Κρεμαστινός: όταν χρειαστεί να σώσετε μια ζωή

Κρεμαστινός: όταν χρειαστεί να σώσετε μια ζωή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χιλιάδες Ελληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρδιακή ανακοπή, πριν καν φθάσουν στο νοσοκομείο, πριν τους εξετάσει γιατρός, αριθμός που σύμφωνα με τους ειδικούς καρδιολόγους είναι αδικαιολόγητα μεγάλος καθώς η πλειονότητα των ασθενών θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν τύγχανε έγκαιρης αντιμετώπισης.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κρεμαστινός σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού και κυρίως των συγγενών των ασθενών με στεφανιαία νόσο, των αστυνομικών, των ανδρών της πυροσβεστικής και φυσικά των πληρωμάτων των ασθενοφόρων του EKAB όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η καρδιακή ανακοπή.

Οπως είπε, υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισης των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν και από τους μη ειδικούς, αρκεί αυτοί να έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως. Ενας από αυτούς είναι τα χτυπήματα στην καρδιά του ασθενούς, τα οποία «θα πρέπει να ισοδυναμούν με γροθιά πυγμάχου» και να επαναλαμβάνονται κάθε πέντε δευτερόλεπτα και για διάστημα ενός λεπτού… Σωτήρια μπορεί να αποβεί και η οργανωμένη προσπάθεια των μαλάξεων της καρδιάς και της τεχνητής αναπνοής, ενώ ο πιο απλός τρόπος είναι η χρήση του φορητού απινιδωτή.

Από το μηχάνημα αυτό, που έχει το μέγεθος μιας μικρής βαλίτσας, διοχετεύεται σύντομο κύμα ηλεκτρικού ρεύματος στο μυοκάρδιο στον παθόντα-κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό φορητοί απινιδωτές θα πρέπει να υπάρχουν σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους (π.χ. αεροδρόμια, αθλητικά στάδια κ.ά.) ενώ καλό είναι και οι συγγενείς των ασθενών να προμηθευτούν αυτό το μηχάνημα.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του κοινού για τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας θα πραγματοποιήσει ειδικά σεμινάρια σε διάφορα σημεία της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2004.

O καθηγητής καρδιολογίας και φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Οχάιο κ. Χαρίσιος Μπουντούλας αναφέρθηκε και στο θέμα των βαλβιδοπαθειών. Ενας από τους παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη βαλβιδοπάθειας είναι ορισμένα χάπια αδυνατίσματος. Οπως τόνισαν οι ειδικοί ο καλύτερος τρόπος αδυνατίσματος είναι η δίαιτα καθώς τα σχετικά φάρμακα προκαλούν συνήθως παρενέργειες με αποτέλεσμα να αποσύρονται 2-3 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή