H ΔΕΗ δέχεται… επιθέσεις συνεργείων

H ΔΕΗ δέχεται… επιθέσεις συνεργείων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μια εβδομάδα ήταν το συνεργείο της TPAM A.E. που προκάλεσε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες, σειρά είχε η ΕΥΔΑΠ, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα πρόκλησης ζημιών με μικρότερη εμβέλεια είναι ρουτίνα πλέον για τα συνεργεία της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι, ποιος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας θα πάρει τη σκυτάλη, προκαλώντας την επόμενη μεγάλη ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κατοίκων της πρωτεύουσας και ενώ ο υδράργυρος ανεβαίνει…

Το νέο κρούσμα σημειώθηκε χθες στις 9.10 π.μ. όταν εργολάβος εκσκαφών της ΕΥΔΑΠ, κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε επί των οδών M. Αντύπα και Ψαρών στην Ηλιούπολη, προκάλεσε ζημιές σε καλώδιο 150 KV, μέσω του οποίου τροφοδοτούνται τα Κέντρα Διανομής Αριστείδου και Παγκρατίου. H ζημιά προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των περιοχών που καλύπτουν τα δύο κέντρα διανομής, ενώ κατά την προσπάθεια μεταφοράς ρεύματος από άλλες γραμμές, ήταν φυσικό να δημιουργηθούν μικροπροβλήματα και σε άλλες περιοχές. Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η επανατροφοδότηση του Κέντρου Διανομής Αριστείδου έγινε άμεσα, ενώ έως τις 10.50 π.μ. έγινε δυνατή και η σταδιακή αποκατάσταση της τροφοδότησης των φορτίων του Κέντρου Διανομής Παγκρατίου.

Ανησυχία

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν κρύβει την ανησυχία της, καθώς τα συνεργεία της υπό καθεστώς νευρικής κρίσης, επιχειρούν να προλάβουν παρόμοια φαινόμενα, με καθημερινές διαδρομές σε όλο το μήκος του δικτύου υψηλής τάσης, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ειδικά σε μια πόλη που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και αναρίθμητα συνεργεία ιδιωτικών ή δημοσίων φορέων επιχειρούν τη δική τους παρέμβαση στην υποδομή της πρωτεύουσας, το μόνο ίσως που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αυξημένης υπευθυνότητας και ευαισθησίας από την πλευρά των εργολάβων, είναι οι αγωγές. H διοίκηση της επιχείρησης δεν αποκλείει προσφυγές κατά των υπευθύνων όχι τόσο για να αξιώσει αποζημίωση, αλλά για να αναγκάσει τους εργολάβους να επιδείξουν περισσότερη προσοχή σε ένα θέμα που οδηγεί στην ταλαιπωρία των πολιτών και προς το παρόν απευθύνει δημόσια έκκληση.

Αγνόησαν την ενημέρωση

Τόσο στη χθεσινή περίπτωση, όπως και σε αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας, η ΔΕΗ είχε ενημερώσει για την ύπαρξη καλωδίου. Οπως σημειώνουν, μάλιστα, από την αρμόδια διεύθυνση μεταφοράς, η νομοθεσία αλλά και η πρακτική επιβάλλει στους φορείς ή στους εργολάβους που αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων, να ενημερώνονται απ’ όσους έχουν εγκατεστημένο δίκτυο, οι οποίοι παρέχουν πλήρη σχέδια των υποδομών τους. Ιδιαίτερα μάλιστα στις περιπτώσεις όπου υπάρχει καλώδιο υψηλής τάσης, η εκσκαφή και η αποκάλυψη του καλωδίου, γίνεται παρουσία συνεργείου της ΔΕΗ, που φροντίζει στη συνέχεια για την κάλυψή του, διαδικασία ωστόσο που δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων, που προκαλούνται συνήθως από ενέργειες των εργολάβων σε ένα επόμενο στάδιο των έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή