Θεραπεία καρκίνου βάσει του DNA

Θεραπεία καρκίνου βάσει του DNA

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τη μοριακή ταυτότητα κάθε ασθενούς υπόσχεται στο άμεσο μέλλον η ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο στην Ελλάδα με 3.000 κρούσματα κάθε χρόνο, που προσβάλλει εξ ίσου και τα δύο φύλα. Ηδη χειρουργικές και παρεμβατικές τεχνικές έχουν αυξήσει το όριο επιβίωσης των ασθενών, καθώς οι νέες θεραπείες εμποδίζουν τόσο την επανεμφάνιση όσο και τη μετάσταση του καρκίνου – κυρίως στο ήπαρ..

Τα νεότερα δεδομένα για την κατανόηση και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου θα απασχολήσουν το διεθνές συνέδιο «Ο ορθοκολικός καρκίνος: Σφαιρική προσέγγιση» που διοργανώνει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 14 Ιουνίου.

Πρόκειται για έναν ύπουλο καρκίνο με ελάχιστα συμπτώματα, ενώ οι διαγνωστικές μέθοδοι δεν έχουν αποδώσει ώς σήμερα, εξήγησε ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης. Ετσι, το ενδιαφέρον των επιστημόνων περιορίζεται στην έγκαιρη και εντατικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας και τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά. Το ένα τρίτο των ασθενών ζει, πλέον, περισσότερο από μία πενταετία, ενώ πριν από μερικά χρόνια το όριο επιβίωσης δεν ξεπερνούσε το ένα έτος..

Η χειρουργική, κατά τον κ. Δημητριάδη, έχει προσφέρει νέες τεχνικές. Στον καρκίνο του ορθού η τοπική υποτροπή υποχώρησε σε λιγότερο από 10% συγκριτικά με 30% που ήταν παλαιότερα. Επί πλέον νέες μέθοδοι με υπερήχους φαίνεται ότι προσφέρουν τη δυνατότητα για πλήρη εκρίζωση των ηπατικών μεταστάσεων. Ειδικότερα, στην ενδοαρτηριακή χημειοθεραπεία, η καταστροφή των ηπατικών μεταστάσεων φαίνεται ότι αυξάνει την επιβίωση, διευκρίνισε ο επιμελητής κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας. «Τα τελευταία τρία χρόνια η χρήση νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων διπλασίασε την επιβίωση, ενώ για ορισμένους ασθενείς ξεπέρασε τα πέντε χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή