ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ταυτότητες του Μισέλ και οι μάρτυρες του Γιωτόπουλου

«Μισέλ, Μιχάλης Οικονόμου, Ιατρόπουλος, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος». Τα ονόματα και η πορεία του φερόμενου ως αρχηγού της 17βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο της ακροαματικής διαδικασίας με αφορμή τις καταθέσεις φίλων δικών του και της συντρόφου του Μαϊτέ Πεϊνό, από την περίοδο διαμονής τους στο Παρίσι. O ίδιος ο Γιωτόπουλος κλήθηκε για άλλη μία φορά να δώσει διευκρινίσεις ως προς την αντιστασιακή του δράση, τις πλαστές αστυνομικές ταυτότητες και τους λόγους που δεν έβγαλε ποτέ γνήσια, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του περί κατασκευής, από τις Αρχές, του γραφικού του χαρακτήρα, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε δείγμα γραφής του από τις 17 Ιουλίου του 2002.

Προς ενίσχυση μάλιστα του υπερασπιστικού ισχυρισμού περί «κατασκευής» ο συνήγορος κ. Γ. Ραχιώτης προσκόμισε στο δικαστήριο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα» της 2ας Σεπτεμβρίου του 1956, στο οποίο εμπεριέχεται δήλωση τού τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρει ότι «έχω εκπαιδευτεί προ 15ετίας μάλιστα από Αγγλους στην αντιγραφή γραφικού χαρακτήρα, αρκεί να έχω ένα γνήσιο πρωτότυπο». Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έβαλε έναν υπάλληλο να πλαστογραφήσει τον γραφικό χαρακτήρα από το ημερολόγιο του Διγενή και στη συνέχεια αφού έγινε αντιπαραβολή τα δύο έγγραφα -πλαστό και γνήσιο- προέκυψαν όμοια.

Στις καταθέσεις τους, οι φίλοι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Σαρφατί Μισέλ – Βιβιάν, Ζετάμπ Λισιέν καθώς και η αδελφή της Μαρί Τερέζ Πεϊνό, Μπερναντέτ παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως «Μισέλ», ενώ δεν ξαφνιάστηκαν όταν έμαθαν το πραγματικό του όνομα καθώς όπως υποστήριξαν, εκείνη την πρερίοδο -γύρω στο 1975- στην Γαλλία ήταν συνηθισμένο, άτομα τα οποία είχαν αντιστασιακή δράση να χρησιμοποιούν τα ψευδώνυμά τους «σε ένδειξη πίστης». Ολοι τους περιέγραψαν τον «Μισέλ» ως ευφυές άτομο, αριστερών ιδεών, αμφισβήτησαν τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και δήλωσαν την πεποίθησή τους ότι αποκλείεται να συμμετείχε στη 17N, πόσο μάλλον να είναι ο αρχηγός. Μάλιστα, ο κ. Λισιέν απέδωσε την εμπλοκή του Γιωτόπουλου σε προσπάθεια «ενοχοποίησης και στιγματοποίησης της Αριστεράς». O ίδιος ο Γιωτόπουλος διευκρίνισε ότι στο Παρίσι πήγε το 1964, στα είκοσί του χρόνια και χρησιμοποίησε διαβατήριο. Κατόπιν έβγαλε άδεια παραμονής, ενώ η μόνη ταυτότητα που είχε στην κατοχή του ήταν πλαστή και την είχε πάρει από έναν αντιστασιακό. «Και όταν με έπιασαν στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι επίτηδες με είπανε Ιατρόπουλο για να μην καταλάβω ότι με ξέρουν. Πιθανώς, αυτοί που είχαν πιάσει να μην είχαν πει το όνομά μου, δεν ξέρω…».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κατέθεσαν και μάρτυρες υπεράσπισης των Ηρακλή Κωστάρη, Κωνσταντίνου Καρατσώλη και Θωμά Σερίφη. Μεταξύ των μαρτύρων των Κωστάρη και Καρατσώλη ήταν και ο κ. Θεόδωρος Θάνος, κτηματομεσίτης όπου εργάζονταν οι δύο κατηγορούμενοι. O κ. Θάνος υποστήριξε ότι η αιτία που κατηγορούνται είναι ότι κατάγονται από το ίδιο χωριό με τον Γιάννη Σερίφη. Υπέρ του Καρατσώλη κατέθεσε και ο κ. Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος υποστήριξε ότι την ημέρα και ώρα που φέρεται να συμμετείχε στη ληστεία του OTE στις 2 Απριλίου 2002 ήταν μαζί με τον κατηγορούμενο και έβλεπαν ένα οικόπεδο.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν και συνεργάτες του Θ. Σερίφη καθώς και ο αδελφός του Γιώργος. Ολοι τους μίλησαν για ένα άτομο έντιμο και εργατικό.