Ενταση και δακρυγόνα για τα σπήλαια του Διρού

Ενταση και δακρυγόνα για τα σπήλαια του Διρού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… τσεπάκι, μεταφορικά και κυριολεκτικά, φαίνεται ότι έχουν οι αστυνομικοί τα δακρυγόνα, στη χρήση των οποίων κατέφυγαν και χθες, αυτή τη φορά εναντίον των περίπου εκατό κατοίκων του Οιτύλου Μάνης που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E., θυγατρικής του ΕΟΤ, επί της οδού Βουλής. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στο κτίριο, προκειμένου να συναντηθούν με τη διοίκηση της εταιρείας, με αίτημα να μην προχωρήσει στη μακροχρόνια μίσθωση του σπηλαίου του Διρού. H υψηλή θερμοκρασία έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους διαμαρτυρόμενους -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E. αφορά στην εξεύρεση κατάλληλου επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την εκμετάλλευση για 36 χρόνια του σπηλαίου Διρού και συγκεκριμένα την εκμετάλλευση του σπηλαίου Βλυχάδας (το μόνο επισκέψιμο που διαθέτει τόσο χερσαίο όσο και λιμναίο τμήμα), του εστιατορίου, του αναψυκτηρίου των αιγιαλών και πιθανών συμπληρωματικών εκμεταλλεύσεων (λήψη φωτογραφιών, πώληση αναμνηστικών, ενοικίαση ομπρελοκαθισμάτων κ.λπ.). Πρόκειται για την αξιοποίηση έκτασης συνολικού εμβαδού 138.685 τ.μ. στην οποία περιλαμβάνεται αιγιαλός συνολικού εμβαδού 10.600 τ.μ. και μήκους μεγαλύτερου των 550 μέτρων.

Τελικά, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, κατά την οποία διασφαλίστηκε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από τους περίπου 50 μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους στα σπήλαια Διρού. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι την ευθύνη του ελέγχου των επενδύσεων θα έχει ο Δήμος Οιτύλου, που έως σήμερα διαχειριζόταν τα σπήλαια Διρού, καθώς και ότι, την επίβλεψη όλων των παρεμβάσεων θα έχει το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα δε με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού, η διαχείριση του σπηλαίου και των μισθωμένων εγκαταστάσεων, η ανάληψη της τουριστικής εκμετάλλευσης και το κόστος συντήρησής του θα γίνεται από την ETA A.E. με την εποπτεία της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.

Επτά ενδιαφερόμενες εταιρείες κατέθεσαν χθες τις προσφορές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή