Πιο γερά κτίρια και υποχρεωτική ασφάλιση

Πιο γερά κτίρια και υποχρεωτική ασφάλιση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα «χάρτινα» κτίρια αλλά και τάξη στον χώρο των ιδιωτικών οικοδομικών έργων (κατασκευή οικιών, πολυκατοικιών, εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων, χώρων συνάθροισης κοινού) επιχειρεί να θέσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων.

Πέραν της κατάταξης όσων ασχολούνται με τις ιδιωτικές κατασκευές στο νέο μητρώο, το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να ενισχύσει τις δικλίδες ασφαλείας ως προς την κατασκευή των οικοδομών απαιτώντας την ασφαλιστική κάλυψη του έργου τόσο στο στάδιο κατασκευής του όσο και για μία δεκαετία μετά την παράδοσή του. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Π.Δ. «ως προς το στάδιο της κατασκευής του έργου έως και την παραλαβή του, οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να ασφαλίζουν το έργο κατά παντός κινδύνου. Η ασφάλιση αυτή οφείλει να καλύπτει ζημιογόνες επιπτώσεις, που μπορούν να επέλθουν από κάθε γεγονός (ανωτέρα βία, τυχαίο γεγονός, λανθασμένη μελέτη, κακοτεχνία ή ελαττωματικό υλικό κ.λπ.), στο έργο, στον εργοταξιακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, σε παρακείμενη περιουσία, σε τρίτους και στους εργαζόμενους. Ως προς το χρονικό διάστημα των δέκα (10) ετών από την παραλαβή του έργου, οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να ασφαλίζουν το έργο με ασφάλιση δεκαετούς εγγύησης (επαγγελματική αστική ευθύνη κατασκευαστή). Η ασφάλιση αυτή οφείλει να καλύπτει ουσιώδεις ζημίες προκληθείσες στο έργο λόγω κρυφών ελαττωμάτων ή αστοχιών που υπονομεύουν την ευστάθειά του, με ενδεχόμενες ζημιογόνες συνέπειες (υλικές και ηθικές) στο έργο, στους εκάστοτε κυρίους και ενοικιαστές, καθώς και στους τρίτους».

Πέραν του πρόσθετου κόστους που η υποχρεωτική ασφάλιση θα επιφέρει στο έργο (και τελικά στον αγοραστή-καταναλωτή) και το οποίο υπολογίζεται σε, περίπου, 1% επί του συνολικού προϋπολογισμού, η υποχρέωση ασφάλισης έρχεται να επιβάλει άλλη μία δικλίδα στην κατασκευή των ιδιωτικών έργων. Και τούτο διότι προκειμένου οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναλάβουν την κάλυψη του έργου θα απαιτούν την τήρηση όλων των ουσιαστικών και τυπικών προϋποθέσεων της νομοθεσίας εκ μέρους του κατασκευαστή.

Κατά τα άλλα, η καθυστερημένη δημοσιοποίηση του Π.Δ. για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων (MHKIE) έρχεται να απαντήσει σε ένα χρόνιο αίτημα ρύθμισης της αγοράς. Σύμφωνα με τις διατάξεις του:

– Την κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών έργων επιτρέπεται να αναλαμβάνουν επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο MHKIE είτε είναι ατομικές είτε οποιασδήποτε άλλης νομικής μορφής.

– Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα συνήθη οικοδομικά έργα με εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ., βιομηχανικά κτίρια με εμβαδόν μέχρι 300 τ.μ. και χώροι συνάθροισης μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. Αυτά μπορούν να κατασκευάζονται με «αυτεπιστασία». Αιτιολογώντας την εξαίρεση η κ. B. Παπανδρέου έκανε λόγο για «μεταβατική περίοδο και αναγκαία εξαίρεση προκειμένου να προσαρμοσθεί η αγορά».

– Προβλέπονται πέντε τάξεις στο νέο Μητρώο (A, 1η, 2η, 3η και 4η) με τις ανώνυμες εταιρείες να εγγράφονται αποκλειστικά στην 4η τάξη.

– Ταυτόχρονα προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τη στελέχωση των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών που τηρείται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

– Ως προς τα απαραίτητα κεφάλαια, το Π.Δ. προβλέπει ότι για την κατάταξη στην A΄ τάξη τα κατώτερα όρια κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτει μία επιχείρηση ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, στην 1η τάξη 500.000 ευρώ, τη 2η 1.000.000 ευρώ, την 3η 2.500.000 ευρώ και την 4η τάξη του MHKIE 5.000.000 ευρώ.

– Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο εντός εξαμήνου από την ισχύ του Π.Δ., χάνοντας σε αντίθετη περίπτωση το δικαίωμα να αναλάβουν την εκτέλεση νέου ιδιωτικού έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή