Ενα βιοκλιματικό πείραμα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδιοριστικό της βιοκλιματικής δόμησης είναι ένας αναβαθμισμένος τρόπος ζωής που προάγει υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και οικονομία ενέργειας.

Μία κατασκευή που συμπεριλαμβάνει αυτούς τους παράγοντες βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης? απλή οικοδομική κατασκευή 50m2 που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να χρησιμεύσει και σαν παράδειγμα εφαρμογής αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σήμερα, χρησιμοποιείται για τη στέγαση της γραμματείας του Τμήματος Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας των TEI Ηρακλείου.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις των ηλεκτρικών φορτίων του κτιρίου καλύπτονται από ένα υβριδικό σύστημα εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που συνδυάζει χρήση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών πάνελ. Η σχεδίαση του κτιρίου και η μελέτη ανάπτυξης του εξοπλισμού, αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου του ΑacheΓερμανίας και του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.

Αρχιτεκτονική δομή του κτίριου

Τo κτίριο είναι προσαρμοσμένο στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής, διαθέτει λειτουργική διαρρύθμιση τόσο για επαρκή χειμερινό ηλιασμό και φυσικό φωτισμό, όσο και για θερινό αερισμό / δρόσισμα. Εξωτερικά, το κέλυφος του κτιρίου είναι θερμομονωμένο. Διαθέτει «θερμοκήπιο», δηλαδή έναν ειδικό χώρο προσαρμοσμένο στο δώμα που χρησιμεύει στον εγκλωβισμό ηλιακής ενέργειας τον χειμώνα και για νυχτερινό δροσισμό στη θερμή θερινή περίοδο, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της οικοδομής και έχει άμεση επικοινωνία με το εσωτερικό της, έτσι ώστε μέσω ελεγχόμενων (από τον χρήστη) ανοιγμάτων και κατάλληλων σκιάστρων, να έχει διαφορετικό ρόλο ανάλογα με την εποχή.

Τρόποι θέρμανσης

Ενα ενεργειακό τζάκι είναι κατασκευασμένο στο κέντρο της οικοδομής, με προορισμό την επικουρική θέρμανση, ενώ έχει ακόμη τη δυνατότητα να λειτουργεί και σαν καμινάδα δροσισμού το καλοκαίρι. Είναι δε συνδεδεμένο και με τον χώρο του θερμοκηπίου έτσι ώστε να επιτυγχάνεται διπλή λειτουργία ανάλογα με την εποχή. Μαζί με το θερμοκήπιο συναποτελούν την κύρια πηγή τροφοδοσίας θερμότητας της υπόγειας θερμικής αποθήκης.

Η θερμική αποθήκη αποτελείται από ένα δίκτυο σωλήνων μέσα σε ένα στρώμα από χαλίκια που λειτουργούν ως εναλλάκτες εδάφους – αέρος, θερμαίνοντας το δάπεδο του κτιρίου τον χειμώνα, τροφοδοτούμενες από το θερμοκήπιο αλλά και από το ενεργειακό τζάκι όταν λειτουργεί. Το καλοκαίρι -με αντίστροφη ροή- μπορεί να λειτουργήσει και ως αποθήκη δροσισμού φορτιζόμενη με ψυχρό νυχτερινό αερισμό μέσω κυκλοφορητού. Και τα τέσσερα ηλιακά – υβριδικά και ενεργητικά συστήματα είναι έτσι μελετημένα ώστε να λειτουργούν μεμονωμένα αλλά και συνεργαζόμενα για να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις ανάγκες θέρμανσης τον χειμώνα όσο και του δροσισμού το καλοκαίρι, στο μικρό αυτό κτίριο, με μηδενική σχεδόν κατανάλωση συμβατικής ενέργειας. Ο προσανατολισμός και το μέγεθος των υαλοστασίων, σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη σκίαση και την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του κτιρίου, εξασφαλίζει άνετες συνθήκες φυσικού φωτισμού και άνετο αερισμό το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή