Ανάσα 750 στρεμμάτων στο Δέλτα

Ανάσα 750 στρεμμάτων στο Δέλτα

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα είναι σίγουρα… τόπος κυνηγιού, όπως θα πίστευαν όσοι παρακολούθησαν πριν από λίγα χρόνια τις ανακοινώσεις του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη περί δενδροφυτεύσεων. Ομως, η ανάπλαση της παραλίας του Φαλήρου είναι ένα από τα λίγα έργα που αποτελούν πραγματική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η σύνδεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου με τη φιλοξενία Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έδωσε την απαραίτητη ώθηση και επέβαλε τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70 και ουδέποτε πήρε «σάρκα και οστά». Μάλιστα, τα έργα στο Φάληρο εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά τον μεγάλο αριθμό εργολαβιών που προωθούνται παράλληλα.

Κηφισός – Δέλτα

Η πρώτη φάση των παρεμβάσεων, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2004, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του χώρου από τον Κηφισό μέχρι το Φαληρικό Δέλτα (έκτασης 770.000 τ.μ.) μαζί με τα απαραίτητα έργα υποδομής, καθώς και την ανέγερση μόνιμων ή προσωρινών εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή τριών αθλημάτων (Beach Volley, Handball, Tae KwoDo). H μελέτη προβλέπει, παραπλεύρως της λεωφόρου Συγγρού, τη σύνδεση της πόλης με την παραλία, μέσα από μια επιμήκη πλατεία 50 μέτρων πλάτους και 800 μέτρων μήκους (την Εσπλανάδα). Η Εσπλανάδα, κατάλληλα διαμορφωμένη κηποτεχνικά, γεφυρώνει τον ανισόπεδο κόμβο της Συγγρού με την Ποσειδώνος και καταλήγει στην προκυμαία του Δέλτα.

Ολη η παραθαλάσσια περιοχή, από τον χώρο ελλιμενισμού του θωρηκτού Αβέρωφ ώς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μήκους 1.050 μέτρων, προορίζεται να αποτελέσει ευρύτατο χώρο ψυχαγωγίας, και να φιλοξενήσει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους τους Αθηναίους. Τα κτίσματα που προβλέπονται είναι ελάχιστα και καλύπτουν λιγότερο του 5% της έκτασης. Ο υπόλοιπος χώρος (δηλαδή περί τα 732.000 τ.μ.) παραμένει ελεύθερος, ενώ το 34% της επιφάνειας (δηλαδή 260.000 τ.μ. περίπου) θα διαμορφωθεί σε πάρκα.

Κέντρα Ψυχαγωγίας

Από τις λιγοστές μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις που προβλέπονται, δύο θα έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Το στάδιο πολλαπλών χρήσεων με δυναμικότητα 4.000 θεατών στο Δέλτα και το υπαίθριο θέατρο 4.000 θέσεων ανατολικά της εκβολής του Ιλισού. Πέραν αυτών, το κέντρο θαλάσσιας ψυχαγωγίας, δυτικά του Ιλισού και το οικολογικό πάρκο θα αποτελέσουν πόλους έλξης για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Τέλος, το νέο ναυταθλητικό κέντρο του Δέλτα είναι φυσικό να προσελκύσει ευρύτερο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ανασυσταθεί σε κάποιο βαθμό και να αναδειχθεί η εκβολή του ποταμού Ιλισού, του τελευταίου από τους εναπομείναντες τέσσερις ποταμούς της Αθήνας. Παράλληλα, επιδιώκεται η προστασία και η ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων στην περιοχή με την ενσωμάτωσή τους σε αρχαιολογικό πάρκο, καθώς και η προβολή της ιστορίας του Φαλήρου.

Αμεσος στόχος είναι και η απαλλαγή των παρακείμενων χαμηλών περιοχών κατοικίας Μοσχάτου και Καλλιθέας από τον συνεχή κίνδυνο των πλημμυρών. Αυτό επιτυγχάνεται με την επαναφορά της θάλασσας σε θέση που να εξασφαλίζεται η επαφή της με την πόλη, σε συνδυασμό με την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών καναλιών στη σημερινή θέση της παραλιακής λεωφόρου, τα οποία θα αποτελέσουν και αγκυροβόλιο για μικρά σκάφη των κατοίκων των γύρω περιοχών. Το μέτρο αυτό συνδυάζεται και με την ανακατασκευή και συμπλήρωση των δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων κατά μήκος της παραλίας.

Η εξέλιξη των έργων

Τα έργα στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται με τρεις εργολαβίες οι οποίες προωθούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η πρώτη αφορά στις εργασίες διαμόρφωσης και εκβάθυνσης της κοίτης Ιλισού, τη διάνοιξη του καναλιού (μεταξύ παραλιακής ζώνης και λεωφόρου Ποσειδώνος), τη νησίδα προστασίας των εκβολών του Ιλισού, του θαλάσσιου μετώπου και της ναυταθλητικής μαρίνας. Ανάδοχος αυτών των έργων είναι η κοινοπραξία Θεσσαλική – ΕΛΤΕΡ. Με την ολοκλήρωση των έργων (στα μέσα Ιουνίου 2003, με βάση τη σύμβαση) θα έχει διαμορφωθεί η παραλιακή ζώνη στην οποία θα κυριαρχεί η μαρίνα και θα έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Η δεύτερη εργολαβία αφορά στην κατασκευή του γηπέδου Beach Volley, με ένα κύριο γήπεδο χωρητικότητας 10.000 θεατών (4.000 μόνιμες και οι άλλες προσωρινές) και οκτώ βοηθητικά γήπεδα προπόνησης και προθέρμανσης, όλα τα έργα υποδομής και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και την κατασκευή της Εσπιανάδας. Ανάδοχος αυτών των έργων είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και με βάση τη δέσμευση του ΥΠΕΧΩΔΕ τα έργα θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου 2004.

Εως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι μόνιμες κερκίδες του γηπέδου του Beach Volley, ενώ έχει ολοκληρωθεί η υποδομή για τις προσωρινές κερκίδες.

Εχουν ολοκληρωθεί επίσης τα κτίρια στέγασης των διαφόρων υπηρεσιών που βρίσκονται πίσω από το γήπεδο και παράλληλα με τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στα οποία γίνονται οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Η Εσπλανάδα

Η Εσπλανάδα έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερη μήκος της και ήδη «περνάει» πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος για να καταλήξει στο χώρο του Ιπποδρόμου, μόλις αυτός απομακρυνθεί (προβλέπεται το καλοκαίρι).

Εχει σκυροδετηθεί το κτίριο στην απόληξη της Εσπλανάδας στην παραλία (θα χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως κέντρο εξυπηρέτησης των Αγώνων και αμέσως μετά ως αναψυκτήριο για τους περιπατητές της παραλιακής ζώνης). Κατασκευάζεται ο νέος κλάδος της λεωφόρου Ποσειδώνος από Πειραιά προς Αθήνα στον κόμβο Συγγρού. Κατασκευάζονται η πεζογέφυρα στο ανατολικό τμήμα του καναλιού (μεταξύ παραλιακής ζώνης και λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και οι πεζογέφυρες πάνω από το παραλιακό τμήμα του Ιλισού. Παράλληλα, προχωρούν τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο (διαμόρφωση, υποδομές δικτύων κοινής ωφέλειας). Να σημειωθεί ότι η δοκιμαστική διοργάνωση (test event) στο Beach Volley είναι προσδιορισμένη για το διάστημα 12 έως 17 Αυγούστου.

Τα γήπεδα Tae KwoDo και Handball

H κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Tae KwoDo και Handball, 8.000 θέσεων, καθώς και έργων στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου αποτελούν την τρίτη εργολαβία. Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ με δέσμευση ολοκλήρωσης των έργων στα τέλη Ιανουαρίου 2004. Στα τέλος του 2002, τα έργα είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 40%. Σήμερα έχει σκυροδετηθεί όλη η περιμετρική βάση του γυμναστηρίου, όπως και το κτίριο διοίκησης. Γίνονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Γίνονται επίσης οι προεργασίες για τις μεταλλικές κερκίδες. Παράλληλα με τα έργα αυτά -σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης- προχωρούν τα έργα για το τραμ, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σκοπεύει να ανακαινίσει τη βίλα Συγγρού.

Κατά την τελική φάση που θα ολοκληρωθεί μετά το 2004, θα αποπερατωθεί η διαμόρφωση της παραλία, και αφού θα έχουν απομακρυνθεί οι προσωρινές εγκαταστάσεις, θα ολοκληρωθούν τα έργα της παραλιακής λεωφόρου και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, καθώς και εκείνα ύδρευσης και άρδευσης (τα οποία σε σημαντικό βαθμό εκτελούνται αυτήν την περίοδο), ενώ συγχρόνως θα δημιουργηθούν οι ζώνες πρασίνου και το μεγάλο οικολογικό πάρκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή