«Ενα τραπέζι λεφτά για να βγω από τη φυλακή»

«Ενα τραπέζι λεφτά για να βγω από τη φυλακή»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, με την εξάρθρωση κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονταν περισσότερα από 40 άτομα, που αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά εκβιάζοντας καταστηματάρχες σε όλη την Αττική, λειτούργησε σαν… διάλειμμα στη δράση των κατηγορουμένων.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει η δικογραφία που σχηματίσθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και πάλι από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών μετά τη σύλληψη 6 ατόμων, που είχαν συλληφθεί και το καλοκαίρι, με τις κατηγορίες και πάλι της εκβίασης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών. Συλληφθέντες είναι οι Ιωάννης Σκαφτούρος, Αλέξανδρος Μπέλλος, Σταύρος και Ανδρέας Παπαδημητρίου, Ανάργυρος Δενζιρτζόγλου και Γεώργιος Κοτρώτσος. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται οι Βασίλης Στεφανάκος, Αντριάνο Κόλα και Τελάτ Ασλανάζ, που διαφεύγουν τη σύλληψη.

Σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ιδιοκτήτες καταστημάτων των περιοχών Ελευσίνας και Ασπροπύργου έχουν καταθέσει στην Ασφάλεια και από τις καταθέσεις προκύπτει ότι είχαν δεχθεί να πληρώνουν σημαντικά χρηματικά ποσά για «προστασία» από παλαιότερα. Τον περασμένο Ιούλιο, μετά την εξάρθρωση της συμμορίας, σταμάτησε η καταβολή του εβδομαδιαίου ή μηνιαίου τιμήματος. Πριν από λίγο καιρό, όμως, τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών, το οποίο προφανώς ανασυντάχθηκε, επανέκαμψαν, απαιτώντας εκ νέου αντίτιμο για την παροχή προστασίας.

Οπως συγκεκριμένα καταθέτει ιδιοκτήτης καφετέριας στην περιοχή της Ελευσίνας, στις αρχές Φεβρουαρίου τον επισκέφθηκε στο κατάστημά του ο Ιωάννης Σκαφτούρος, ο οποίος του ζήτησε την καταβολή 600 ευρώ τον μήνα, με αντάλλαγμα την παροχή προστασίας. Οπως αναφέρει ο καταστηματάρχης, το ίδιο ποσό πλήρωνε για τον ίδιο λόγο και παλαιότερα, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Οταν αντέδρασε στην επανεμφάνιση των εκβιαστών, ο Σκαφτούρος επέμεινε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μου τα δίνεις», «δεν θα παίξουμε τη γάτα με το ποντίκι» και ότι «έδωσα ένα τραπέζι λεφτά για να βγω από τη φυλακή».

Φοβούνται τα αντίποινα

Στην κατάθεση ιδιοκτήτη εστιατορίου και πάλι στην περιοχή της Ελευσίνας, αναφέρεται ότι από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο έδινε στα μέλη του κυκλώματος, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, 30.000 δρχ. εβδομαδιαίως.

Τον περασμένο Φεβρουάριο τον επισκέφθηκαν και πάλι και του ζήτησαν να συνεχίσει να πληρώνει τα χρήματα αυτά. Αρχικά τους έδωσε κάποια χρήματα. Στη συνέχεια αποφάσισε να καταγγείλει τον εκβιασμό στην αστυνομία. Προσημειώθηκαν τα χρήματα της δεύτερης δόσης, όμως την τελευταία στιγμή ο εκβιασθείς φοβήθηκε και έδωσε στους δράστες άλλα χαρτονομίσματα.

Καθεστώς φόβου

Στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων περιγράφουν ένα ζοφερό καθεστώς φόβου, το οποίο είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι δράστες με τα αντίποινα που εφήρμοζαν σε βάρος των «απείθαρχων», εκείνων δηλαδή που αρνούνταν να πληρώσουν προστασία.

Ενας από αυτούς μάλιστα αναφέρει ότι ξυλοκοπήθηκε αναίτια από τρεις εκ των συλληφθέντων, οι οποίοι μάλιστα τον χτύπησαν στο κεφάλι με τις λαβές των όπλων τους, προξενώντας του σοβαρές βλάβες.

Εταιρος ιδιοκτήτης καταστήματος, αναφέρει στην κατάθεσή του ότι πλήρωνε για μεγάλο διάστημα εβδομαδιαίο αντίτιμο προστασίας, μέχρι τον Απρίλιο του 2002, οπότε σταμάτησε, καθώς το μαγαζί του δεν είχε δουλειά. Τον περασμένο Δεκέμβριο δέχθηκε τηλεφώνημα δύο εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι του είπαν «να μη φοβάται που δεν περνούν από το μαγαζί, αυτοί είναι στην περιοχή και όταν χρειασθεί θα περάσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή