Στα χαρτιά παραμένει το «πράσινο κουτί»

Στα χαρτιά παραμένει το «πράσινο κουτί»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυναμία ελέγχου της σεισμικής συμπεριφοράς των παλαιών κτιρίων, ακόμα και των δημοσίων αναγνωρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια ώρα που ο αντισεισμικός κανονισμός και ο νέος χάρτης αντισεισμικού κινδύνου στοχεύουν στην κατασκευή ασφαλέστερων οικοδομών, τα κτίρια με ηλικία άνω των 20 ετών παραμένουν, ενδεχομένως, επικίνδυνα στο ενδεχόμενο μιας νέας σεισμικής δόνησης.

Η αναγνώριση του προβλήματος ήλθε χθες διά στόματος του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιάννη Τσακλίδη ο οποίος και σημείωσε ότι «ελάχιστες από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου για προληπτικούς ελέγχους σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες». Υποστήριξε δε ότι της αρχικής πρόσκλησης ακολούθησαν άλλες δύο, αυστηρότερου ύφους, επιστολές προκειμένου να υλοποιηθούν οι έλεγχοι, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παρά τις επισημάνσεις δημοσιογράφων για τη δημοσιοποίηση όσων δεν «πειθαρχούν», απέφυγε να απαντήσει και ο κ. Τσακλίδης ανακοίνωσε ότι εντός του 2003 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και να τεθεί σε ισχύ νέος κανονισμός που θα αφορά στις ενισχύσεις κτιρίων (πρό σεισμών) αλλά και τις διαδικασίες επισκευής τους έπειτα από κάποιο σεισμικό χτύπημα.

Στην πράξη, λοιπόν, το περίφημο «πράσινο κουτί» που θα «ταυτιζόταν» με τα κτίρια και θα πιστοποιούσε την ασφαλή διαμονή ή εργασία των πολιτών, με βάση τη σεισμική επικινδυνότητα κάθε περιοχής, παραμένει εξαγγελία. Ενδεχομένως, μέχρι τον επόμενο σεισμό, όταν ξανά υπεύθυνοι και μη θα αναζητούν ευθύνες για την κατάρρευση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή