O νέος σεισμικός χάρτης της χώρας

O νέος σεισμικός χάρτης της χώρας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σεισμική έξαρση των τελευταίων 15 ετών στον ελλαδικό χώρο, όπου απελευθερώνεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, και ειδικότερα η εμπειρία από τους καταστροφικούς σεισμούς της Αττικής, της Σκύρου, της Κόνιτσας και παλαιότερα του Αιγίου, των Γρεβενών και της Πάτρας, οδήγησε στην πλήρη αναθεώρηση του σεισμικού χάρτη της χώρας και στην αναβάθμιση του σεισμικού κινδύνου για σημαντικά τμήματα της ελληνικής επικράτειας και, κυρίως, για πολυπληθείς αστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο σεισμικό χάρτη που παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και με τον οποίο θα επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες στην κατασκευή των νέων κτιρίων, σημαντικός αριθμός Δήμων της Αττικής που δοκιμάσθηκαν από τον τελευταίο σεισμό της Πάρνηθας όπως Ανω Λιοσίων, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Καματερού, Πετρούπολης, Νέας Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Φυλής, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αίγινας, Σαλαμίνας, Θρακομακεδόνων, Καλάμου, Πολυδενδρίου και Καπανδριτίου, μεταπίπτουν από την κατώτερη ζώνη σεισμικού κινδύνου στη μεσαία ζώνη. Επίσης οι Δήμοι Μαραθώνος, Ραφήνας, Σπάτων, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Λαυρεωτικής εντάσσονται στη νέα αναβαθμισμένη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας από την κατώτερη στην οποία ανήκαν την προηγούμενη δεκαπενταετία. Ανάλογη αναβάθμιση του σεισμικού κινδύνου προβλέφθηκε για τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και για περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με περιορισμένο σεισμικό παρελθόν.

Οι μεταβολές στον σεισμικό χάρτη της χώρας θα προκαλέσουν αλλαγές στον σχεδιασμό και στην κατασκευή κτιρίων και τεχνικών έργων, με προφανή επίπτωση την άνοδο του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή