Το μυστήριο με τη βασανιστική δυσοσμία

Το μυστήριο με τη βασανιστική δυσοσμία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνθήκες ασφυξίας ξύπνησαν χθες οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και, το κυριότερο, μία επίμονα δυσάρεστη οσμή που «πλανιόταν» στον αέρα προκάλεσαν έντονη δυσφορία, απορίες, αγανάκτηση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων και τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, η δυσοσμία ήταν εντονότερη κατά το χρονικό διάστημα από 3 π.μ. έως 6 π.μ. και συνεχίστηκε με μικρότερη ένταση το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας, σταδιακά μειούμενη.

Τις πρώτες καταγγελίες των κατοίκων ακολούθησε έντονη κινητοποίηση τόσο των Νομαρχιών Πειραιά και Δυτικής Αττικής όσο και των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΠΕΡΠΑ) προκειμένου να «ανιχνευθεί» η πηγή της δυσοσμίας. Κινητοποίηση που, όμως, απέβη άκαρπη, καθώς δεν εντοπίστηκε η «πηγή» που, σύμφωνα με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, προσομοίαζε με οσμή πετρελαίου ή καμένου πλαστικού. Οι πρώτες «υποψίες» ήθελαν την πηγή του κακού να βρίσκεται είτε σε μονάδα της ΔΕΗ είτε στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, με τις δύο επιχειρήσεις να διαβεβαιώνουν ότι η λειτουργία των μονάδων τους είναι ομαλή και «σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις». Αλλες φήμες που ήθελαν τη δυσοσμία να προέρχεται από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων διαψεύσθηκαν από τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καμπέλη, ο οποίος και εκτίμησε ότι η πιο πιθανή πηγή είναι κάποια επιχείρηση στην περιοχή, την οποία πάντως ματαίως αναζητούσαν τόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και της Νομαρχίας Πειραιά.

Ελεγχοι

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις 7 π.μ. χθες και οι επόπτες Υγείας της Νομαρχίας επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και ακολούθως ήλεγξαν και μικρότερες εγκαταστάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στις δυτικές συνοικίες της Νομαρχίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επίσης αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας. Κατά την άποψη των εποπτών Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά, η πηγή της «διαρροής» της δυσοσμίας δεν μπορούσε να βρίσκεται σε κάποια μικρή εγκατάσταση, καθώς η φοβερή δυσοσμία διαχύθηκε σε εντυπωσιακά μεγάλη έκταση των Νομαρχιών Πειραιά, Αθηνών και Δυτικής Αττικής.

Την κατάσταση επιδείνωσαν και οι σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικοί ρύποι. Πάνω από τα όρια επιφυλακής κυμάνθηκε μετά το μεσημέρι το όζον. Στους Θρακομακεδόνες μετρήθηκε στα 253 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 180, στην Αγία Παρασκευή στα 217 και στου Ζωγράφου στα 192. Επίσης στα Λιόσια μετρήθηκε στα 182 και στο Γαλάτσι στα 180. Σχετικά αυξημένο εμφανίστηκε στις 11 και το διοξείδιο του αζώτου. Στην Πατησίων μετρήθηκε στα 211 μικρογραμμάρια με όριο τα 200. Και όλα τα παραπάνω με τον υδράργυρο να ανεβαίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή