκρήξεις είχαμε και όλα αυτά με τι; Με πολιτικό καρύκευμα. Αφού γινόταν το αποτρόπαιο έγκλημα, στη συνέχεια οι δράστες τους έστελναν προκήρυξη, με ασυνάρτητο πολιτικά λόγο, προκειμένου να δημιουργήσουν δημοσιότητα». Στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στη δολοφονία Τσάντ. «Θα εκτελούμε καθέναν, λέει η προκήρυξη, από αυτούς που έρχονται διακοπές στα νησιά μας. Οταν λέει η ίδια η οργάνωση ότι θα χτυπάω οποιονδήποτε Αμερικανό;».

Επέμβαση Κουφοντίνα

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δημήτρης Κουφοντίνας: «Πού το λέει»;

Προέδρος: Παρακαλώ πολύ να μην κάνουμε διαλόγους…

Ο Κουφοντίνας ωστόσο παρενέβη και πάλι όταν ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στη δολοφονία Βελούτσου, απευθύνοντας προς το δικαστήριο το ερώτημα ποιος ήταν ο λόγος γι’ αυτήν την πράξη. «Δεν ακούσατε για παράπλευρες απώλειες;|» ήταν η απάντηση του Κουφοντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή