H γραφή μας μάς προδίδει…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τη φράση… «καλές διακοπές». Γιατί ενώσατε το έψιλον με το σίγμα; Και γιατί «τραβήξατε» το δέλτα; Μολονότι δεν υπάρχει απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, ο τρόπος με τον οποίο γράψατε αυτήν τη φράση, ίσως δίνει απάντηση σε δεκάδες άλλες ερωτήσεις σχετικά με το άτομό σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για περισσότερο από μισό αιώνα η γραφολογική ανάλυση χρησιμοποιείται και στον χώρο των επιχειρήσεων σαν «εργαλείο» στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού. Με την ίδρυση μάλιστα εντός των επόμενων μηνών Σχολής Γραφολογίας από το υπάρχον Ελληνικό Ινστιτούτο Γραφολογίας, η επιστήμη αναμένεται να γίνει ακόμα πιο γνωστή και στη χώρα μας.

«Η γραφή είναι η μικρότερη κίνηση του χεριού, αλλά ίσως η πιο αποκαλυπτική», λέει στην «K» η αναλυτική – ειδική δικαστική γραφολόγος κ. Μαρία-Μαρίκα Κοεμτζοπούλου. «Ελέγχεται από τον εγκέφαλο, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Το γράψιμο είναι μια συνειδητή πράξη, αλλά ο τρόπος που γράφουμε συνδέεται άμεσα με το υποσυνείδητο. Είναι η έκφραση της προσωπικότητας». Οπως υπογραμμίζει, ο ρόλος της γραφολογίας στον επαγγελματικό χώρο δεν είναι η απόρριψη υποφηφίων, αλλά η τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις με στόχο την καλύτερη απόδοσή τους. «H γραφολογική ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει τα «δυνατά» σημεία των εργαζομένων. Υπάρχουν άνθρωποι που αποδίδουν άριστα όταν δουλεύουν μόνοι τους, ενώ όταν αναγκάζονται να δουλεύουν στο πλαίσιο μιας ομάδας είναι λιγότερο αποδοτικοί. Αλλοι χαίρονται να παίρνουν πρωτοβουλίες, ενώ άλλοι προτιμούν τις επαναληπτικές εργασίες. H γραφολογική ανάλυση δίνει πληροφορίες σχετικά με τα γενικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, εξετάζοντάς τα στο σύνολό τους και όχι μόνο από την πλευρά των απαιτούμενων ικανοτήτων ως υποψηφίου. Δεν αρκεί κανείς να έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να έχει μέγιστη απόδοση, καθώς στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως το άγχος, η ανασφάλεια και η συγκινησιακή εμπλοκή μπορούν να εμποδίζουν τη ροή της».

Η ανάλυση του τρόπου γραφής ενός ατόμου μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την ψυχοσύνθεσή του, τη συμπεριφορά του, την προσαρμοστικότητά του, το πνεύμα συνεργασίας και τον δυναμισμό που διαθέτει. H γραφολογική ανάλυση μπορεί επίσης να αποκαλύψει τα κίνητρα αυτού που γράφει. «Κίνητρο για κάποιους υποψηφίους μπορεί να είναι η οικονομική βελτίωση, η απολαβή μπόνους, ενώ για κάποιους άλλους η επιβράβευση, η καταξίωση. Ακόμα, υπάρχει η κατηγορία των εργαζομένων που, πέρα από όλα αυτά, επιζητούν το καινούργιο, την αλλαγή», λέει η κ. Κοεμτζοπούλου.

Η διαδικασία είναι απλή. Εάν πρόκειται για πρόσληψη, ο υποψήφιος συμπληρώνει στο βιογραφικό του σημείωμα ένα χειρόγραφο κείμενο, στο οποίο αναπτύσσει κάποιες σκέψεις σχετικά με την εργασία που θα κάνει. Μολονότι υπάρχει πιθανότητα ο υποψήφιος να προσπαθήσει να «ομαλοποιήσει» το γραφικό του χαρακτήρα, καθώς γνωρίζει ότι το κείμενο θα αναλυθεί από ειδικό, «πάντα θα υπάρχουν σημεία που θα ξεφεύγουν από τον έλεγχό του και θα αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα της γραφής του». Εξάλλου, τονίζει η κ. Κοεμτζοπούλου, δεν υπάρχουν «όμορφα» ή «άσχημα» γράμματα. «Αυτή είναι μια παλαιομοδίτικη ιδέα. Υγιής είναι η γραφή η οποία έχει κάποιο ζωντανό στοιχείο έκφρασης». Φυσικά, επισημαίνει η ίδια, η ανάλυση αναφέρεται στη δεδομένη στιγμή που γράφηκε το κείμενο. Κάθε εμπειρία έχει τη δύναμη να αλλάξει το χαρακτήρα του γράφοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή