Λήξη συναγερμού με πρόσθετα μέτρα κατά πνευμονίας

Λήξη συναγερμού με πρόσθετα μέτρα κατά πνευμονίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζονται οι πιθανότητες, η 23χρονη Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδός που εισήχθη προχθές στον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης του Σισμανογλείου νοσοκομείου με συμπτώματα άτυπης πνευμονίας να έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό, καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων μοριακής ταυτοποίησης είναι αρνητικά. Πάντως, για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι ουρολογικές εξετάσεις και η νεαρή -η κλινική κατάσταση της οποίας είναι καλή- θα παραμείνει τουλάχιστον έως την Κυριακή στο νοσοκομείο. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στις πύλες εισόδου για την πρόληψη της εισαγωγής του ιού στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Στεφανής σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αποτελέσματα της εξέτασης μοριακής ταυτοποίησης είναι αρνητικά, γεγονός που μειώνει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα πιθανό κρούσμα άτυπης πνευμονίας. «Ομως δεν το αποκλείει», τόνισε, προσθέτοντας ότι «για να είμαστε 100% σίγουροι θα πρέπει να έχουμε την οριστική απάντηση από την ουρολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα βγουν το νωρίτερο σε δύο εβδομάδες».

Η 23χρονη -που σημειώνεται ότι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο Σισμανόγλειο με την ευγένεια (αλλά και την εμφάνισή της) θα παραμείνει τουλάχιστον έως την Κυριακή στο νοσοκομείο, ενώ εξιτήριο θα της δοθεί μόνο εφόσον αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου στους οικείους της σε περίπτωση που τελικά πάσχει από την άτυπη πνευμονία.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έχει δηλωθεί ώς «ύποπτο κρούσμα» στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) καθώς πληρούσε όλα τα σχετικά κριτήρια. Οπως είπε ο κ. Στεφανής, «το χειρότερο θα ήταν να ακουγόταν ότι υπήρχε περιστατικό το οποίο και δεν δηλώσαμε, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Τότε θα ήμαστε δεύτερη Κίνα και θα μπαίναμε στη μαύρη λίστα της ΠΟΥ».

Επιπρόσθετα μέτρα

Ο υπουργός ανακοίνωσε τα επιπρόσθετα μέτρα που πρόκεται να λάβει η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης της εισαγωγής του ιού. Ειδικότερα, θα διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο στους επιβάτες αεροπλάνων κατά τη διάκρεια της πτήσης προς τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φυλλάδιο έως σήμερα το λαμβάνουν οι επιβάτες στα σημεία αποβίβασης. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες κατά την αποβίβασή τους, θα συμπληρώνουν ειδικές κάρτες με στοιχεία που αφορούν στο μέρος που θα καταλύσουν και για πόσο διάστημα θα βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ θα αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό στις πύλες εισόδου. Οσον αφορά το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός είδους «face control» στα αεροδρόμια -μέτρο που έχει ληφθεί στη γειτονική μας Ιταλία- ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική απόφαση. Τέλος, θα ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης του υγιειονομικού προσωπικού, καθώς και φορέων (π.χ. τουριστικοί φορείς) που πιθανότατα να αντιμετωπίσουν ένα «ύποπτο κρούσμα».

Απαντώντας στους επικριτές του υπουργείου όσον αφορά στη θωράκιση της χώρας μας επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα «υποδοχής» ενδεχόμενων κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας. Οπως τόνισε, το υπουργείο είναι ανοιχτό στην κριτική, αλλά δεν θέλει ανεύθυνες καταγγελίες που δημιουργούν πανικό στον πληθυσμό. Σε ερώτηση δημοσιογράφων «γιατί δεν τέθηκαν σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή με την αεροσυνοδό», επεσήμανε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, ωστόσο το ΚΕΕΛ έχει επικοινωνήσει μαζί τους κι έχουν γίνει και οι κατάλληλες συστάσεις. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, ο κ. Στεφανής, επτά άνθρωποι ήρθαν σε στενή επαφή με τη νεαρή και τουλάχιστον 218 άτομα βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με αυτήν (επιβάτες και πλήρωμα πτήσης, εργαζόμενοι και πελάτες ξενοδοχείου κ.ά.) και κατέληξε, «δεν γίνεται οι μισοί Ελληνες να κυνηγούν τους άλλους μισούς να τους βάλουν σε καραντίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή