Mazda 6 SW: πρακτικότητα και άνεση

Mazda 6 SW: πρακτικότητα και άνεση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To SW είναι η τρίτη έκδοση του Mazda 6, με το οποίο η ιαπωνική εταιρεία επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο της κατηγορίας, και μάλιστα με αξιώσεις, όπως δείχνουν οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει, με κυριότερη τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό «Car of the Year». Εξωτερικά, η αύξηση του όγκου στο πίσω μέρος του «6» δεν δημιουργεί προβλήματα αισθητικής φύσης. Αντίθετα, πρόκειται για ένα εξίσου ομοιογενές και αρμονικό αυτοκίνητο με τις εκδόσεις που διαθέτουν τέσσερις ή πέντε πόρτες.

Ευρύχωρο

Εσωτερικά, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Η ποιότητα κατασκευής και γενικότερα ο διάκοσμος, όπως και στις υπόλοιπες εκδόσεις, αποτελούν ισχυρά σημεία του «6», ενώ η ευρυχωρία του σαλονιού είναι δεδομένη. Η διαφορετική γραμμή της οροφής, όμως, επέδρασε θετικά στο διαθέσιμο ύψος για τους πίσω επιβάτες, που θα νιώσουν ακόμα πιο άνετα, καθώς στο σημείο αυτό η στέσιον έκδοση έχει περισσότερο «αέρα». Η «ουσία» όμως της έκδοσης εντοπίζεται στο χώρο αποσκευών και στην επιπλέον πρακτικότητα που αυτός εξασφαλίζει. Καθώς οι εξωτερικές διαστάσεις δεν μεταβάλλονται, το SW ουσιαστικά δεν υπερέχει σε χωρητικότητα συγκριτικά με το σεντάν. Το μεγάλο άνοιγμα, όμως, της πίσω πόρτας αποδεικνύεται σημαντική διευκόλυνση στη φορτοεκφόρτωση αντικειμένων. Επίσης, υπάρχουν δύο πολύ χρήσιμες θήκες κάτω από την ποιοτική μοκέτα που καλύπτει το χώρο, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη αποθηκευτική επιφάνεια, η αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων σε ποσοστό 60-40% δίνει τη λύση.

Ανοίγοντας το καπό, συναντά κανείς το 1.800άρη κινητήρα των 120 ίππων, ο οποίος δεν έχει δυσκολότερο έργο να επιτελέσει, καθώς το βάρος υπολογίζεται στα 1.345 κιλά και για τις τρεις εκδόσεις του «6». Οι επιδόσεις, λοιπόν, δε διαφέρουν από αυτές του σεντάν. Οι μικροδιαφορές που εντοπίζονται είναι αμελητέες και εμπίπτουν στα όρια των φυσιολογικών μετρητικών αποκλίσεων. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 10,6”. Στο δρόμο, η αίσθηση είναι πανομοιότυπη με αυτή που αποκομίζει κανείς αν οδηγήσει κάποια από τις άλλες εκδόσεις του «6». Η οδική συμπεριφορά εκτός της ασφάλειας προσφέρει και ευχαρίστηση, αν ο οδηγός το επιθυμήσει, ενώ τα χειριστήρια, το τιμόνι, ο μοχλός ταχυτήτων και τα φρένα προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση.

Αριστα φρένα

Τέλος, πρέπει να σταθούμε σε δυο σημεία που το 6 SW άφησε πιο θετικές εντυπώσεις έναντι των αδελφών εκδόσεων. Το πρώτο αφορά το υψηλότερο επίπεδο άνεσης που προσφέρει, εξαιτίας της διαφορετικής διάστασης ελαστικών (195/65/15) που φορούσε το υπό δοκιμή 6 SW, καθώς το μεγαλύτερο προφίλ τους (55/16 για τα 4θ και 5θ) αποσβένει καλύτερα τις ανωμαλίες των δρόμων, χωρίς να αφαιρεί το ελάχιστο από την ακρίβεια των αντιδράσεών του. Το δεύτερο σημείο είναι η απόδοση των φρένων, που ακινητοποιούν το αμάξωμα από τα 120 χλμ./ώρα μόλις σε 57,7 μέτρα (60,2 μ. για το 4θ), επίδοση από τις καλύτερες σε επίπεδο κατηγορίας, αλλά και ανεξάρτητα από αυτή. H τιμή εκκίνησης για τη βασική έκδοση Sport Wagotouring είναι τα 21.990 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή